Echipa CSR Media a invitat reprezentanții celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să vorbească despre schimbările apărute în politica de sustenabilitate a companiei în 2022, despre lecțiile învățate și despre provocările și oportunitățile din domeniul Sustenabilității în 2023, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2023.
În continuare puteți citi răspunsul dat de Sarah Joiţoiu – Head of Sustainability eMAG.
- Ce schimbări a adus anul 2022 în politica de sustenabilitate a companiei?
Provocările care s-au născut din situația geopolitică și de mediul economic marcat de costul crescut al vieții ne-au facut sa ne concentrăm asupra zonelor în care putem avea un impact cât mai vizibil: cea de mediu, dar și domeniul educației. Considerăm că aceste zone sunt esențiale pentru crearea unei societăți solide, în care ne putem dezvolta și transforma într-o afacere sustenabilă.
Prin campania „Umanitatea nu are granițe” am dorit să oferim un mijloc prin care clienții noștri pot sprijini în mod direct populația ucraineană. În timpul campaniei lansată în februarie 2022, 21.000 de persoane au folosit platforma eMAG ca platformă de solidaritate și au donat 1,1 milioane de lei. Aceste fonduri au fost direcționate către Crucea Roșie Română, care a achiziționat alimente și produse sanitare necesare populației civile ucrainene. Mai mult, eMAG a donat alimente și produse de primă necesitate în valoare de 550.000 de lei, care au fost distribuite populației civile din Ucraina cu ocazia primului convoi umanitar organizat de Crucea Roșie Română.
În domeniul educatiei, împreună cu Fundația Nouă ne pasă, am lansat campania „Educația nu se oprește niciodată”, aducând în atenția opiniei publice o problemă care afectează dezvoltarea economică și socială a țării – abandonul școlar în rândul copiilor din comunitățile rurale, pornind de la cifrele care ne spun că unul din patru copii din comunitățile rurale abandonează școala înainte de terminarea ciclului gimnazial. Campania s-a desfășurat pe parcursul a doua luni în care clienții eMAG au avut ocazia să doneze și astfel să contribuie la scăderea abandonului școlar în România. Pe parcursul celor doua luni, clienții eMAG au efectuat 16.500 de donații prin intermediul platformei și aplicației noastre. Donațiile lor au asigurat 5.900 de ore de educație remedială pentru 2.422 de copii înscriși în programul Fundației în anul școlar 2021-2022.
Având în vedere rezultatele încurajatoare înregistrate în cadrul acestei campanii, în luna septembrie am lansat o nouă inițiativă de conștientizare pentru strângerea de donații – „Orarul clasei care nu se lasă”. Donațiile au fost deschise oricui, fie direct în aplicație, fie de pe site-ul eMAG. Campania s-a încheiat în luna octombrie 2022, iar donațiile făcute de clienții eMAG au atins suma totală de 47.222 de lei.
Cu un ajutor suplimentar din partea profesorilor, copiii înscriși în programul „Nouă ne pasă” pot dedica mai mult timp înțelegerii și recuperării lecțiilor școlare necesare pentru a-și continua educația. Clasele sunt formate din maximum zece copii care se pot înscrie în program pentru cel puțin trei ani. În această perioadă, elevii pot beneficia de ajutor suplimentar sub forma unor ore de educație remedială din partea profesorilor, și, de asemenea, primesc câte o masă caldă de cel puțin trei ori pe săptămână.
Începând din 2016, programul s-a extins de la șase școli din cinci județe la 90 de școli din 31 de județe, deci putem spune ca a fost dus la nivel national.
- Care a fost cea mai importantă lecție învățată în 2022? Dar cea mai mare satisfacție profesională din această perioadă?
Măsurile din domeniul sustenabilității pe care le-am inițiat cu un an în urmă s-au dovedit a fi benefice și în situația actuală, în care criza energetică a creat provocari pe care am reușit să le gestionam într-o manieră echilibrată. De pildă, generarea energiei electrice on-site în centrul logistic de la Joița ne oferă o independență mai mare față de sistemul energetic național. De asemenea, cu ajutorul infrastructurii puse la dispoziție de compania de curierat Sameday, parte din grupul eMAG, care a instalat peste 30 de easybox-uri autonome energetic, clienții noștri beneficiază de livrare last mile cu emisii de carbon scăzute: un singur easybox alimentat cu energie fotovoltaică economisește 50 kWh pe lună, ceea ce înseamnă 600 kWh într-un an. Prin urmare, rețeaua easybox alimentată cu energie fotovoltaică ajută la economisirea a 18.600 kWh pe an. Acest lucru se traduce prin evitarea generării a 4,9 tone de CO2.
Pe de altă parte, prin extinderea către servicii noi, am crescut circularitatea produselor, un demers care contribuie la reducerea impactului asupra mediului, și datorită prețurilor bune au impact și pentru clienți care astfel, prin oferta de produse resigilate, au posibilitatea de a beneficia de produse la prețuri reduse, prelungind în acelasi timp durata de viață a acestora. Mai mult, prin serviciul buy back am colectat și reciclat corespunzător aproape 100.000 de electrocasnice vechi, care au fost înlocuite de electrocasnice performante și eficiente energetic.
Prin intermediul Flip.ro, un startup românesc care aplică principiile economiei circulare, contribuim la reducerea emisiilor de carbon, intrucât un telefon recondiționat și revândut are o amprentă de carbon scăzută cu cel puțin 52% față de un telefon nou. Pentru comparație, amprenta de carbon a unui telefon nou este de 17,2 kg CO2 pe an, în timp ce un telefon recondiționat are, în medie, o amprentă de carbon de 8,2 kg CO2.
- Care considerați că vor fi cele mai mari provocări în domeniul sustenabilității în acest an? Dar și cele mai mari oportunități?
Diversificarea domeniului necesită o pregatire solidă, iar reglementările care vin la nivelul Uniunii Europene vor ajuta să gestionăm într-un mod structurat această diversificare.
Noul cadru de reglementare oferă oportunități, cum ar fi extinderea serviciilor circulare, astfel încât consumatorul final poate opta pentru produse care au un impact redus asupra mediului, la prețuri avantajoase.