A aparut Indexul mondial al generozitatii 2017. Romania, in prima jumatate a clasamentului

Indexul generozitatii CAF 2017Charities Aid Foundation (CAF), organizatie caritabila internationala cu sediul in U.K., a publicat a 8-a editie a raportului comparativ al generozitatii globale, World Giving Index. 146.000 de persoane din 139 de tari, printre care si Romania, au fost intrebate, la fel ca in anii precedenti, daca in 2016 au donat bani, timp sau daca au oferit o mana de ajutor unei persoane necunoscute.

O prima concluzie este aceea ca, in 2016, oamenii au fost mai putin darnici si saritori decat in 2015 si chiar fata de acum 3 ani, in cazul donatiilor in bani. Iar marile tari din Top 20, precum S.U.A., Marea Britanie, Australia, Canada, Olanda, Germania, Norvegia sau Noua Zeelanda, chiar daca au ramas in acest top, au un scor al generozitatii mai mic cu cateva procente.

Cei mai generosi oameni sunt birmanezii. De fapt, Myanmar, Burma sau Birmania cum se numea inainte, este pentru al patrulea an consecutiv pe primul loc in clasament. Autorii studiului cred ca acest fapt se datoreaza in special donatiilor frecvente in bani oferite celor care duc o viata monahala, dar si optimismului oamenilor dupa o lunga perioada de dictatura militara.

Doar 13 tari, fata de 23, in 2015, si-au imbuntatit ranking-ul. Printre ele, Bosnia si Herzegovina, Macedonia, Tajikistan, Honduras, Ecuador (lovita de cutremur in aprilie 2016). Cea mai mare surpriza insa este Africa. Kenya, Sierra Leone, Liberia, Zambia si-au imbunatatit scorul si sunt in Top 20, iar Ghana, Zimbawe, Africa de Sud, Tunisia au urcat cu mai mult de 5 procente fiecare in clasament.

Romania este pe pozitia 80 in clasament, cu un procent al generozitatii usor in crestere (3%) comparativ cu 2015. Ce retinem e ca suntem mai generosi decat vecinii nostri. Bulgaria, de pilda, e pe locul 127, Republica Ceha, pe 128 (in scadere fata de 2015), Ungaria, pe 119, Polonia, pe 105, Slovacia, pe 102. Si suntem un pic mai generosi si decat italienii, portughezii, grecii si japonezii. De remarcat si ca suntem foarte saritori a intinde o mana de ajutor unui necunoscut, Romania ocupand din acest punct de vedere un onorabil loc 30 in clasamentul mondial. In schimb, nu donam timp, suntem codasi la voluntariat, aflandu-ne pe pozitia 125.

World Giving Index 2017 poate fi accesat AICI.

Sursa foto: cafonline.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.