CSR Brand: HOLCIM Romania

holcim-cf

In ultimii 13 ani Holcim Romania a reusit sa acumuleze in portofoliu peste 10 proiecte majore de responsabilitate sociala, care s-au tradus in mii de povesti si vise implinite. Toate acestea au fost posibile prin investitii daruite cu suflet, prin contribuirea la dezvoltarea societatii in care binele conteaza, prin respectarea angajamentului de a participa la construirea valorilor sociale din Romania. Compania de constructii si-a asumat angajamentul de a crea valoare pentru toti partenerii sai de interes, plasand dezvoltarea durabila in centrul strategiei sale de afaceri. Responsabilitatea sociala corporativa (CSR) reprezinta obiectivul companiei Holcim de a dezvolta parteneriate cu toti factorii de interes, precum si de a construi si mentine relatii de respect reciproc si incredere.

Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim RomaniaScopul nostru este acela de a contribui in mod eficient la imbunatatirea calitatii vietii angajatilor nostri, a familiilor lor si a comunitatilor din zonele in care ne desfasuram activitatea. De asemenea, CSR inseamna si eforturile noastre de a cladi bazele pentru viitorul societatii, precum si grija pe care o purtam pentru fiecare dintre povestile al caror final credem ca il putem construi. Consideram ca este important sa ne implicam si sa sprijinim comunitatile alaturi de care activam, pentru a gasi solutii la problemele locale, in vederea evolutiei si asigurarii unui trai decent, sustenabil fata de nevoile prezente, dar si fata de cele pe care le vor avea generatiile viitoare”-  Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim Romania.

La nivel comunitar, Holcim se poate mandri cu primul proiect de CSR din Romania, derulat in 2002:Holcim_Scoala Zidarilor reabilitarea gradinitei din Alesd.  Doi ani mai tarziu, in anul 2004, a fost implementat proiectul Scolii Postliceale de Tehnicieni in Industria Cimentului, initiat in colaborare cu liceul „Alexandru Roman” din Alesd. Elevii acestei scoli au beneficiat de instruire teoretica si practica timp de 2 ani, urmata de un an de pregatire intr-un domeniu specific: mecanic, electric, operare, laborator. La finalizarea scolarizarii, elevii au primit diplome de absolvire recunoscute de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. In masura posibilitatilor, absolventii au avut oportunitatea de a primi posturi in cadrul companiei Holcim. Absolventii din primele trei generatii au fost, in proportie de 90%, angajati in cadrul companiei, atat in Romania, cat si in alte companii din cadrul grupului Holcim.

Din cadrul proiectelor nationale in care Holcim Romania a investit cu suflet face parte si “Scoala Zidarilor”, iHolcim _Lansare Scoala Zidarilor 3nitiata in anul 2011. Compania a decis, inca de acum patru ani, ca e nevoie de un program de calificare si certificare pentru zidari, in conditiile in care Romaniei ii lipseste forta de munca bine pregatita si specializata in domeniul constructiilor. Pentru a raspunde cererii de pe piata fortei de munca, Holcim Romania a conceput acest program gratuit de calificare si certificare pentru zidari-tencuitori.

Programul “Scoala Zidarilor” a inceput in 2011, cu o sesiune pilot, care a avut loc in Bucuresti la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Ulterior, in 2012, 2013 si 2014, a fost extins in alte 17 orase din tara, fiind implementat in parteneriat cu colegiile tehnice din fiecare localitate, alaturi de experti din partea Holcim.

 • Holcim Romania a montat 40 de panouri punct negru pe cele mai importante sosele nationale:  Compania  a montat 40 de panouri punct Holcim Panou punct negrunegru pe unele dintre cele mai importante drumuri nationale din Romania. Acestea au fost stabilite impreuna cu specialistii in siguranta rutiera din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si ai Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia Rutiera, fiind luate in considerare rutele cele mai utilizate de masinile care transporta produse Holcim.

 

 • Holcim a reabilitat terenul de sport al Scolii Gimnaziale din Campulung: Holcim Romania a amenajat un nou teren de sport, la Scoala Gimnaziala CD Aricescu. Pentru reabilitarea acestui  teren, Holcim - teren de sport Alesd compania a investit 20.000 de euro, iar initiativa face parte din proiectul Holcim iti preda stafeta la fapte bune!.
 • Holcim Romania a investit 25.000 de euro pentru reabilitarea unui teren de sport in Alesd: Holcim Romania a inaugurat un nou teren multisport la Liceul Teoretic Constantin Serban Alesd. Terenul a fost realizat in urma unei investitii de 25.000 de euro. La Liceul Teoretic Constantin Serban Alesd invata 1.400 de elevi ai claselor I – XI, iar scoala se mandreste cu o lunga serie de realizari sportive. De-a lungul timpului, micii sportivi au participat la nenumarate competitii sportive organizate la nivel municipal, judetean si chiar national, si au adus liceului premii la fotbal, handbal, tetratlon, baschet si cros.
 • Drum sigur – ABCdar rutier Program national de siguranta rutiera: Prin acest proiect compania prin care isi propune constientizarea importantei Holcimunei conduite adecvate in trafic pe intreg parcursul lantului de aprovizionare.  Programul, ce are o durata de implementare de trei ani de zile, cuprinde o serie de proiecte valoroase ce au ca obiectiv principal reducerea pierderilor de vieti omenesti si a numarului de incidente critice pe strazile din Romania. La nivel mondial, in fiecare an, accidentele rutiere iau vietile a peste 1,3 milioane de oameni si ranesc 20 – 25 milioane de persoane, ranile cauzate de aceste accidente fiind principala cauza a mortii persoanelor intre 15 si 29 de ani. Statistic vorbind, Romania ocupa primul loc la nivelul Uniunii Europene ca numar al deceselor in traficul rutier si al doilea loc la nivelul Europei, dupa Rusia. Pe strazile din Romania, la fiecare patru ore, o persoana isi pierde viata.
 • Reabilitare teren de sport la Colegiul Tehnic Campulung: Holcim Romania a inaugurat noul teren de sport al Colegiului Tehnic Campulung, ca parte a proiectului „Holcim iti preda stafeta la fapte bune”. Investitia reprezinta un punct de reper al Colegiului Tehnic din Campulung, care are o istorie de 113 de ani de activitate si in cadrul caruia invata, la ora actuala, peste 900 de elevi.
 • Reabilitare teren de sport la Colegiului National “Alexandru Ioan Cuza” din Focsani: Holcim Romania a hOLCIM - TEREN SPORT CAMPULUNG 2015reabilitat terenul de sport al Colegiului National “Alexandru Ioan Cuza” din Focsani, in urma unei investitii de 15.000 de euro. Terenul a fost inaugurat oficial printr-un meci demonstrativ de baschet. Noul teren a fost realizat in cadrul concursului ”Holcim iti premiaza scoala cu un teren de nota 10!”, sub umbrela proiectului ”Scoala Zidarilor”.
  Prin intermediul acestui concurs, elevii si cadrele didactice din intreaga tara au semnalat o nevoie reala a scolilor din Romania: lipsa infrastructurii pentru terenuri de sport. Acesta este motivul pentru care Holcim Romania a lansat provocarea de a reabilita un teren de sport si altor companii, sub umbrela campaniei: „Holcim iti preda stafeta la fapte bune”.
 •  “Lectia verde – Creeaza-ti mediul!”, primul manual digital realizat in Romania. Acesta este un curs ecologic interactiv adresat elevilor din clasele III – Holcim_Romania_Primul_manual_digital_2013VII (copiilor cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani). Manualul se vrea a fi un mijloc educational modern, care marcheaza inceputul unei noi etape in dezvoltarea mijloacelor educationale romanesti, fiind gandit ca o initiativa de pionierat. Prin intermediul acestuia, Holcim Romania, alaturi de Ministerul Educatiei Nationale, isi doreste sa responsabilizeze elevii, parintii si intreaga comunitate locala, in vederea protejarii mediului inconjurator.
  Obiectul optional digital vine ca o urmare fireasca a primului manual de educatie ecologica pentru copii, lansat in 2004 la initiativa Holcim Romania si dezvoltat cu avizul si in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Datorita succesului inregistrat, “Creeaza-ti mediul!” a fost introdus inca din 2008 in oferta nationala a obiectelor optionale de studiu, pentru elevii din clasele III-VII, aprobata de Ministerul Educatiei Nationale. Inca de la inceputul programului educational au fost realizate atat manualele adresate elevilor, cat si ghidurile metodologice pentru cadrele didactice.
 •  Impreuna pentru comunitate. In cadrul acestei campanii angajatii Holcim din toate colturile lumii au muncit pentru minim o zi ca voluntari in programe sociale cu scopul de a insuma, prin timpul petrecut in actiuni de solidaritate, cel putin 100 de ani. Acesta a reprezentat un cadou simbolic oferit de echipa Holcim comunitatii globale in semn de recunostinta fata de suportul si sprijinul oamenilor, de-a lungul timpului.

Actiunile realizate in cadrul acestei campanii au vizat:

Printre proiectele derulate de Holcim Romania pentru comunitati si pentru angajati se numara:

* da click pe fiecare proiect in parte pentru a afla detalii.

Holcim SD Report 2009-2010

.