Rompetrol a dat 10.000 USD pentru dotarea echipajelor SMURD Bihor

Grupul Rompetrol a sustinut cu 10.000 USD proiectul derulat de Asociatia Sartiss, prin care echipajele de descarcerare SMURD si ISU din Bihor au fost dotate cu un sistem informatic unic in Romania. Sistemul, denumit Crash Recovery System, contine toate modelele si structurile vehicolelor existente in uzul civil (20.000 de modele) si calculatoare portabile. Acest soft va permite identificarea rapida de catre echipa de descarcerare a acelor elemente de structura care pot pune in pericol viata victimelor sau a salvatorilor, inlaturarea lor si extragerea persoanelor blocate in caroseria avariata, facilitand totodata interventia rapida a echipei medicale.

„Acest proiect vine ca o reconfirmare a angajamentului nostru fata de sustinerea unui domeniu vital cum este sanatatea. Prin acest demers, dar si şi prin parteneriatul anual cu SMURD de donatie de carburant Jet A1 pentru operarea elicopterelor ce intervin in situatii de urgenta, ne dorim sa contribuim la facilitarea actiunilor medicale şi salvarea de vieti omenesti”, a declarat Alexey Golovin, Director Comunicare si Marketing al Grupului Rompetrol.

In derularea proiectului au fost implicati 10 voluntari care au desfasurat 11 sesiuni de instruire in utilizarea sistemelor informatice mobile pentru 132 de persoane, membri ai echipajelor de descarcerare, ai echipelor de prim ajutor si personalului din dispeceratul ISU Bihor. De asemenea, beneficiile acestui program au fost prezentate in cadrul Conferintei Nationale de Medicina de Urgenta si Salvari in Situatii Speciale.

“In conditiile in care evolutia tehnologica din industria constructoare de autovehicule introduce noi si noi elemente de siguranta pentru protectia pasagerilor, sarcina echipelor de descarcerare devine dificila pentru ca aceste elemente se transforma in adevarate capcane tehnologice, nu o data mortale, dupa ce vehiculul a fost implicat intr-o coliziune. Sistemul de asistare decizionala permite evitarea acestor capcane tehnologice si cresterea sigurantei interventiilor, scaderea duratei procedurii de descarcerare si bineinteles, reducerea mortalitatii”,  a declarat dr. Hadrian Borcea, presedinte SARTISS si coordonator SMURD Bihor.

Cele 10 echipajele de descarcerare din cadrul SMURD Bihor deservesc unele din cele mai aglomerate rute de tranzit si turistice din Romania care strabat judetul Bihor: DN1, DN 79, DN76, inregistrand in 2011 aproximativ 5.500 de interventii de prim ajutor (peste 250 de descarcerare). Acest serviciu face parte din structurile operative ale Inspectoratului pentru Situatii d

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.