Holcim: De ce este bine pentru copii sa faca sport in scoala

Holcim-Sport_in_scoalaEducatia fizica din scoli este una dintre materiile care pot influenta, in mod decisiv, si rezultatele la celelalte discipline, sustin specialistii din Romania. Concluzia se desprinde si dintr-o serie de studii realizate la nivel international.

Scolile care prezinta, in medie, un nivel mai bun al conditiei fizice a elevilor, vor avea, in medie, rezultate mai bune la invatatura, se arata intr-un studiu realizat de fiziologul Dr. Dick Telford si de colegii sai de la Australian National University, care a fost publicat in jurnalul Pediatric Exercise Science. Oamenii de stiinta au fost putin surprinsi sa descopere cat de constanta este aceastaHolcim-Sport_in_scoala_2015 relatie intre nivelul conditiei fizice si nivelul rezultatelor academic.

Cercetarea a fost realizata pe 800 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani, elevi in 29 de scoli australiene. Studiul a masurat activitatea fizica (cu ajutorul pedometrelor), conditia fizica (cu un test de alergare etapizat) si tesutul adipos al fiecarui elev. Apoi, copiii au fost evaluati cu ajutorul unui test standard ce masoara performanta academica. Spre deosebire de alte cercetari, acest studiu a demonstrat faptul ca relatia dintre performanta academica si conditia fizica a elevului este mai puternica la nivelul unei intregi institutii de invatamant.

Un alt studiu al cercetatorilor americani, citat recent de publicatia Daily Mail, arata ca micutii care practica sport invata mult mai repede, retin informatii cu mai multa usurinta si acorda o atentie sporita activitatilor in care sunt implicati.

In lipsa unor studii similare in Romania, concluziile cercetatorilor de afara sunt confirmate si de specialistii din Romania, prin experienta si practica de zi cu zi. Profesorul de sport Tudor Spiridon, secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret”, considera ca educatia fizica din scoli este una dintre materiile cu influenta puternica asupra elevilor, care sta la baza dezvoltarii ca persoana verticala, cu o pozitie demna, atat din punct de vedere al tinutei, cat si al moralitatii.

Practicarea sportului, inca de pe bancile scolii este un necesar in viata fiecarui copil care adopta o postura gresita zilnic. Greutatea ghiozdanului care deformeaza axul coloanei vertebrale, riscul de a produce scolioza prin pozitia necontrolata in banca si multe alte greseli, pot duce la afectiuni ale sistemului muscular, osos, articular. Prin intermediul specialistilor care predau educatie fizica si sport, elevii sunt instruiti spre o dozare corecta a eforturilor in acest sens, astfel incat cartilajele de crestere sa fie stimulate spre o dezvoltare corecta a organismului. O dozare gresita, nesupravegheata, poate duce la incetinirea cresterii”, spune Tudor Spiridon.

Insa, cati dintre elevii care trebuie sa practice educatia fizica o pot si sustine in propriile scoli? Sau, altfel spus, cate dintre scolile din Romania le pot oferi elevilor conditiile optime si sigure pentru desfasuarea orelor de sport in aer liber?

Raspunsul a fost obtinut, in buna parte, de compania Holcim, prin intermediul concursului online „Holcim iti premiaza scoala cu un teren de nota 10!”.
Prin intermediul acestuia, aproape 100 de scoli din toate judetele Romaniei s-au inscris in cursa pentru reabilitarea unui teren de sport. Acest proiect a redeschis, practic, un subiect sensibil in Romania, unde mii de copii nu au parte de educatie fizica din cauza lipsurilor tehnice din cadrul unitatilor scolare. Copiii si profesorii au trimis sute de mesaje, povesti si poze din cadrul scolilor inscrise, toate avand acelasi numitor comun: starea deplorabila a facilitatilor sportive din scoli.

Holcim Romania nu a ramas indiferenta in fata acestui val de mesaje impresionante si a decis ca, pe langa reabilitarea terenului de sport al scolii castigatoare, sa lanseze o campanie de constientizare a situatiei din scoli in randul marilor companii, lansandu-le acestora invitatia de a prelua cate o scoala aflata in nevoie si de a continua stafeta faptelor bune.

Mai multe detalii in legatura cu demersul campaniei Holcim, gasiti in brosura de mai jos:

Holcim Brosura Pay It Forward 2015

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.