Experiment Unilever: Stilul de viata sustenabil aduce economii de 17% in bugetul familiei

Unilever South Central Europe si compania de cercetare 360Insights au realizat un experiment social, care a aratat ca adoptarea unui stil de viata sustenabil poate aduce economii, lunar, in medie, de 17,5% in bugetul de care dispune o familie. Experimentul social a avut loc in casele a 7 familii de romani, cu profile demografice diferite, timp de 9 saptamani. Participantii au monitorizat cantitatea de mancare aruncata zilnic si consumul de apa din gospodarie, oferind astfel o imagine de ansamblu asupra gestionarii resurselor intr-o gospodarie. In urma recomandarilor primite de la specialistii implicati in acest proiect, cei 7 participanti au facut mici schimbari in stilul de viata al familiei pentru a reduce deseurile alimentare si consumul de apa. Printre recomandarile primite din partea Unilever pentru un stil de viata mai sustenabil se numara: planificarea saptamanala a meselor, efectuarea cumparaturilor pe baza de lista, congelarea si refolosirea resturilor alimentare, marirea frecventei dusurilor, in detrimentul bailor, oprirea apei in timpul spalarii pe dinti, planificarea eficienta a spalarii hainelor.

“Studiile Unilever arata ca 68% din amprenta de mediu generata de produsele noastre provine din consumul casnic, prin modul in care consumatorii le utilizeaza zi de zi. Prin urmare, una dintre cele mai mari provocari este de a identifica modalitati de schimbare a comportamentului consumatorilor nostri, astfel incat sa reducem impactul asupra mediului.Micile schimbari ale stilului nostru de viata pot reduce efectele negative asupra mediului, aducand totodata reduceri la bugetul gospodariei”, a declarat Jarek Malinowski, Managing Director la Unilever South Central Europe.

Participand la studiu, familiile implicate au fost surprinse de cantitatea de mancare aruncata saptamanal. Monitorizarea deseurilor alimentare i-a determinat sa inteleaga atat adevarata dimensiune a fenomenului, cat si faptul ca, luand masuri, pot face economii in buget. Un studiu Unilever desfasurat in Romania in acest an arata ca 42% dintre respondenti arunca frecvent (saptamanal sau zilnic) la gunoi mancarea consumata acasa.

In cele 6 saptamani de implementare a recomandarilor, participantii au economisit pana la 8 metri cubi de apa si au redus aproape in totalitate cantitatea de mancare aruncata la gunoi.

Desi au avut un program aglomerat, iar implementarea tuturor recomandarilor a fost, initial, o provocare, participantii au realizat ca treptat si-au schimbat stilul de viata. Efortul nu a fost, in final, atat de mare cum parea, fiind compensat de economii financiare. Astfel, participantii la studiu au reusit sa nu mai arunce deloc mancare si au facut economii considerabile la apa.

In fiecare an, in Uniunea Europeana sunt aruncate 90 de milioane de tone de alimente (aproximativ 180 kg./locuitor), iar in Romania cantitatea depaseste 5 milioane de tone. In cazul apei, la nivelul intregii planete, doar circa 2% din toata cantitatea de apa a planetei este apa dulce, iar cererile concurente pot duce, pana in 2030, la un deficit estimat al aprovizionarii cu apa pe plan mondial de 40%. Conform unui raport publicat de Comisia Europeana, cresterea populatiei si nevoile concurente ale consumatorilor de apa vor duce la o crestere a cererii de apa la nivel mondial cu 35-60% pana in 2025, cu posibilitatea dublarii pana in 2050.

Mai mult, conform cifrelor publicate de Comisia Europeana, gospodariile, restaurantele si supermarketurile arunca in prezent pana la 50% din mancarea buna de consum. Problema risipei de resurse a ajuns si in atentia Parlamentului European, care a solicitat adoptarea unor actiuni ce vor duce la injumatatirea risipei de mancare pana in 2025 si declararea anului 2014 Anul european de lupta impotriva risipei de alimente.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.