CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

#AfaceriSustenabile2024: CEZ – Mihaela POPOVICI, „Sustenabilitatea nu este doar un obiectiv pe hârtie, ci o acțiune concretă, care generează rezultate”

Echipa CSR Media a invitat Leaderii celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să împărtășească viziunile lor asupra Provocărilor în domeniul Sustenabilității în anul 2023 și să ofere Previziuni și Perspective pentru anul 2024, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2024.

În cadrul acestui proiect ne propunem să explorăm și să înțelegem opiniile și soluțiile oferite de către lideri, aducând lumină asupra provocărilor cu care se confruntă domeniul și anticipând direcțiile viitoare ale Afacerilor Sustenabile în anul 2024.

În continuare puteți citi interviul cu Mihaela POPOVICI, Manager | Departamentul PR, Comunicare Internă & CSR Divizia Oameni și Brand CEZ România. 

  • Care au fost principalele provocări /oportunități pe care le-ați întâlnit în 2023 în îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate și cum au fost abordate acestea?

În anul 2023 am continuat cu hotărâre inițiativele de sustenabilitate, mai ales prin înființarea Departamentului Strategie, ESG și Transformare. Această evoluție a fost esențială pentru companiile din Grupul CEZ care se angajează ferm în îndeplinierea obiectivelor: atingerea țintei NetZero până în 2040, creșterea performanței ESG, alinierea la noile standarde europene de raportare de sustenabilitate, impuse de Directiva intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Tot în 2023 am analizat în profunzime impacturile ESG, identificând cu atenție riscurile și contribuțiile noastre la mediul înconjurător și societate. Ne-am concentrat nu doar pe măsuri interne, ci am extins această viziune și în comunitățile în care activăm.

Prin proiecte precum cele de educație pentru tinerele adolescente, dotarea spitalului cu echipamente esențiale sau îmbunătățirea bibliotecii școlii, am adus schimbări palpabile. Ca în fiecare an, ne-am inspirat din valorile noastre și am angrenat comunitățile în care activăm pentru a dovedi că sustenabilitatea nu este doar un obiectiv pe hârtie, ci o acțiune concretă, vizibilă care generează rezultate.

O parte importantă a parcursului nostru a fost campania noastră de employer branding unde am expus motivele care fac din Grupul CEZ un loc unic de muncă. Ambasadorii primei noastre campanii de employer branding au fost chiar colegii noștri care s-au remarcat prin rezultatele profesionale și personale.

Astfel, în 2023, pe lângă realizarea obiectivelor de sustenabilitate, am consolidat conexiuni prin implicarea noastră în comunități. Ne continuăm angajamentul și știm că fiecare pas înseamnă o schimbare reală și pozitivă.

  • Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei?

Așa cum spuneam mai sus, în 2023 spre deosebire de anii anteriori, am implementat sistematic măsuri semnificative pentru a alinia organizația la standardele ESG și a ne asigura că acțiunile noastre reflectă cu adevărat valorile echipei noastre. Astfel, am aprobat strategiile ESG pentru Distribuție Oltenia și CEZ România, alături de planurile de acțiuni ESG corespunzătoare.

O inițiativă de excepție pe care am susținut-o cu încredere în 2023 este concursul intern de proiecte „Generatorii de Bine”. Am continuat să încurajăm colegii să-și manifeste creativitatea și să vină cu idei inovatoare pentru a rezolva probleme sociale semnificative din comumitățile din care fac parte.  Prin implicarea lor, județele Dolj, Teleorman, Mehedinți, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin și Constanța își construiesc un viitor durabil, beneficiind de investiții anuale de 90.000 de euro în domenii precum sănătate, educație, mediu și dezvoltare regională.

Educația rămâne o prioritate pe axa sustenabilității pentru noi, iar proiectul Ucenic Electrician continuă să formeze viitoarele generații de electricieni, extinzându-se în 2023 cu o premieră: Competiția 10 la Energie care a inclus montarea unei centrale fotovoltaice la Școala Generală „Matei Basarab” din Pitești.

CSR Awards

Anul 2023 a adus o altă premieră prin campania „Întoarce timp pentru Pământ”, parte a Maratonului Olteniei, ediția a XI-a. Prin această campanie, am abordat cu determinare problema schimbărilor climatice și a epuizării resurselor naturale, subliniind cu putere mesajul critic: „În viața reală, Natura nu are un buton de Înapoi.”

Acest angajament pentru sustenabilitate s-a transformat în sprijin concret pentru comunitatea locală în urma proiectului Maratonul Olteniei 2023: 40.050 de euro au fost donați către cauze sociale, incluzând dotarea cu echipamente medicale a secției de Maternitate a Spitalului Județean de Urgență Râmnicu Vâlcea, activități educaționale ale Fundației Comunitare Vâlcea și sprijinirea misiunii Asociației AVA Râmnicu Vâlcea pentru copiii cu dizabilități și nevoi speciale.

Anul 2023 a fost, de asemenea, marcat de introducerea unor tehnologii inovatoare în portofoliul nostru de surse regenerabile, cu impact pozitiv asupra mediului. Proiectul de stocare și furnizare a electricității prin sisteme de baterii (BESS) de 6MW/6MW la Parcul Eolian CEZ reprezintă un pas semnificativ. Mai mult, în județul Caraș Severin, pe Lacul Grebla, am dezvoltat primul sistem de energie fotovoltaică plutitoare de 1.000 kW, evidențiind avantajele panourilor solare plutitoare.

În plus, am inaugurat centrala hidroelectrică Breazova 2 pe bazinul de golire al barajului Văliug, contribuind astfel la generarea de energie verde și nepoluantă prin valorificarea potențialului râului Bârzava. Toate aceste inițiative nu doar că reflectă angajamentul nostru față de sustenabilitate, ci și împing limitele pentru a genera un impact pozitiv semnificativ în comunitățile noastre și în cadrul organizației.

  • Care sunt previziunile sau prioritățile strategice pentru a vă asigura că aspectele de sustenabilitate sunt integrate în mod corespunzător în toate aspectele operaționale ale companiei în 2024?

Am pășit cu responsabilitate și energie în 2024, încrezători în investiții din cele patru direcții strategice: sănătate & wellbeing, educație, mediu și dezvoltare regională. Această “energie pentru bine” subliniează angajamentul nostru de a integra sustenabilitatea în toate aspectele operaționale ale companiei.

Concentrați pe comunitățile locale din care facem parte, ne propunem să sprijinim organizațiile non-guvernamentale și producătorii locali prin inițiative de impact. În 2024, pregătim campaniile dedicate Zilei de 8 Martie și a Sărbătorilor Pascale, orientându-ne către cei care au nevoie de ajutor și concentrându-ne asupra a doi piloni strategici esențiali: sănătate și educație. Studiile realizate în 2023 ne-au arătat că atât colegii noștri, cât și partenerii de business acordă cea mai mare importanță acestor două domenii. Ne propunem să aducem un impact semnificativ în aceste arii cheie, construind o punte solidă între prezent și viitor.

De asemenea, în 2024, Maratonul Olteniei va fi un moment de referință în evoluția noastră ca Grup. Acest eveniment mult așteptat nu doar de iubitorii de mișcare, ci și de partenerii noștri și comunitatea locală din Vâlcea, va susține trei cauze sociale locale. Prin acestea, aducem sustenabilitatea în mișcare și demonstrăm că fiecare inițiativă poate contribui la o schimbare pozitivă.

Energia noastră nu este doar o sursă pentru prezent, ci și o forță pentru un viitor mai durabil și responsabil. Suntem entuziasmați să dezvoltăm inițiative cu impact pe termen lung și să contribuim la o comunitate mai puternică și mai sănătoasă în 2024. 

  • Care sunt planurile și viziunea voastră pentru anul 2024, și cum vedeți evoluția acestor aspecte în contextul schimbărilor anticipate în ceea ce privește reglementările, cererea pieței și conștientizarea publică?

Viziunea noastră în materie de sustenabilitate este conturată de tranziția hotărâtă către energia verde. Ne așteptăm la un sistem energetic transformat în care producția energiei regenerabile se va apropia considerabil de consum. Sursele de energie actuale poluante vor fi inlocuite treptat, iar viitorul ne va aduce mașini electrice, poate chiar alimentate cu hidrogen, și dezvoltarea segmentului de prosumatori astfel încât să generăm electricitate în propriile noastre locuințe.

Prin eforturi constante, am direcționat toate resursele pentru a fi complet pregătiți să atingem neutralitatea din punct de vedere al carbonului până în 2040. În doar un deceniu, ne propunem să reducem la jumătate emisiile de carbon înregistrate în 2019, ca parte a angajamentului nostru ferm față de un viitor sustenabil.

În anul 2024, continuăm proiectele noastre emblematice precum Generatorii de Bine, Maratonul Olteniei, Ucenic Electrician și campaniile dedicate partenerilor cu ocazia sărbătorilor. Ne bazăm atât pe susținerea dedicată a colegilor noștri, cât și pe colaborarea entuziastă a partenerilor externi. Aceștia au dovedit că sunt la fel de dedicați cauzelor sociale precum suntem noi, contribuind astfel la transformarea ideilor în acțiuni concrete pentru binele comun.

Suntem cu toții părtași în această călătorie către un viitor mai verde și mai echitabil. Împreună, construim nu doar o infrastructură sustenabilă, ci și un mediu în care inovația și responsabilitatea devin forțe motrice pentru schimbarea pozitivă. Anul 2024 este o pagină deschisă a cărții noastre, iar fiecare inițiativă reflectă angajamentul nostru ferm de a contribui la un viitor mai luminos și mai responsabil pentru toți.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.