GSK investeste 150.000 de euro pentru sanatatea copiilor din 18 comunitati

GlaxoSmithKline (GSK) Romania va investi 150.000 de euro in urmatorii trei ani pentru finantarea a 18 proiecte care vor ajuta la solutionarea problemelor de sanatate si igiena a copiilor din 18 localitati sarace. Fondurile vor fi gestionate de Asociatia Ovidiu Rom, in cadrul Componentei de Sanatate a programului ”Fiecare Copil in Gradinita”. Nutritia saraca in vitamine, lipsa apei curente si a normelor minime de igiena afecteaza sanatatea copiilor si capacitatea lor de a invata. Aproape toate comunitatile incluse in proiectul Fiecare Copil in Gradinita au aplicat pentru a obtine finantare in acest proiect. Mai mult, s-a constatat, spre exemplu, ca in nicio comunitate inclusa deja in proiectul FCG, copiilor saraci nu li s-au facut niciodata analizele medicale (nici macar cele necesare pentru inscrierea la gradinita, si care au un rol important in prevenirea infectiilor respiratorii si digestive).

„Sanatatea si educatia reprezinta cele mai de pret daruri pe care le putem oferi copiilor. Pentru a face viata copiilor din familiile defavorizate mai buna, trebuie sa ii ajutam sa fie sanatosi si sa poata merge la gradinita si la scoala. Cele 18 proiecte locale selectate vor fi derulate chiar de catre comunitatile locale, de aceea beneficiile vor fi pe termen lung, si nu numai pe parcursul celor trei ani in care se realizeaza finantarea. Prin implicarea oamenilor din comunitate in realizarea proiectelor, vor fi create mecanismele necesare astfel incat, dupa finalizarea proiectelor, comunitatile sa se poata dezvolta mai departe, iar viata oamenilor din aceste regiuni sa devina una mai buna”, declara Pascal Prigent, Director General GSK Romania.

De asemenea, ca parte a acestui program, GSK Consumer Healthcare – companie membra a grupului GSK in Romania – va dona kit-uri de ingrijire a sanatatii orale (constand in periute de dinti, pasta de dinti si cani) pentru toti copiii inclusi in programul FCG, respectiv 1.400 de copii.

„Prin programul Fiecare Copil in Gradinita am aratat ca parintii saraci isi doresc sa-si educe copiii, chiar foarte mult! Trebuie insa sa le oferim sprijin si incurajare, iar adaugarea unei componente de sanatate in proiect este foarte importanta: copiii nu pot invata daca nu vad bine sau daca ii dor dintii. Multe dintre aceste probleme pot insa fi remediate usor daca se intervine la timp”, a declarat Leslie Hawke, cofondatoarea Asociaţiei Ovidiu Rom.

Se vor finanta patru categorii de activitati, considerate ca prioritare de Ovidiu Rom si GSK Romania, respectiv:

  • activitati de prevenire a imbolnavirilor-analize de baza pentru copii in luna septembrie, inainte ca acestia sa mearga la scoalasi la gradinita, alocarea unui fond din care parintii saraci sa poata cumpara medicamente pentru copiii lor cand sunt bolnavi, educarea parintilor in vederea vaccinarii obligatorii a copiilor;
  • cresterea accesului copiilor saraci la medici– incurajarea medicilor sa faca vizite saptamanale in satele izolate, asigurarea transportului pentru copiii care trebuie sa consulte medici specialisti in orasele mai mari;
  • facilitarea formarii mediatorilor sanitari si plata lor temporara in comunitatile unde sunt absolut necesari, dar autoritatile locale nu pot asigura inca angajarea acestora
  •  educatie sanitara pentru parinti si copii si asigurarea de kituri de igienapersonala si a locuintei.

Grantul isi propune asadar sa asigure solutii imediate pentru anumite probleme urgente, pe care comunitatile sarace nu le pot rezolva, in ciuda cadrului legal existent. In paralel, autoritatile locale vor face demersuri pentru facilitarea accesului copiilor saraci la serviciile medicale reglementate prin lege (cum ar fi angajarea unui mediator sanitar sau obtinerea de solutii anti-pediculoza gratuite de la Directiile de Sanatate Publica).

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Îți mulțumim pentru feedback!