Connect with us

Hi, what are you looking for?

CSR INTERVIU

LINDAB LIFE – ghidul activitatilor de responsabilitate sociala a companiei Lindab

Activitatea de responsabilitate sociala a grupului Lindab se ghideaza dupa programul „Lindab Life“, respectat si implementat in toate tarile in care grupul este prezent. Lindab Life rezuma modul in care Lindab functioneaza in activitatea de zi cu zi, in relatia cu clientii, furnizorii si colaboratorii si are patru componente: societate, business, mediu si angajati. Pentru a afla mai multe despre proiectele si strategiile avute in vedere in ceea ce priveste actiunile de responsabilitate sociala ale companiei am stat de vorba cu Camelia Dinica, Manager PR & Comunicare Lindab Romania.

Cum vedeti evolutia Responsabilitatii Sociale Corporatiste in Romania in urmatorii ani?

Lindab judeca eforturile de sustenabilitate ca pe un ciclu creator de valoare, in cadrul caruia initiativele care favorizeaza mediul si stakeholderii aduc beneficii si companiei. In viitor, cred ca ne indreptam spre o noua era in ceea ce priveste responsabilitatea sociala. Nu mai este suficient sa plasam astfel de proiecte intr-o zona adiacenta activitatii de zi cu zi. Cred ca business-ul in sine trebuie sa se ghideze dupa principiile CSR – ceea ce producem, modul cum o facem, impactul asupra lumii din jur trebuie sa fie la fel de importante ca cifra de afaceri sau alte coordonate dupa care se ghideaza o companie.

Spre exemplu, la Lindab folosim in proportie covarsitoare otelul, unul dintre putinele materiale aproape 100% reciclabile, ceea ce inseamna mai putina materie prima folosita si mai putin dioxid de carbon eliberat in atmosfera. Otelul ne permite sa cream solutii puternice, care au totusi o greutate redusa. De aici rezulta mai putin efort necesar in constructia cladirilor, costuri de transport pe santier mai mici si mai putin carburant folosit. Multumita otelului, putem crea solutii eficiente de izolare termica si ventilatii, ceea ce inseamna mai putina energie irosita. Recomandam oricarei companii sa gaseasca acea solutie care simplifica procesul de productie, protejand si mediul inconjurator in acelasi timp.

Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporatista pe care le sustineti in aceasta perioada?

Responsabilitatea sociala a fost o prioritate pentru Lindab dintotdeauna, prin economisirea materialelor consumate, accentul pe reciclare, grija fata de mediu, implicarea in comunitate si respectul pentru oameni.  Incepand din 2011,  ne-am gandit sa avem o singura „umbrela” care sa cuprinda tot ceea ce tine de responsabilitatea sociala la Lindab. Conceptul este simplu: Lindab Life, implementat in toate tarile in care Grupul este prezent.

In 2011, componenta de responsabilitate fata de societate a culminat cu un proiect foarte important pentru noi – Big Build, proiectul ambitios al Habitat for Humanity Romania, de a construi 10 case pentru familii defavorizate in doar 5 zile, intr-o comuna din judetul Prahova. Noi am pus la dispozitie acoperisurile pentru cele 10 case si ne-am implicat activ pe santier cu ajutorul voluntarilor nostri, angajati si parteneri Lindab.

In plus, am sustinut cu materiale pentru acoperis si alte proiecte pe care le-am considerat importante si in care am crezut. Am sustinut si acoperit nevoile Fundatiei Viata si Lumina, Asociatiei Prietenia sau ale Bisericii locale din Stefanesti.

In ceea ce priveste zona business, ne-am aratat implicarea in CSR ca exemplu pentru alte companii, prin implicarea in A3PR – Asociatia Producatorilor de Panouri si de Profile din Romania sau prin inscrierea in platforma de sustenabilitate Swedish Sustainable Business, adresata comunitatii de afaceri suedeze din Romania, ce are ca obiectiv dezvoltarea unui cadru lucrativ intre companii pe tema responsabilitatii sociale. Pe componenta de protectie a mediului, ne concentram pe reducerea deseurilor, asa cum am facut dintotdeauna.

O alta componenta importanta a fost comunicarea interna si grija pentru angajati. In aprilie 2011 am implementat un sistem de sanatate si siguranta in munca. In plus, beneficiile oferite angajatilor si programele interne aduc plus valoare in cadrul companiei, rezultatele fiind transpuse in performantele individuale si de echipa ale angajatilor.

Care sunt problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati?

Cred ca problemele apar doar atunci cand implicarea in societate nu este tratata cu seriozitate. Noi ne implicam cu mare pasiune in ceea ce facem, mai ales ca fiecare initiativa este fondata pe o analiza anterioara si pe siguranta ca putem duce la bun sfarsit toate promisiunile. Asa ca, din fericire, nu am avut probleme care sa ne puna piedici serioase pana acum.

Precizati care este strategia de CSR a companiei pentru 2012.

Vom pastra aceleasi directii Lindab Life, care se aplica la nivelul intregului Grup. Pe segmentul Business, ne vom implica in continuare in activitatile A3PR si vom incerca sa sporim gradul de constientizare a calitatii solutiilor bazate pe otel atat printre beneficiari, cat si printre angajatii autoritatilor.

De asemenea, vom desfasura in continuare programe interne de incurajare a initiativelor angajatilor. Avem grija de sanatatea fizica si mentala a anagjatilor nostri si ii sustinem sa desfasoare activitati placute intr-un mod organizat (fotbal, tenis de camp, tenis de masa, biliard, darts, etc). Intiativa nu este intamplatoare, echipa de fotbal a Lindab este implicata atat in competitii nationale, cum este Liga Companiilor, Campionatul Corporatiilor, cat si in campionatul international al Grupului Lindab. Si pot spune ca este un competitor de temut!

Parteneriatul cu Habitat for Humanity Romania va continua si in 2012, prin sponsorizarea cu acoperisuri si sustinerea culturii voluntariatului. Bineinteles, ne vom implica si in alte proiecte prin care putem ajuta comunitatea.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR CAFE

Cum cel mai bine se invata din exemple concrete, apreciem ca este important sa comunicam si sa impartasim ceea ce facem, proiectele noastre, modul...

Featured

Kaufland România a selectat cele 14 organizații neguvernamentale care vor primi finanțare în valoare totală de peste 2.245.500 lei, in cadrul celui de-al doilea...

Featured

Sistemul Coca-Cola in Romania (Coca-Cola HBC Romania si Coca-Cola Romania)  a lansat  Meniul Faptelor Bune, cu scopul de a ajuta cat mai multe persoane...

Featured

PENNY a inaugurat, alături de Habitat for Humanity, Centrul Comunitar din Buftea, un spațiu ce va funcționa ca un after-school și va deservi două...