CSR Brand: Ursus Breweries

ursus-cf2

In Ursus Breweries, Politica de Responsabilitatea Sociala face parte din strategia de Dezvoltare Durabila a companiei. Noi consideram ca initiativele de responsabilitate sociala reprezinta un comportament firesc de implicare etica, responsabila, constanta si relevanta a companiei in comunitate. Prezenta in viata comunitatii intr-un mod benefic nu este numai o necesitate, ci o conditie “sine qua non” pentru o companie de succes.

Ursus Breweries isi ghideaza activitatea dupa un set de prioritati de dezvoltare durabila care contribuie la crearea unei diferente, prin bere.
Compania si-a extins programele de dezvoltare durabila, recunoscute la nivel international, prin cinci directii strategice noi si prin stabilirea unor obiective ambitioase pentru a fi atinse pentru 2020. Compania, recunoscuta drept lider in abordarea durabila a dezvoltarii tuturor operatiunilor sale, isi propune:

 • Sa sustina in mod direct jumatate de milion de afaceri mici, ajutandu-le sa creasca si sa-si imbunatateasca activitatea, sprijinind astfel dezvoltarea la nivel local;
 • Sa atinga obiectivul stabilit la nivel international de a reduce consumul de apa la 3 litri de apa pentru un litru de bere produs si de a contribui la asigurarea rezervelor de apa pe care le utilizeaza impreuna cu comunitatile locale, prin parteneriate care protejeaza bazinele de apa potabila, in fiecare locatie situata intr-o zona de risc;
 • Sa reduca amprenta de carbon pe intregul lant valoric, de la bobul de orz pana la berea de pe masa consumatorului, cu 25% per litru de bere si, in medie, cu 50% la nivelul tuturor unitatilor de productie;
 • Sa imbunatateasca in mod cuantificabil siguranta alimentara si productivitatea resurselor, prin stabilirea de obiective la nivel de cultura cerealiera si regiune de cultivare;
 • Sa incurajeze consumul moderat si responsabil de alcool prin extinderea programelor globale si locale, vizand astfel toti consumatorii berilor SABMiller.

Noul program, denumit Prosper, reprezinta cea mai recenta abordare a companiei la nivel de dezvoltare durabila si este un element central al strategiei de afaceri SABMiller. Sustinerea rolului pe care companiile mici il joaca la nivel international in generarea cresterii economice si reducerea saraciei se afla la baza acestui nou program. Prin intermesiul lantului valoric, care incepe de la fermieri si ajunge pana la retaileri, SABMiller urmareste sa genereze o dezvoltare favorabila incluziunii, o utilizare sustenabila a resurselor si un consum responsabil.

 

Dintre proiectele de responsabilitate sociala corporativa derulate, mentionam urmatoarele:

 • Zero Alcool in timpul Sarcinii: Proiectul a introdus in 2013, in premiera pe piata berii din Romania mesajul de responsabilitate – Zero alcool în timpul sarcinii, alaturi de Reteaua Privata de Sanatate “Regina Maria”. Campania continua si in 2015, prin #9cu0 – 9 luni cu 0 alcool. Desi intr-o alta forma, alaturi de Asociatia Mame pentru Mame si Dana Rogoz, mentinem acelasi mesaj pe care dorim sa il promovam in Buzau, cu precadere in zona rurala, prin workshop-uri informative.
 • desprealcool.ro: este platforma online prin care Ursus Breweries promoveaza activ consumul responsabil de acool. Site-ul gazduieste nu numai informatii cu privire la efectele consumului de alcool asupra corpului uman, dar si articole scrise de bloggeri si personalitati publice romanesti, precum si multe alte aplicatii si instrumente utile.
 • O aplicatie unica in Romania este Zero La Mie, disponibila pentru Iphone si Android, dezvoltata in parteneriat cu Politia Rutiera Romana si Institutul National pentru Medicina Legala “Mina Minovici” Bucuresti.
 • Despre Alcool si Parintii,proiect in cadrul caruia reprezentantii companiei au discutat despre modalitati de prevenire a consumului de alcool in randul minorilor cu parintii si formatorii de opinie din comunitatile rurale din Buzau.
 • Nu consuma alcool in timpul sarcinii: este unul dintre mesajele de responsabilitate asumat si promovat de Ursus Breweries. In 2013, compania a lansat o campanie de informare in acest sens, in parteneriat cu una dintre cele mai mari clinici romanesti, Regina Maria. Unul dintre instrumentele de ridicare a gradului de constientizare a fost “Ghidul unei mamici informate”, distribuit gratuit in clinicile partenerului.
 • Parteneriat cu LEADERS Foundation:Parteneriatul cu LEADERS School si LEADERS Academy, prin care Ursus Breweries sprijina anual aceste evenimente, isi propune sa contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului si a abilitatilor de leadership.
 • Despre alcool si responsabilitate sociala”- training-uri pentru barmani. Compania a organizat la Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Buzau primul training din Romania pentru barmani, pe tema responsabilitatii pe care o au fata de clientii lor in ceea ce priveste consumul de alcool.
 • Sustinerea Festivalului D’ale  Gurii Dunarii.Ursus Breweries s-a implicat in promovarea unicitatii Biosferei Delta Dunarii la nivel European, dar si in proiecte care sustin colectarea selectiva si reciclarea deseurilor in zona.
 • Bursele Ursus – Studenti pentru Comunitate:Prin intermediul acestui program, Ursus Breweries ofera anual burse studentilor clujeni implicati in activitati sociale, sprijind astfel dezvoltarea locala a comunitatilor in care compania activeaza.
 • Premiile de Excelenta Ursus:Prin intermediul acestui program, se doreste rasplatirea studentilor Universitatii Babes – Bolyai, cu rezultate academice exceptionale.
 • Campania Let’s do it, Romania!Compania a fost implicata activ in actiunile Let’s Do It, Romania! inca de la lansarea acestui program in tara noastra si continua sa sprijine proiectul.

* da click pe fiecare proiect in parte pentru a afla detalii.

 

Ursus Breweries Raport Dezvoltare Durabila 2014 Romana

 

Ursus Breweries – Raport Dezvoltare Durabila 2013 Romana

Ursus Breweries Romania – Raport de Dezvoltare Durabila 2010 2012

URSUS Breweries – STUDIU de Caz