Afaceri Sustenabile
CSR Awards
Banner

#AFACERISUSTENABILE 2023: Magdalena Caramilea, Sustainability Director Autonom

Echipa CSR Media a invitat reprezentanții celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să vorbească despre schimbările apărute în politica de sustenabilitate a companiei în 2022, despre lecțiile învățate și despre provocările și oportunitățile din domeniul Sustenabilității în 2023, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2023.

În continuare puteți citi răspunsul dat de Magdalena Caramilea, Sustainability Director Autonom.


  • Ce schimbări a adus anul 2022 în politica de sustenabilitate a companiei?

Pentru Autonom anul 2022 a însemnat mai degrabă un an de stabilitate, o așezare a informațiilor, un cadru de implementare și monitorizare a obiectivelor asumate în Strategia de Sustenabilitate. În primăvară am publicat voluntar primul nostru Raport de Sustenabilitate, lucru care ne-a ajutat să vedem progresul înregistrat în ceea ce privește aspectele ce țin de mediu și societate.

Tot atunci ne-am alăturat inițiativei UN Global Compact, cea mai amplă inițiativă globală pentru sustenabilitate, reconfirmând astfel, într-o formă și mai clară, angajamentul nostru pentru respectarea și promovarea celor 10 principii ale guvernanței corporative responsabile, în domeniile drepturilor omului, muncii, mediului și luptei împotriva corupției.

Desigur, am continuat eforturile de accelerare a tranziției către o flotă cu emisii scăzute, confirmate și de o nouă finanțare verde semnificativă, oferită de European Investment Bank (EIB).

  • Care a fost cea mai importantă lecție învățată în 2022? Dar cea mai mare satisfacție profesională din această perioadă?

Consider că fiecare zi este o oportunitate de a învăța ceva și rezultatele noastre vin dintr-un mindset orientat către evoluție continuă. Evident, de-a lungul unui an, avem provocări și lecții mai mult sau mai puțin semnificative, important este ce luăm din ele să ducem mai departe, integrându-le în planurile de viitor. Aș oferi aici un exemplu de lecție primită sub formă de feedback direct, care a constituit un bun prilej de conștientizare a faptului că totul este relativ. Pentru a înțelege un impact global, nu este suficient să măsori impactul fiecărei componente, ci să vezi și relația dintre ele, modul în care interferează și se raportează una la cealaltă. Acest lucru este aplicabil și la amprenta de carbon a unei companii raportată la obiective globale, dar și la o echipă de echipe.

În plan profesional, aș numi o mare  bucurie certificarea ca ESG Advisor, obținută  la IASE (International Association for Sustainability Economy).

  • Care considerați că vor fi cele mai mari provocări în domeniul sustenabilității în acest an? Dar și cele mai mari oportunități?

Provocări în domeniul sustenabilității au fost și vor continua să fie. Contextul războiului și posibila recesiune pot fi privite atât ca provocare din punct de vedere al asigurării resurselor necesare cât și ca oportunitate, deopotrivă, pentru accelerarea către energia regenerabilă, apariția de noi jucători și produse în această zonă. De asemenea, 2022 poate fi privit ca anul economiei circulare în România, mizând pe schimbările legislative aduse de implementarea SGR (sistemului de garanție returnare a ambalajelor).

De urmărit îndeaproape este și modul în care noua Directivă europeană de raportare va fi transpusă în legislația națională, fiind un context favorabil în care se pot dezvolta un număr semnificativ de specialiști în zona sustenabilității.

banner_catalogul_faptelor_bune_2022

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.