#AfaceriSustenabile2024: Groupama-Adriana Vincze: „Plănuim să aplicăm în fiecare arie funcțională din organizație cerințele CSDR”

Echipa CSR Media a invitat Leaderii celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să împărtășească viziunile lor asupra Provocărilor în domeniul Sustenabilității în anul 2023 și să ofere Previziuni și Perspective pentru anul 2024, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2024.

În cadrul acestui proiect ne propunem să explorăm și să înțelegem opiniile și soluțiile oferite de către lideri, aducând lumină asupra provocărilor cu care se confruntă domeniul și anticipând direcțiile viitoare ale Afacerilor Sustenabile în anul 2024.

În continuare puteți citi interviul cu Adriana Vincze, Director Planificare Strategica si Proiecte Strategice la Groupama.



  1. Care au fost principalele provocări /oportunități pe care le-ați întâlnit în 2023 în îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate și cum au fost abordate acestea?

În 2023 ne-am concentrat pe îmbunătățirea modalității noastre de raportare, în pregătire pentru noile cerințe de raportare. Am analizat direcțiile de dezvoltare a strategiei de sustenabilitate și am căutat cei mai relevanți indicatori de performanță pentru activitatea noastră.

Am ales să privim sustenabilitatea din două perspective, mergând pe principiul dublei materialități. Din perspectiva inside out a dublei materialități, contribuim la binele comun, într-un mod responsabil, venind cu soluții potrivite pentru nevoile clienților noștri, dar și cu empatie, un lucru firesc pentru noi, cu atât mai mult cu cât Grupul din care facem parte este unul care funcționează în sistemul mutualist.

Din perspectiva outside in a dublei materialități, anul 2023 a fost o oportunitate pentru noi de a deveni și mai eficienți și de a ne demonstra încă o dată agilitatea.

  1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei?

Groupama este liderul pieței de asigurări din România, un jucător responsabil din punct de vedere social, mediu și economic, care s-a implicat activ de-a lungul anilor în dezvoltarea comunităților locale și în susținerea inițiativelor de dezvoltare durabilă.

Suntem, de asemenea, parte a unui Grup puternic – 12 milioane clienți, 27.000 de membri și 31.000 angajați; prezentă internațională în 9 țări în afara Franței și cu o rată a solvabilității de 282%. Groupama se află în procesul de implementare a unei strategii de investiții durabile, care utilizează o abordare sistematică ESG pentru investițiile financiare efectuate de diferitele sale entități. Această abordare a fost consolidată în 2022 prin decizia de a investi în mod durabil încă 1,2 miliarde de euro între 2022 și 2024, angajamentul de a reduce intensitatea carbonului în portofoliile de acțiuni cu 50% între 2021 și 2030, și prin consolidarea politicii noastre de excludere a energiilor non-convenționale. Grupul s-a alăturat, de asemenea, Alianței Net-Zero Asset Owner și a semnat Principiile Organizației Națiunilor Unite pentru Investiții Responsabile în calitate de investitor.

La nivel local, Groupama a implementat o serie de proiecte care ne-au ajutat să aducem un impact atât în zona de mediu, cât și în cea de social, fie că vorbim de dotarea sediilor noastre cu pompe de căldură și panouri fotovoltaice sau de derularea unor proiecte de colectare selectivă sau reîmpădurire, dar și de alte acțiuni sociale în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Am ales să avem o abordare unitară și transversală a subiectului, asta pentru că suntem ambițioși și ne dorim ca sustenabilitatea să devină parte din cultura noastră, convinși fiind că preocuparea reală pentru binele comun este drumul potrivit pentru echipa noastră.


  1. Care sunt previziunile sau prioritățile strategice pentru a vă asigura că aspectele de sustenabilitate sunt integrate în mod corespunzător în toate aspectele operaționale ale companiei în 2024?

ESG este parte integrantă a strategiei noastre. Acest aspect este esențial pentru a asigura o bună integrare a cerințelor aduse de noua directivă CSRD în toate aspectele operaționale ale companiei.

Publicarea Raportului de sustenabilitate la nivel local pentru anul 2022 a fost parte dintr-un proiect prin care am făcut tranziția către noile cerințe de raportare din Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare (SFDR) și Directiva 2014/95/UE, privind raportarea nefinanciară (NFRD), în care am concentrat toată experiența noastră anterioară adunată în cele 5 Rapoarte de Responsabilitate Socială Corporativă emise de-a lungul anilor. Recunoașterea primită recent de către Groupama – Silver Recognition din partea the Azores Sustainability&CSR Services – confirmă că fundația pe care construim de câțiva ani buni este parte a unui demers multianual de dezvoltare durabilă și sustenabilă.

În 2024, continuăm cu a doua etapă a acestui proiect. Ne bazăm pe sprijinul Grupului nostru și plănuim să aplicăm în fiecare arie funcțională din organizație cerințele CSDR. Anul 2024 este un an de pregătiri intense și investiții în ESG pentru a asigura tranziția către noile cerințe ale directivei europene aplicabile din ianuarie 2025 pentru raportarea aferentă anului financiar 2024.

Romanian ESG Summit

  1. Care sunt planurile și viziunea voastră pentru anul 2024, și cum vedeți evoluția acestor aspecte în contextul schimbărilor anticipate în ceea ce privește reglementările, cererea pieței și conștientizarea publică?

La nivel de Grup acționăm pentru lupta împotriva schimbărilor climatice din trei perspective. În primul rând, eficiența propriilor noastre activități: absorbim carbon prin activele noastre forestiere și reducem emisiile noastre. În al doilea rând, prin implementarea unor politici proactive pentru a investi în cele mai virtuoase companii în ceea ce privește tranziția energetică. În cele din urmă, accelerăm cercetarea și dezvoltarea pentru sistemele noastre de protecție și prevenire. În 2022, Groupama România a redus cu 54% amprenta de carbon față de 2019 (emisii Scope 1 și Scope 2 market-based), printr-un demers susținut an de an de către colegii noștri, cărora le mulțumim.

Noua Directivă europeană care a intrat în vigoare la finalul anului 2023 va accelera procesul de aliniere care presupune un efort uman, financiar și tehnologic foarte mare. Nivelul de conștientizare este unul încă limitat și în zona aceasta este o oportunitate foarte mare – iar fiecare actor are de jucat propriul rol.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.