Echipa CSR Media a invitat reprezentanții celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să vorbească despre schimbările apărute în politica de sustenabilitate a companiei în 2022, despre lecțiile învățate și despre provocările și oportunitățile din domeniul sustenabilității în 2023, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2023.
În continuare puteți citi răspunsul lui Robert Uzună, Vicepreședinte pentru Afaceri Corporative – Ursus Breweries.
- Ce schimbări a adus anul 2022 în politica de sustenabilitate a companiei?
Deși 2022 a fost un an dificil, în care ne-am confruntat cu provocări diverse, unele dintre ele greu de anticipat, strategia de sustenabilitate a Ursus Breweries și-a păstrat traiectoria. Cred că este important să nu ne abatem de la planurile noastre pentru a ne atinge obiectivele ambițioase pe termen lung. În 2022, ne-am concentrat în continuare pe acțiunile care fac parte din strategia noastră de sustenabilitate, cum ar fi promovarea unui consum responsabil de alcool, reducerea consumului de apă, reducerea cantităţii de deşeuri generate, reducerea emisiilor de carbon prin: creşterea eficienţei energetice, optimizări logistice şi scăderea cantității de materie primă folosită pentru ambalajele noastre.
Brandurile noastre au făcut pași importanți în sfera responsabilitatii sociale: Ursus a derulat campania “Ascultă ursul din tine și fă bine!”, prin care susține cu 1% din vânzări protejarea habitatului urșilor și a comunităților din Munții Făgăraș, prin parteneriatul cu Fundația Conservation Carpathia, iar Ciucaş a continuat pe direcţia educării consumatorilor cu campania „Păstrează natura curată”.
Totodată, strategia noastră locală de voluntariat a susţinut principalele directii ale strategiei de sustenabilitate, scopul companiei noastre fiind acela de a crea legături și parteneriate cu semnificaţie, care să aducă plus valoare societății. Astfel, pe lângă acţiunile care ţin de protejarea mediului, ne-am îndreptat mai mult atenția către zona de diversitate și incluziune. Îndrumaţi de parteneri cu expertiză din mediul neguvernamental, 180 de angajati Ursus Breweries au participat anul trecut la acțiuni de ecologizare, dar si la inițiative în care au interacționat cu persoane cu dizabilități precum și cu alte categorii sociale dezavantajate. Mai mult decât atât, am organizat ateliere privind abordarea dizabilității pe piața muncii și întâlniri de conștientizare în ceea ce privește diversitatea la locul de muncă, pentru a dezvolta și mai mult cultura incluzivă a companiei.
- Care a fost cea mai importantă lecție învățată în 2022? Dar cea mai mare satisfacție profesională din această perioadă?
Una dintre lecțiile anului 2022 este că, în vremurile pe care le trăim, avem nevoie de reziliență. An de an ne confruntăm cu provocări noi, unele dintre ele fără precedent, și este important să ne adaptăm la contextul actual pentru a le face față.
Am avut multe satisfacții profesionale anul acesta – cea mai mare, poate, este faptul că am avut ocazia din nou să lucrez alături de oameni inimoși și ambițioși, împreună cu care am depășit obstacole și am obținut rezultate foarte bune. Un exemplu de mobilizare a echipei Ursus Breweries de care sunt mândru este reacția pe care am avut-o la începutul anului la debutul războiului din Ucraina. Colegii noștri au căutat imediat soluții pentru a sprijini eforturile umanitare legate de această criză. Ursus Breweries a donat atunci 500.000 de RON către Crucea Roșie Română, sumă ce a fost folosită pentru transporturi umanitare, asigurarea de alimente sau medicamente și asistență în taberele de refugiați de la noi din țară. Mai mult, colegii din Cluj-Napoca, cu sprijinul Asociatiei Beard Brothers, s-au implicat în donarea a peste 1.000 de mese calde pentru refugiații ucraineni.
- Care considerați că vor fi cele mai mari provocări în domeniul sustenabilității în acest an? Dar și cele mai mari oportunități?
Provocările din domeniul sustenabilității vin odată cu provocările cu care ne confruntăm în general, fie că vorbim despre creșterea costurilor materiilor prime, a energiei și gazului, a costurilor transporturilor etc. În contextul volatil în care cu toții ne desfășurăm activitatea, trebuie să identificăm acele soluții optime pentru a face lucrurile într-un mod sustenabil în continuare, dar și pentru a ne concentra acolo unde impactul nostru ar aduce cele mai mari beneficii.
Suplimentar, la nivel de guvernanță, au loc o serie de schimbări și noi directive de raportare în domeniul sustenabilității din partea Uniunii Europene, precum și noi standarde din partea Departamentului de dezvoltare durabilă din cadrul Guvernului României, pe care va trebui să le luăm în considerare.
În ceea ce privește oportunitățile, aș menționa implementarea corectă a Sistemului Garanție – Returnare, care are potențialul de a produce o schimbare în bine pe termen lung.