#AfaceriSustenabile2024: Autonom, Magdalena Caramilea: „Principala provocare rămâne creșterea ponderii de mașini cu emisii scăzute”

Echipa CSR Media a invitat Leaderii celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să împărtășească viziunile lor asupra Provocărilor în domeniul Sustenabilității în anul 2023 și să ofere Previziuni și Perspective pentru anul 2024, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2024.

În cadrul acestui proiect ne propunem să explorăm și să înțelegem opiniile și soluțiile oferite de către lideri, aducând lumină asupra provocărilor cu care se confruntă domeniul și anticipând direcțiile viitoare ale Afacerilor Sustenabile în anul 2024.

În continuare puteți citi interviul cu Magdalena Caramilea, Sustainability Director la Autonom.  • Care au fost principalele provocări /oportunități pe care le-ați întâlnit în 2023 în îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate și cum au fost abordate acestea?

2023 a fost un an complex, din care provocările și oportunitățile nu au lipsit deopotrivă. Obiectivele noastre de sustenabilitate implică și lanțul valoric prin legătura creată între flota utilizată de clienții de rent și leasing operațional, generatoare de emisii indirecte pentru Autonom, însă principala provocare rămâne creșterea ponderii de mașini cu emisii scăzute, împreună cu impactul pe care îl putem avea prin creșterea gradului de conștientizare privind tranziția către o flotă mai prietenoasă cu mediul la nivelul portofoliului de clienți și alinierea la cerințele europene.

Provocările întâmpinate ne-au condus către multiple oportunități de a fi mai aproape de clienții noștri, prin a genera idei, produse și servicii dedicate (Business Green), de a organiza evenimente de test drive (Green Tours), cât și de a fi parteneri în diverse proiecte media pe subiectul testării și promovării mașinilor electrice. (RoCharge si Cars&Roads dezvoltate de Autocritica).

O provocare semnificativă a fost zona de colectare separată, la care lucrăm constant pentru a ne îmbunătăți comportamentul pe această direcție, deși întâmpinăm dificultăți în ceea ce privește flexibilitatea și trasabilitatea deșeurilor predate colectorilor autorizați. Această situație ne-a motivat să ne alăturăm Coaliției pentru Economie Circulară din România (CERC), alături de care sperăm să putem aduce mai multă transparență în procesele și acțiunile concrete.

Perspectiva pionieratului în atragerea de finanțări sustenabile în zona corporate, altele decat cele clasice bancare (ex: emisiunea de Obligațiuni corelate cu Obiective de Sustenabilitate din 2021 și ulterior împrumutul verde primit în 2022 de la Banca Europeană de Investiții), a deschis în 2023 noi orizonturi prin participarea în cateva proiecte internaționale (ex: CFO Manual) și prezența la evenimente cheie internaționale (ex: Conferința BERD din Viena, Climate Week New York și COP28 Dubai).


  • Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei?

În 2023 am continuat inițiativele anterioare în zona tranziției către o flotă cu emisii scăzute, aliniate cu obiectivul principal de reducere a mediei emisiilor cu 25% până în 2025. În acest demers, am urmat două direcții semnificative: începutul anului a fost despre achiziționarea celor 200 auto Tesla model 3 și Y, devenind astfel cea mai mare flotă Tesla la nivel regional, iar finalul anului a fost despre lansarea serviciul de ridesharing – BLUE, cu o flotă exclusiv electrică.

Un alt aspect important pentru noi a fost extinderea analizei riscurilor companiei cu includerea riscurilor climatice, conform recomandărilor TCFD. Astfel, am confirmat acțiunile și obiectivele asumate prin contribuirea la păstrarea încrederii investitorilor și obținerea unui scor bun ESG oferit de Sustainalytics.

Un moment unic, sărbătorit într-un cadru aparte alături de stakeholders din toate domeniile partenere ale Autonom, a fost Ziua Sustenabilității în România, inițiativă marca ASR transformată în zi națională prin proiect de lege în luna iunie.

Rezultatele financiare au continuat trendul de creștere cu două cifre și este încă o dovadă că performanța pe care o are o companie stabilă, sustenabilă, cu viziune pe termen lung și impact pozitiv în comunitate, reprezintă o consecință firească a multor alte aspecte în plan subtil, identificate de cele mai multe ori sub umbrela largă a sustenabilității.


  • Care sunt previziunile sau prioritățile strategice pentru a vă asigura că aspectele de sustenabilitate sunt integrate în mod corespunzător în toate aspectele operaționale ale companiei în 2024?

2024 este un an electoral la nivel mondial, însă suntem optimiști că 2024 va fi un an de echilibru, de stabilitate valutară și creștere economică. Prin cultura noastră flexibilă și modul de lucru în scenarii, suntem încrezători că va fi încă un an de învățare și adaptare.

Ne vom concentra atenția pe ce este în puterea noastră, evoluția colegilor, apropierea de clienți și oferirea de servicii la standarde înalte de calitate. Ne dorim o abordare în grupuri mixte, interdepartamental, pentru a asigura integrarea și fluența aspectelor de sustenabilitate în fiecare etapă a proceselor interne.


  • Care sunt planurile și viziunea voastră pentru anul 2024, și cum vedeți evoluția acestor aspecte în contextul schimbărilor anticipate în ceea ce privește reglementările, cererea pieței și conștientizarea publică?

La nivel European, este clar mesajul transmis de autorități și 2024 se anunță un an de maximă conștientizare prin prisma numărului foarte mare de companii care vor începe direct sau indirect, să urmeze demersurile de colectare și raportare date pentru următorii ani, prin răspunderea cerințelor din lanțul valoric.

După doi ani de raportare non-financiară voluntară, la finalul anului 2023 am depășit pragul de 500 de angajați și astfel ne-am alăturat categoriei de companii cu obligația de raportare pentru anul fiscal 2024, conform noilor standarde ESRS. Ca urmare, în 2024 ne propunem să identificăm în primul rând cât de departe suntem față de noile cerințe de raportare și să aliniem voluntar raportul non-financiar aferent anului 2023, pe cât de mult posibil, în pregătirea obligativității din anul următor.Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.