CSR Brand – MOL Romania

mol-cf

 

MOL Romania, alaturi de fundatiile sale partenere, are doua platforme importante de responsabilitate sociala: „Spatii verzi” si „Pot ajuta?”. Acestora li se adauga alte doua programe de implicare in viata comunitatii: „Premiul Mentor”, respectiv „Programul MOL pentru sanatatea copiilor”. Totodata, MOL Romania deruleaza de mai multi ani, impreuna cu fundatiile partenere, programe in domeniul mediului, sanatatii, promovarii tinerilor sportivi si artisti. La MOL Romania, cele trei aspecte principale ale dezvoltarii durabile – economic, ecologic si social – se afla in permanenta interactiune: activitatea economica a companiei afecteaza in mare masura societatea in care functioneaza – prin crearea de locuri de munca, elaborarea de servicii integrate cu valoare adaugata pentru consumatorii sai. In acelasi timp, compania si-a asumat actiuni decisive pentru a proteja mediul, considerandu-le fundamentul oricarei activitati economice, comerciale si umane.

Kinga_Agnes Daradics_Mol_RomaniaDezvoltarea durabila se afla la baza fiecarei si oricarei activitati sau decizii a MOL Romania, fiind luata in considerare in toate demersurile intreprinse de companie. Pe de alta parte, acesta este angajamentul nostru pe termen lung. Pentru MOL Romania aceasta este singura modalitate de a face afaceri”Kinga Ágnes Daradics – CEO & Country Chairman, MOL Romania.

Grupul MOL a fost inclus in raportul Dow Jones Sustainability World Index, fiind singura companie din regiune admisa in acest clasament, performanta cu atat mai notabila cu cat a fost inregistrata pentru doi ani, consecutiv (2010 si 2011).

Raportul anual Dow Jones Sustainability World Index se bazeaza pe o analiza amanuntita a peformantelor economice, de mediu si sociale ale companiilor.
Pe langa includerea in acest clasament, Grupul MOL a obtinut scoruri ridicate privind toate cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile: economica, ecologica si sociala. Ca parte a Grupului MOL, compania din Romania a avut o contributie insemnata la obtinerea acestui rezultat, mai ales prin prisma activitatii sale orientate catre respectarea principiilor politicii de sanatate si securitate in munca (HSE).

 

 • Programul MOL pentru sanatatea copiilor: MOL Romania si Fundatia pentru Comunitate au lansat a opta editie a Programului MOL pentru mol-programul-mol-pentru-sanatatea-copiilorsanatatea copiilor, prin care ofera sprijin financiar organizatiilor care deruleaza proiecte de terapie prin arta sau terapie emotionala pentru copiii cu dizabilitati. Finantarea totala este de 300.000 de lei. Organizatiile non-guvernamentale pot beneficia de o suma de maximum 20.000 lei sub forma de pre-finantare pentru un proiect ce urmeaza sa fie implementat in perioada decembrie 2016 – august 2017.

 

 •  Programul MOL de promovare a talentelor: MOL Romania si Fundatia pentru Comunitate au anuntat rezultatele MOL Promovarea Talentelorcelei de-a unsprezecea editii a Programului MOL de promovare a talentelor. Fondurile alocate, in valoare de 354.000 de lei, vor ajuta 360 de tineri talentati. Cinci sportivi sustinuti inclusiv prin Programul MOL de promovare a talentelor participa la Jocurile Olimpice de Vara 2016 de la Rio de Janeiro.  Sportivii prezenti la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, beneficiari ai Programului MOL de promovare a talentelor, sunt: Radu Marius – natatie, finantat la 6 editii ale programului; Robert Glinta – natatie, finantat la 5 editii; Andrea Miklós – atletism, finantata la 3 editii; Bernadette Szőcs – tenis de masa, finantata la o editie si Ana Dascal – natatie, declarata castigatoare la editia actuala.
 • Mentori pentru Excelenta in Educatie: MOL Romania si Fundatia pentru Comunitate au acordat a sasea oara Premiile Mentor pentru Excelenta in Educatie unui numar de zece profesori si antrenori. AcestiaMOL_Mentor_Afis sunt: Baratosi Iosif Gavril – antrenor de sah, Targu Mures; Maria Dida Ghiata – antrenor emerit canotaj, Timisoara; Anita Luncan – profesor de chimie, Oradea; Marton Arpad – pictor, Miercurea Ciuc; Ani Marie Paladi – profesor de violoncel, Bucuresti; Pacurar Maria – profesor de matematica, Timisoara; Marcel Porof–  profesor de geografie, Falticeni, Suceava; Petre Rau – matematica si literatura, Galati; Tellmann Jeno – profesor de fizica, Cluj si Gabriela Todor – profesor de violoncel, Cluj. Cei zece profesori si antrenori premiati la aceasta editie au fost selectati de catre Consiliul Director al Fundatiei Pentru Comunitate, care a primit 274 de nominalizari.

 

 • Programul Spatii Verzi: Compania a selectat un numar de 48 de proiecte de mediu, pe care le vor finanta cu 661.000 MOL Spatii Verzide lei, in cadrul celei de-a XI-a editii a Programului Spatii Verzi. In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane a programului, au fost inscrise 85 de cereri de finantare din care au fost selectate 25 de proiecte ce urmeaza sa fie implementate in  17 judete ale tarii. Organizatiile castigatoare vor reamenaja curti de scoli, de universitati, de gradinite, parcuri publice, curti ale centrelor de copii. Activitatile incluse in aceste proiecte presupun plantarea a peste 2.238 de arbori si arbusti si in jur de 7.000 flori, pe o suprafata de 97.452 mp de spatiu urban. Aceste terenuri vor deveni spatii de desfasurare a unor activitati care vor avea ca scop constientizarea importantei problematicii de mediu, in special in randurile elevilor. In cadrul celei de-a doua componente a Programului Spatii Verzi, Arii Naturale Protejate, au fost inscrise 66 de proiecte, dintre care 23 au fost selectate pentru finantare.
 • Colectare doze de aluminiu in 35 de statii din toata tara: MOL Romania s-a alaturat initiativei Every Can Counts, de colectare selectiva a dozelor din MOL Romaniaaluminiu, printr-un parteneriat in cadrul caruia a instalat in 35 de statii din tara recipiente pentru colectarea selectiva a acestor ambalaje, cu scopul de a responsabiliza atat clientii cat si angajatii companiei. Prezenta programului Every Can Counts in statiile MOL Romania aduce beneficii mediului, prin economisirea materiilor prime si energiei necesare pentru producerea de doze noi. Aluminiul din care sunt fabricate dozele este cel mai valoros material reciclabil, el putand fi reutilizat la infinit fara a-si pierde din proprietati. O doza de aluminiu reciclata ajunge inapoi pe rafturile magazinelor in aproximativ 60 de zile. Resursele folosite la fabricarea ei din dozele folosite sunt cu 95% mai reduse fata de cazul in care ar fi produsa din materii prime nereciclate.
 • Permis pentru viitor: MOL Romania si Fundatia pentru Comunitate au anuntat cei 32 de beneficiari ai primei editii a Programului MOL – Permis pentru viitor. Beneficiarii provin din Bucuresti si din judetele Bihor, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Mures, Prahova, Sibiu si Timis. Tinerii vor fi sustinuti financiar pentru obtinerea permisului de conducere, atat pentru plata cursurilor scolii de soferi, cat si a taxelor adiacente. Pentru acestia, detinerea permisului reprezinta un avantaj in obtinerea unui loc de munca sau un instrument benefic in indeplinirea atributiilor de serviciu, in cazul celor deja angajati.
 •  Programul de promovare a tinerelor talente MOL – Pot ajuta?: –  Derulat impreuna cu Fundatia pentru Comunitate, programul se bazeaza pe un concurs de candidaturi, MOL Pot ajuta ambasadorii talentuluidestinat tinerilor sportivi si artisti. Programul ofera 290.000 lei in sprijinul participarii la concursuri sau achizitiei de echipamente si materiale pentru tinerii sportivi si artisti cu varste intre 8 si 18 ani respectiv pentru categoria 18+. In cei noua ani de existenta continua ai programului, MOL Romania a acordat finantari in valoare de aproape 2.168.000 de lei unui numar de 2.120 de sportivi si tineri artisti din toata tara.
  „Perseverenta si munca sunt premisele obtinerii de rezultate, atat in sport cat si in arta. MOL Romania isi urmeaza misiunea de a fi un sprijin constant pentru tinerii talentati, cu un program inceput in urma cu mai bine de opt ani. Ne propunem sa ramanem un partener de incredere, pe termen lung, pentru ca stim ca nu exista scurtaturi in drumul spre performanta. Acesti tineri consacra timp si efort pentru a atinge excelenta, demonstrandu-ne tuturor ca, pe langa inzestrare si talent, rezultatele vin ca urmare a disciplinei, concentrarii si daruirii”, a declarat Kinga Daradics, Country Chairman & CEO al companiei MOL Romania.

In 2013, beneficiarii au fost premiati sau au obtinut locuri cu punctaj privind clasamentele nationale si internationale la mai mult de 500 de campionate, cupe si competitii nationale, si la peste 180 de competitii internationale, campionate si cupe continentale sau mondiale.

 • Premiile Mentor pentru Excelenta in Educatie: Programul marcheaza recunoasterea pe care toti datoram mentorilor, antrenorilor sau profesorilor. Nu doar tinerii care muncesc Mol_Romania_Gala_Premiilor_Mentor_in_Educatie_2013pentru performanta sunt recompensati de catre MOL, astfel ca, in fiecare an, zece profesori si antrenori care au descoperit si lansat tinere talente sunt recompensati prin Premiul Mentor. Aceste premii sunt acordate de catre Fundatia Pentru Comunitate si MOL Romania acelor profesori, antrenori, mentori care au descoperit si lansat tinere talente, indrumandu-le primii pasi, dar activitatea lor a ramas fara recunoastere publica, fara recompense morale sau materiale. Prin programul Premiul Mentor pentru Excelenta in Educatie se ofera recunoastere publica pentru munca unor oameni de exceptie, dar si o recompensa materiala pentru efortul acestora si rezultatele inregistrate. La a patra editie, ce a avut loc in 2014, cei zece laureati au primit un premiu in valoare de cate 8.000 de lei si un trofeu special, Trofeul Mentor, realizat de renumitul artist Ioan Nemtoi.”Cu totii ne-am asumat anumite incercari sub indrumarea unor mentori, chiar daca poate la momentul respectiv nu intelesesem pe deplin cat de important a fost rolul acestora in ghidarea pasilor nostri. Prin acordarea Premiilor Mentor pentru Excelenta in Educatie recunoastem valoarea acestor oameni, care dezleaga greutatile atarnate de aripile tinerilor, pentru a-i invata sa zboare mai departe singur. Premiem profesori deosebiti pentru ca au format generatii intregi de oameni si pentru ca ii ajuta pe tineri sa descopere cat de puternici sunt, de fapt.”, a declarat Kinga DARADICS, Country Chairman MOL Romania.

  In cadrul editiei curente a Programului Mentor pentru Excelenta in Educatie nominalizarile pot fi trimise pana la sfarsitul anului 2014.
 • Programul MOL pentru Sanatatea Copiilor: Programul MOL – Pentru sanatatea copiilor este organizat de Fundatia pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Programul a fost lansat in MOL pentru Sanatatea Copiilor - voluntari Little People2009 si este destinat organizatiilor non-profit care desfasoara activitati legate de scopul proiectului, respectiv organizatiilor nonguvernamentale (fundatii, asociatii, federatii) si organizatiilor religioase.
  Proiectele eligibile sunt programe de terapie emotionala: terapii de grup, terapii prin trairi personale pozitive, prin experiente si acumulari personale, proiecte de terapie prin arta: instrumente vizuale, muzica, activitati de auto-exprimare creativa, individuala si de grup. Fiecare organizatie poate sa beneficieze de o suma de maximum 20.000 lei sub forma de prefinantare, iar fondurile totale disponibile sunt de 300.000 lei pe an.
  Programul este conceput sa ofere nu doar resurse financiare comunitatilor interesate de bunastarea copiilor lor, ci se investeste in cresterea capacitatii acestora de a se forma in metode si tehnici de interventie asistati de specialisti.
  In primele cinci editii, MOL Romania a sponsorizat 90 proiecte cu aproape 1.455.000 de lei, beneficiarii fiind peste 7.350 de copii si tineri.
 •  Spatii Verzi: Derulat impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat, se bazeaza pe un concurs de proiecte, destinat societatii civile din Romania. Pentru cele doua categorii ale programului – Spatii verzi urbane si Arii naturale protejate – MOL Romania pune la disMOL Spatii Verzi - Urbane 2pozitie anual 670.000 de lei. Pentru componenta – Spatii verzi urbane – pot intra in competitie ONG-uri in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice pentru infiintarea si reabilitarea parcurilor publice, terenurilor de joaca, parcurilor scolilor pe baza principiilor mediu-protective, in scopul utilizarii comunitare. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. La categoria Arii naturale protejate pot intra in concurs organizatii neguvernamentale din Romania custozi sau administratori de arii protejate si organizatii neguvernamentale cu expertiza in tematica ariilor protejate in parteneriat cu scoli si/sau institutii publice si/sau administratori/custozi de arii naturale protejate din Romania. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei.Spatii Verzi este primul program de responsabilitate sociala infiintat de MOL Romania, compania devenind un partener consecvent al organizatiilor si voluntarilor care se implica in programele de protectie a mediului. Scopul proiectului vizeaza, pe langa obtinerea unor rezultate de impact, cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste protejarea naturii si cultivarea ideii de responsabilitate pentru natura a membrilor comunitatilor, in special a celor tineri.

”MOL Romania a lansat programul Spatii Verzi in urma cu aproape un deceniu si compania a ramas fidela devizei «Pentru cei ce vor mai mult verde». Noi ca si companie vrem sa dam mai mult, sa facem mai mult si credem ca responsabilitatea noastra fata de mediu trebuie dublata de eforturi consecvente pe termen lung. Este parte a filosofiei noastre de afaceri si vom ramane un partener de incredere al celor care vor sa realizeze proiecte «verzi», care vor infrumuseta si imbunatati viata comunitatilor, cu efecte durabile si sustenabile”, a declarat Kinga Daradics, CEO si Country Chairman MOL Romania.
 
Sprijinul financiar cumulat acordat de MOL Romania a depasit, cu editia 2014, echivalentul a un milion de euro. In cele opt editii desfasurate in perioada 2006-2013 s-au implicat peste 134.000 de voluntari. Proiectele finantate au „inverzit” o suprafata de circa 363.000 de metri patrati. De asemenea, „Spatii verzi” a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitati variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – in care copiii au fost indrumati in domeniul protectiei si conservarii patrimoniului natural, infiintarea de poteci tematice in scop educational.
 

 • MOL Romania colecteaza uleiul alimentar uzat: MOL Romania este prima retea de benzinarii care a initiat un program pentru colectarea de la populatie a uleiului MOL_Colectare_ulei1alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protectia mediului si la educatia civica privind acest subiect. Programul MOL Romania de colectare a uleiului alimentar uzat a debutat in luna august a anului 2012, initial in 30 de benzinarii, si a fost extins ulterior la in mai multe etape, pana la 51 de benzinarii din tara, in 15 orase, ca urmare a cererii clientilor. Este o campanie cu implicarea directa a populatiei si este si cel mai nou program de mediu al MOL Romania. Este o premiera pentru o retea de benzinarii, pentru ca problema colectarii acestui deseu nu este reglementata decat pentru restaurante, dar si populatia consuma cantitati importante de uleiuri si grasimi alimentare. Incepand cu 2012 si pana acum a fost colectat peste 5.000 de litri de uleiuri si grasimi uzate de la populatie.
  Uleiul colectat este predat si intra in gestiunea companiei specializate Biofilter Romania, care asigura transportul si predarea cantitatii colectate la un operator autorizat. Procesul de reciclare consta in mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar dupa aceasta etapa de eliminare a impuritatilor, lichidul rezultat ajunge la o uzina de productie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componenta bio pentru motorina).

 

 • MOLunteers – voluntariat corporativ: Pe langa ajutorul acordat prin programele sale sociale, MOL Romania pune tot mai mult accent pe voluntariat in cadrul companiei. Prin asta, angajatii MOL desfasoara activitati caritative de voluntariat in timpul orelor de lucru. In ultimii patru ani, angajatii MOL Romania au lucrat in regim de voluntariat pentru amenajarea unor locuri de joaca in diverse case de copii ale Fundatiei Sfantul Francisc, la Deva, Tusnad, Rimetea si Lazarea, Sansimion. Departamentele MOL Romania au contribuit si la alte activitati ale Fundatiei care vine in sprijinul copiilor nevoiasi, ce au presupus atat activitati de tamplarie, vopsitorie, zidarie usoara cat si de montaj si igienizare. Mai precis, au fost construite banci, soproane, diverse elemente de infrastructura pentru activitatile scolare si de formare profesionala. De asemenea, au fost curatate si igienizate spatiile auxiliare, curtile si au fost umplute soproanele cu lemne de foc. In 2013 122 de voluntari MOL au participat la voluntariat petrecand 1080 ore din timpul de lucru in folosul copiilor, aceste ore avand valoarea de 14 130 euro.

 

 • PARTENERIATE:

Prin parteneriatele traditionale MOL Romania se implica in cauze si zone care necesita sustinere.

 • Sponsorizare UNITER MOL Romania se afla printre acele companii, care incurajeaza proiectele din domeniul culturii, al artelor, dar este si printre acele putine companii care deruleaza prin traditie initiative de sustinere a domeniului teatrului in special. Arta joaca un rol foarte important in viata societatii, iar teatrul prin prezenta umana se diferentiaza de toate celelalte arte, si este poate cea mai scurta cale a artei catre om, destinatia ei. Tocmai din acest considerent MOL este partenerul UNITER

 

 • Rowmania FEST: pastrarea valorilor naturale: Devenit exemplu de bune practici in promovarea turismului ecologic, Rowmania FEST – Festivalul International al Barcilor cu VasleSponsorizare Rowmania se bucura de cativa ani si de sprijinul MOL Romania. Organizat de Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23, evenimentul de la Tulcea are un program vast ce vizeaza promovarea valorilor traditionale si de catre legenda vie a sportului nautic romanesc, Ivan Patzaichin, el fiind implicat acum in pastrarea valorilor naturale din locul sau natal, Delta Dunarii. Astfel, programul a fost completat cu un targ al ONG-urilor, prezentari de proiecte de ecoturism si dezbateri despre sansele de dezvoltare durabila ale Deltei si Tulcei.

 

 • MOL Romania il sustine cu mandrie si pe Eduard Carol Novák, ciclistul care a castigat prima medalie de aur paralimpic a Romaniei.
  Paralimpia 2012 - KerékpározásEduard Carol Novák in 2012 a castigat cursa de urmarire de 4 km in categoria C4 a competitiei de ciclism pe pista la Jocurile Paralimpice de la Londra: cu acest succes sportivul sponsorizat de MOL Romania inca din 2011 a obtinut prima medalie de aur paralimpic a Romaniei. El s-a nascut la Miercurea Ciuc in data de 28 iulie 1976, iar pana la accidentul de masina suferit la varsta de 20 de ani a fost un patinator de viteza – in urma accidentului insa a fost nevoie de amputarea piciorului drept, de la genunche in jos. In 2001 a inceput sa practice ciclismul profesionist: a obtinut succese atat pe sosea, cat si pe pista si la mountain bike. In 2004 lua startul la Jocurile Paralimpice din Atena, de unde s-a intors cu doua clasari pe locul patru, dar intre timp a continuat sa concureze si in competitiile celor intacti: in 2007 a devenit campion national in maratonul mountan-bike si s-a clasat pe locul patru in Turul Romaniei. In 2008 a scris istorie obtinand locul 2 in cursa de viteza la categoria LC-2 la Jocurile Paralimpice din Beijing, aceasta fiind prima medalie paralimpica a Romaniei. Seria de succese s-a continuat si dupa aurul de la Londra: 2013 i-a adus lui Novák alte doua succese la nivel mondial, el castigand titlul mondial la cursa de pe sosea si in proba de contratimp la Campionatele Mondiale de la Baie-Comeau. Urmatorul pas este campionatul mondial din 2014, care va fi organizat in Columbia, obiectivul suprem fiind obtinerea unei noi medalii la Jocurile Paralimpice din Rio de Janeiro din 2016.

 

 

MOL Romania – Implicare in Comunitate_2013

MOL Romania – Raport Implicare in Comunitate 2012

MOL Romania – Raport CSR 2011