CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

Acord istoric pentru protejarea oceanelor: Tratatul ONU privind marea liberă a fost aprobat

După 15 ani de negocieri a fost aprobat Tratatul de referință privind marea liberă pentru a proteja oceanele, a combate degradarea mediului și schimbările climatice și pentru a preveni pierderea biodiversității.

„Corabia a ajuns la țărm”, a anunțat președinta conferinței ONU, Rena Lee, la finalul negocierilor cu reprezentanți din 100 de țări.

Noul tratat va permite crearea unor zone marine protejate la scară largă în marea liberă, care sunt, de asemenea, necesare pentru îndeplinirea angajamentului global al Acordului global de la Kunming-Montreal privind biodiversitatea, încheiat în luna decembrie a anului trecut, de a proteja cel puțin 30 % din oceane până în 2030.

Pentru prima dată, tratatul va necesita, de asemenea, evaluarea impactului activităților economice asupra biodiversității din marea liberă. Țările în curs de dezvoltare vor fi sprijinite în ceea ce privește participarea lor la noul tratat și punerea în aplicare a acestuia printr-o componentă puternică de consolidare a capacităților și transfer de tehnologie marină, finanțată dintr-o varietate de surse publice și private și printr-un mecanism echitabil de partajare a beneficiilor potențiale ale resurselor genetice marine.

Acest tratat privind „biodiversitatea în zonele din afara jurisdicției naționale”, convenit astăzi în cadrul celei de a 5-a Conferințe interguvernamentale de la New York, este rezultatul a peste un deceniu de angajament global de a găsi soluții la această problemă crucială de mediu la nivel mondial.

UE și statele sale membre se află la cârma Coaliției BBNJ care a jucat un rol-cheie în cadrul acordului. Coaliția reunește 52 de țări care s-au angajat, la cel mai înalt nivel politic, să realizeze acțiuni ambițioase pentru protecția oceanelor. Ea a fost lansată în cadrul Summitului „One Ocean” din 2022 de la Brest de către președinta von der Leyen, împreună cu președinția franceză a Consiliului.

Etapele următoare

Având în vedere că negocierile s-au încheiat, acordul va intra în vigoare după ratificarea sa de către 60 de state.  UE va depune eforturi pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă rapid și pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să se pregătească pentru punerea sa în aplicare. În acest scop, UE s-a angajat să aloce 40 de milioane EUR în cadrul unui program global pentru oceane și a invitat membrii coaliției să facă același lucru în limitele capacităților lor.

Adoptarea oficială a tratatului va avea loc după finalizarea examinării juridice în limbile ONU.

Context

Marea liberă oferă umanității beneficii de neprețuit din punct de vedere ecologic, economic, social și alimentar și are nevoie urgentă de protecție.

Zonele din afara jurisdicției naționale acoperă aproape două treimi din oceanele lumii, cuprinzând marea liberă și fundul mării din afara jurisdicției naționale. Acestea conțin resurse marine și biodiversitate și oferă umanității beneficii de neprețuit pe plan ecologic, economic, social, cultural, științific și în domeniul securității alimentare. Cu toate acestea, ele sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari din cauza poluării (inclusiv poluarea fonică), a supraexploatării, a schimbărilor climatice și a scăderii biodiversității.

Confruntate cu aceste provocări și având în vedere creșterea preconizată a cererii de resurse marine pentru alimente, medicamente, minerale și energie, printre altele, o majoritate covârșitoare a statelor au convenit asupra necesității acestui tratat privind marea liberă, care ia forma unui nou acord de punere în aplicare în temeiul Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS) pentru a proteja și a utiliza în mod durabil resursele din aceste zone. Acordul va continua să pună în aplicare principiile existente în UNCLOS pentru a realiza o gestionare mai cuprinzătoare a activităților desfășurate în marea liberă. Aceste principii includ obligația de a coopera, de a proteja și de a conserva mediul marin și de a efectua o evaluare prealabilă a impactului activităților.

Prezentul acord de punere în aplicare este al treilea de acest tip, ca urmare a acordurilor specifice privind exploatarea minieră a fundului mării în 1994 și gestionarea populațiilor transzonale și a stocurilor de pești mari migratori în 1995.
Noul acord ar actualiza UNCLOS în ceea ce privește evoluțiile și provocările care au apărut de la elaborarea sa în urmă cu treizeci de ani și ar sprijini în continuare realizarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, în special a obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 14 („Viața subacvatică”).

Photo Credit: Pexels Josh Sorenson

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.