Motivation a lansat Harta Accesibilitatii pentru cei cu dizabilitati locomotorii

Cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati, Fundatia Motivation a lansat Harta Accesibilitatii, destinata persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Disponibila la adresa www.accesibil.org, Harta Accesibilitatii cuprinde, in acest moment, date despre cladiri din Bucuresti si din 20 de judete ale tarii. Harta electronica va include, pana in 2014, informatii despre 1.000 de cladiri din domeniile: cultura, divertisment, sanatate, sport, turism si servicii de interes public. Cladirile care indeplinesc criteriile de accesibilitate pentru utilizatorii de scaun rulant vor primi Marca Accesibilitatii in urma unei evaluari care are in vedere trei componente majore: accesul la spatiul exterior, accesul in spatiul interior si facilitatile puse la dispozitie, in functie de specificul fiecarei cladiri.

“Persoanele cu dizabilitati pot avea un rol activ in comunitate si tine de noi toti sa le facilitam accesul la spatiul public. Scopul nostru este ca Marca si Harta Accesibilitatii sa contribuie la cresterea gradului de mobilitate si acces pentru persoanele cu dizabilitati, fie ca sunt consumatori de bunuri si servicii, inclusiv servicii publice, fie ca sunt angajati si contribuabili, prin motivarea celor responsabili de accesibilizarea spatiilor”, a declarat Cristian Ispas, Director General al Fundatiei Motivation Romania.

Prima Marca a Accesibilitatii a fost acordata Bibliotecii Nationale a Romaniei, in cadrul unui eveniment care a subliniat importanta accesibilizarii spatiului public, ca o conditie pentru participarea la viata comunitatii a persoanelor cu dizabilitati. Marca Accesibilitaţii este o initiativa unica in Romania, ce consta in certificarea institutiilor publice si private care si-au accesibilizat corect cladirile pentru persoanele in scaun rulant.

Institutiile de interes public si companiile private pot solicita o evaluare si consultanta in vederea imbunatatirii nivelului de accesibilitate al cladirilor prin intermediul aceluiasi site www.accesibil.org. Fundatia ofera si servicii de accesibilizare a locuintelor persoanelor cu dizabilitati.

In prezent, harta cuprinde informatii despre cladiri din capitala si din judetele Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Dolj, Galati, Gorj, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea si Vrancea. In perioada 2012 – 2014, vor fi evaluate 1.000 de cladiri si aproximativ 2.200 de locuinte ale utilizatorilor de fotoliu rulant din intreaga tara.

4 Responses

 1. popa nicolae florin spune:

  treceti si alba iulia

 2. tarra cluj spune:

  veniti si la cluj

 3. Petre spune:

  Mai bine s-a apunce de a face rampa pentru ce cu mobilitate redusa,nu casa laude la mass-media.
  Ca nu mancam hartii si accesibilitati sunt mai inportante pentru noi ca oameni care ducem o vieata intr-un caun cu rotile si asa statul acesta care nu face de cat legea 448/2006 s-a fie aplicata in Romania,vb de harti ne trebuie nou cand acesurile sunt mai inportante de cat s-a stim asta.

  • ok spune:

   vrei ca cei de la motivation sa faca rampele peste tot unde noi nu avem acces? ca nu inteleg comentariul!!! cere-ti accesibilitate, trebuie sa facem si noi cei care avem nevoie de asa ceva…. si da e buna harta, pentru ca daca mergi undeva ai ocazia sa stii unde poti merge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.