A avut loc prima masa rotunda „Responsabilitatea sociala in domeniul resurselor umane”

Pe 27 noiembrie a avut loc prima masa rotunda din seria „Probleme si solutii pentru stimularea responsabilitatii socialein Romania”, organizata in cadrul proiectului „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC”. Pe agenda evenimentului s-au regasit urmatoarele teme de dezbatere: relatiile de munca, egalitatea de sanse intre femei si barbati, integrarea in munca a tinerilor absolventi si dezvoltarea profesionala a acestora, munca la negru, angajarea persoanelor cu dizabilitati si sanatatea si siguranta la locul de munca. Dezbaterea a urmarit identificarea de solutii de imbunatatire a cadrului legislativ actual si de stimulare a companiilor in a investi in oameni si comunitate.

“Birocratia si excesul de reglementare omoara si cele mai bine intentionat masuri ale statului. Romania este campioana la ceea ce britanicii numesc „overregulating”, adica reglementare excesiva. In incercarea de a crea un cadru, mergem mai departe si cream un „pat al lui Procust” pe care companiile nu il pot accepta, pentru ca daca un stimulent vine cu 3-4 constrangeri la pachet, atunci devine total neinteresant si, de fapt, aduce pierderi. Companiile gandesc in cifre si daca nu invatam sa reglementam stimulentele pentru companii cu aceleasi instrumente, nu vom avea niciodata succes in a obtine un impact pe piata”, a declarat Rodica Lupu, senator JCI, manager „Actionamresponsabil! – Reteauasociala RSC”.

Printre problemele subliniate de catre participantii la masa rotunda a fost rata crescuta a somajului in randul tinerilor (23,7% in anul 2011, cf. Eurostat), o prima cauza a acestui fenomen fiind incompatibilitatea dintre oferta educationala preuniversitara si universitara si cerintele pietei muncii. In acest sens, au fost propuse solutii in ceea ce priveste reglementarea internship-urilor si incurajarea companiilor sa investeasca in potentialul absolventilor. Totodata, s-a subliniat nevoia ca facilitatile fiscale reale acordate angajatorilor pentru integrarea absolventilor sa fie flexibilizate.

In timp ce diferentierea clara intre programa de pregatire si competentele practice solicitate de piata de munca reprezinta o problema europeana, munca la negru constituie o problema sistemica specifica tarii noastre. Ultimul studiu publicat de Eurobarometru claseaza Romania pe primul locin ceea ce priveste practica muncii la negru pe piata muncii (23% dintre angajati au declarat ca au fost platiti la negru, in intregime sau partial, iar 31% au declarat “nu stiu/nu raspund”).

Una dintre principalele solutii desprinse in urma mesei rotunde a fost necesitatea colaborarii intre departamentul de resurse umane si cel de responsabilitate sociala din cadrul companiilor in vederea elaborarii si implementarii de programe si proiecte integrate adresate propriilorangajati. Totodata, o alta masura recomandata de catre participantii la eveniment a fost dialogul dintre institutiile publice (ex. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si MinisterulMuncii, Familiei si Protectiei Sociale), mediul privat si societatea civila, cu scopul elaborarii de politici sociale active adaptate la realitatea romaneasca si la cerintele pietei muncii, a angajatorilor si a angajatilor.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.