Holcim a inaugurat o noua instalatie “verde” la fabrica din Alesd

Holcim Romania a inaugurat Instalatia de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery), care inlocuieste aproximativ 15% din energia electrica consumata de fabrica de la Alesd, cu energie “verde”. Investitia in valoare de 15 milioane de euro a fost realizata si coordonata de ingineri romani. Instalatia WHR inlocuieste aproximativ 15% din energia electrica consumata de fabrica de la Alesd, ce este furnizata in prezent de reteaua publica, cu energie “verde”, obtinuta prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere si racire a clincherului (material intermediar din care se produce apoi cimentul). In constructia instalatiei au fost implicate peste 300 de persoane, dintre care 60% au fost romani.

“Investitia la fabrica de la Alesd se inscrie in eforturile constante depuse de Holcim Romania pentru reducerea consumului de energie si a resurselor naturale prin implementarea celor mai bune tehnici disponibile in domeniu. Chiar daca economia locala traverseaza o perioada grea, Holcim Romania si-a continuat planurile de dezvoltare, ajungand prin acest proiect la investitii totale de 178 milioane de euro la fabrica de la Alesd”, a declarat Daniel Bach, Directorul General Holcim Romania.

In ultimii ani, Holcim Romania a introdus numeroase tehnologii inovatoare pe piata romaneasca, fiind unul dintre deschizatorii de drumuri in ceea ce priveste “inverzirea” procesului de productie a cimentului. Sistemul WHR este un exemplu de instalatie unica in Europa, pentru ca foloseste doua fluide diferite (ulei termic si apa supraincalzita) in vederea recuperarii caldurii reziduale din procesul de fabricatie a cimentului. Aceasta solutie inovativa a fost aleasa deoarece reduce cu mult consumul de apa si ofera o siguranta crescuta in functionarea instalatiei.

Fabricile de ciment ale Holcim de la Alesd si de la Campulung sunt optimizate pentru a avea un consum redus de energie termica si electrica, iar noua instalatie vine in intampinarea planurilor companiei de a inova in domeniul eficientei energetice si de a contribui la combaterea schimbarilor climatice. Ambele fabrici se afla in prezent intre primele 10 in ceea ce priveste perfomanta de mediu la nivelul Grupului Holcim, din totalul de peste 90 de fabrici. Aceasta performanta a fost atinsa prin implementarea cele mai celor mai bune tehnologii disponibile.

Valorificarea energetica si materiala a deseurilor prin co-procesare este realizata in parteneriat cu ecovalor, organizatie specializata in servicii de gestionare a deseurilor, care furnizeaza societatii romane solutii complete, de ultima generatie pentru tratarea in siguranta a acestora: consultanta, logistica, analize complexe si valorificare prin pre-tratare si co-procesare. In 2012 a fost valorificata, in conditii de deplina siguranta in cadrul fabricilor de ciment la Alesd si Campulung, o cantitate de deseuri echivalenta cu cea generata de un oras cu 250.000 de locuitori, cum este de exemplu, Constanta.

Din 2007 si pana in prezent, investitiile in dezvoltarea activitatilor de pre-tratare si co-procesare a deseurilor, realizate de ecovalor si Holcim in Romania, au depasit 32 de milioane de euro.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.