Echipa CSR Media a invitat reprezentanții celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să vorbească despre schimbările apărute în politica de sustenabilitate a companiei în 2022, despre lecțiile învățate și despre provocările și oportunitățile din domeniul Sustenabilității în 2023, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2023.
În continuare puteți citi răspunsul dat de Alina Petrescu – Communication & Sustainability Director, OMV Petrom SA.
Ce schimbări a adus anul 2022 în politica de sustenabilitate a companiei?
Pentru noi, la OMV Petrom, 2022 a fost primul an de implementare a Strategiei 2030, unde sustenabilitatea este parte integrantă. În următorii ani, vom aloca 11 mld de euro (o treime din investițiile noastre) pentru proiecte care susțin tranziția către afaceri cu emisii scăzute și zero de carbon. Și ne-am asumat ambiția de a avea operațiuni net zero până în 2050.
În 2022, am continuat să analizăm cadrul nostru de sustenabilitate și să ne asumăm obiective și ținte și mai ambițioase decât cele pe care le aveam deja. E important de spus că ne uităm la toate cele trei direcţii ESG: mediu, social şi guvernanţă. Cu alte cuvinte, avem asumate ținte pentru 2030 (pe lângă cele pentru 2025) în domenii cum ar fi diversitate, drepturile omului sau inovaţie şi economie circulară.
Care a fost cea mai importantă lecție învățată în 2022? Dar cea mai mare satisfacție profesională din această perioadă?
Anul 2022 ne-a arătat că indiferent cât de bine pregătită este o organizație, pot apărea oricând provocări cu totul neaşteptate. Cu alte cuvinte, am învățat că trebuie să fii mereu gata să identifici și să aplici soluții creative ca răspuns la contextul mereu în schimbare.
În ceea ce priveşte satisfacţiile profesionale de anul trecut, aş cita două. Mai întâi, înfiinţarea Fundaţiei OMV Petrom, un ONG independent, care ne poartă numele şi care va duce la următorul nivel implicarea noastră socială, prin proiecte în domeniul sănătăţii, mediului şi educaţiei. La fel de mândră sunt de recunoaşterea pe care OMV Petrom a primit-o din partea unor agenţii de rating ESG ca Sustainalytics, care ne-a plasat în top 3% companii din sector la nivel internaţional. Niciunul dintre aceste proiecte nu ar fi fost posibile fără implicarea echipei de sustenabilitate din OMV Petrom şi a colegilor noştri din celelalte departamente, care ne ajută mereu.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări în domeniul sustenabilității în acest an? Dar și cele mai mari oportunități?
Domeniul sustenabilității e din ce în ce mai mult pus sub lupă, în contextul actual, dominat de insecuritatea energetică, standardele de reglementare și de raportare în schimbare și apetitul investitorilor pentru performanța de mediu, socială și guvernanță (ESG).
Conferința COP27 a Națiunilor Unite privind schimbările climatice din Egipt și Conferința ONU pentru biodiversitate COP15 de la Montreal au subliniat necesitatea pentru companii să creeze planuri de acțiune pentru a atenua influența umană asupra climei și asupra naturii. Mai mult, contextul geopolitic ridică provocări în a asigura o societate echitabilă și incluzivă. Investitorii sunt tot mai interesați de performanțele de sustenabilitate ale companiilor, aspect pe care îl trăim prin experiența lucrului cu agențiile de rating ale căror criterii cer din ce în ce mai multă transparență .
Eforturile noastre se îndreaptă spre a juca un rol proactiv în asigurarea unui viitor durabil și incluziv pentru următoarele generații. Suntem conștienți că nu vor lipsi provocările, dar în același timp se nasc perspective noi, soluții creative și practice, iar asta nu ne face decât să ne dorim să fim în mijlocul schimbării.