#AfaceriSustenabile2024: MedLife, Ina Bădărău-Ilie: „În centrul planului nostru de dezvoltare sustenabilă pentru 2024 rămâne pacientul”

Echipa CSR Media a invitat Leaderii celor mai importante companii ce derulează proiecte de Sustenabilitate și Responsabilitate Socială să împărtășească viziunile lor asupra Provocărilor în domeniul Sustenabilității în anul 2023 și să ofere Previziuni și Perspective pentru anul 2024, în cadrul proiectului editorial #AfaceriSustenabile2024.

În cadrul acestui proiect ne propunem să explorăm și să înțelegem opiniile și soluțiile oferite de către lideri, aducând lumină asupra provocărilor cu care se confruntă domeniul și anticipând direcțiile viitoare ale Afacerilor Sustenabile în anul 2024.

În continuare puteți citi interviul cu Ina Bădărău – Ilie, Head of Communications, MedLife Group. 1. Care au fost principalele provocări /oportunități pe care le-ați întâlnit în 2023 în îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate și cum au fost abordate acestea?

Când misiunea business-ului tău este să faci o țară bine, provocările sunt pe măsură, mai ales într-un an cu 2 războaie, dezastre climatice, inflație, migrație și criză economică. Facem România Bine – poate sună metaforico-utopic, dar este o construcție strategică care se sprijină pe pilonii noștri de business:

 1. Creșterea accesului românilor la servicii medicale la standarde înalte de calitate;
 2. Crearea unui ecosistem medical modern, cu acoperire națională, cu investiții în tehnologie, digitalizare și cercetare;
 3. Pregătirea continuă a resursei umane medicale și non medicale din cadrul grupului.

În 2023, toți cei trei piloni strategici de sustenabilitate au fost atinși.
Am continuat munca de extindere în teritoriu, înspre comunitățile defavorizate, a serviciilor medicale pe care le oferim. Dacă în orașele mari și mijlocii prezența noastră este vizibilă, fiind furnizori de sănătate pentru cca 7 milioane de pacienți unici, lucrurile se schimbă în România urbanului mic și în cea rurală. De aceea, ne-am concentrat pe creșterea accesului la servicii de înaltă calitate, investind atât în deschiderea de unități medicale, caravane mobile în zone deficitare, cât și în tehnologie, digitalizare, automatizare și robotizare.
Totodată, am continuat programele de training, educație, pregătire pentru personalul medical și cel auxiliar, împinși de criza forței de muncă, dar și de impactul burn-out-ului post Covid, resimțite mai ales în sectorul sanitar.

 1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei?

Suntem un grup cu peste 80 de companii, o Republică Medicală, și avem această provocare an de an de a analiza în ansamblu, pe de o parte la nivel intern, fluxurile și operațiunile de lucru pentru a vedea unde mai putem ajusta astfel încât să perfomăm mai bine și mai sustenabil și, pe de altă parte, la nivel extern, cum putem contura mai bine investițiile curente apropo de nevoile comunităților din care facem parte, astfel încât impactul acțiunilor noastre să se resimtă la un nivel cât mai mare.

Pe pilonul 1, cel al creșterii accesului la servicii medicale, în 2023 ne-am concentrat pe:

 • dezvoltarea brandului MedLife „Sfânta Maria”, care își concentrează eforturile înspre facilitarea serviciilor medicale de calitate catre categorii cu venituri mici spre medii pe baza biletelor de trimitere. Doar în 2023, „Sfânta Maria” și-a extins activitatea în alte 4 orase, având în prezent o rețea activă în 12 județe din țară, oferind astfel acces la sănătate unui număr și mai mare de pacienți.
 • Caravana cu Sănătate, un proiect nonprofit, susținut integral din fonduri MedLife, prin care ne-am propus să facilităm accesul la servicii medicale persoanelor din zone defavorizate sau izolate (acolo unde nu există personal medical permanent sau constant). Echipa medicală se deplasează la fața locului și oferă consultații, servicii de ecografie și laborator – pacientul având ca rezultat o evaluare a stării de sănătate pe care o primește 100% gratuit. De altfel, de la lansarea proiectului Caravana cu Sănătate, Clinica mobilă MedLife a parcurs peste 5.000 de km, a investigat, consultat, testat gratuit peste 3.000 de persoane.

Investițiile în pilonul 2, cel al digitalizării, tehnologizării și robotizării ca instrumente ale creșterii accesului populației la medicina lui mâine, s-au concretizat anul trecut în:  

 • achiziționarea a doi roboți noi, unul la Cluj și altul la Sibiu, în acest moment MedLife are o vastă experiență în domeniul chirurgiei robotice, având în dotare 4 roboți DaVinci, la care se adaugă o suită robotică BrainLab la Cluj și alte 3 sisteme de neuronavigație disponibile la Cluj, București și Sibiu.
 • Automatizarea laboratoarelor MedLife, proiect care doar în 2023 ne-a ajutat să procesăm peste 10 milioane de analize la nivel național.
 • Introducerea, în premieră națională, a transportului probelor de laborator prin intermediul dronelor*, proiect care nu doar că a adus o economie de timp în livrarea rezultatelor, de peste 50% față de transportul la sol, dar a permis și integrarea unei alternative de livrare cu o amprentă de carbon mai scăzută față de transportul clasic.
 • Extinderea rețelei de medici din cadrul Clinicii Virtuale MedLife. Clinica virtuală, accesibilă de oriunde există conexiune la Internet, atât din România, cât și din străinătate, facilitează accesul pacienților la o opinie medicală, chiar și în zonele cu deficit de medici sau cu infrastructură medicală precară.
 • Îmbunătățirea datelor accesate în cadrul dosarelor electronice de sănătate și diversificarea facilităților oferite în cadrul aplicației noastre mobile.
 • Nu în ultimul rând, în 2023 în cadrul Centrului nostru de cercetare am creat primul program gratuit de testare genetică pentru copiii diagnosticați recent cu cancer, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic, o investiție de peste 700.000 de euro, care a avut ca rezultat, în primele 8 luni de la lansare, peste 250 de beneficiari la nivel național.
  Proiectul a beneficiat de susținerea mai multor campioni olimpici, printre care și David Popovici care și-a donat medalia de la Mondiale în semn de speranță pentru copiii recent diagnosticați cu cancer**.  

La MedLife, sustenabilitatea înseamnă investiție în oameni, în cei care zilnic încearcă să facă România bine. Într-o societate din care medicii aleg să plece, importanța gestionării resurselor umane este covârșitoare. De aceea, în cadrul Pilonului 3, cel al educației resursei umane, în 2023 am continuat să învățăm, peste 12.000 de medici fiind direct implicati în sesiuni de învățare organizate sau susținute de MedLife.
Credem că este obligaţia noastră să contribuim la educația medicală a societății, să ghidăm populația și să o ajutăm să dezvolte obiceiuri sănătoase, în același timp reducând impactul financiar și emoțional al bolii, atât asupra pacientului, cât și al familiei și locului de muncă. De aceea, în 2023 am investit peste 800.000 de euro în proiecte și programe de prevenție pentru a încuraja mersul la medic proactiv, în vederea dezvoltării unui stil de viață sănătos și armonios.

 1. Care sunt previziunile sau prioritățile strategice pentru a vă asigura că aspectele de sustenabilitate sunt integrate în mod corespunzător în toate aspectele operaționale ale companiei în 2024?

Integrarea sustenabilității în toate aspectele operaționale ale unei companii necesită o abordare cuprinzătoare și strategică: plecând de la angajamentul boardului (Consiliul de Administrație – în cazul nostru organul suprem de conducere) și planificarea strategică, până la colaborarea între companiile și departamentele din cadrul grupului, implicarea părților intersate și alocarea eficientă a resurselor. Am început acest proces de niște ani buni și ne propunem să-l continuăm și să-l consolidăm la nivel de grup. 

Ținta noastră este să avem consecvență în implementarea acestei strategii, să avem obiective măsurabile pe care să le evaluăm periodic și, acolo unde este cazul, să adaptăm sau să le îmbunătățim periodic, după caz.

În ceea ce privește previziunile legate evoluția și îmbrățișarea planurilor sustenabile la nivel de țară, credem că acestea vor fi direct influențate de mixul dintre reglementările guvernamentale, dinamica pieții și nivelul de conștientizare al publicului. Pe măsură ce reglementările vor fi mai evidente, cerințele pieței vor fi mai mari și nivelul de conștientizare al publicului va continua să crească, companiile vor fi nevoite să integreze mai rapid aceste principii la nivel operațional pentru a rămâne competitive și pentru a contribui pozitiv la îndeplinirea obiectivelor globale de sustenabilitate.

 1. Care sunt planurile și viziunea voastră pentru anul 2024, și cum vedeți evoluția acestor aspecte în contextul schimbărilor anticipate în ceea ce privește reglementările, cererea pieței și conștientizarea publică?

Suntem o organizație românească rezilientă, curajoasă și empatică, ceea ce înseamnă că, în centrul planului nostru de dezvoltare sustenabilă pentru 2024 rămâne pacientul. Investim în continuare în educație, tehnologie, digitalizare ca să creăm o relație sustenabilă cu cei care au nevoie de servicii medicale de înaltă calitate, oriunde ar fi, indiferent de statutul lor socio-economic.
Vom învăța din experiențele trecute și ne vom folosi experiența dobândită în cele aproape trei decenii de când facem istorie pe piața medicală românească pentru a urmări în continuare îmbunătățirea calității vieții pacienților, creșterea speranței de viață și oferirea celor mai noi opțiuni de diagnostic și tratament, prin integrarea tehnologiei informației și prin proliferarea inovației la toate nivelurile. În calitate de lider, am pus bazele unui centru de cercetare local, cu scopul de a aprofunda subiecte arzătoare din sectorul medical și de a contribui la dezvoltarea unor soluții autohtone, adaptate nevoilor specifice României. În acest sens, pe terme mediu și lung, ne propunem lansarea unor proiecte de cercetare cu obiective relevante și cu valoare adăugată puternică pentru problemele de sănătate publică din România. Astfel, grija pentru pacient rămâne prioritatea noastra, Grupul MedLife propunându-și să mențină standardele înalte ale serviciilor medicale cu ajutorul expertizei medicilor buni din cadrul echipelor noastre și a infrastructurii performante din dotare.

Nu în ultimul rând, ne propunem să reducem amprenta de carbon, să punem în aplicare noi soluții pentru consumul de energie prin implementarea sistemelor fotovoltaice, să îmbunătățim fluxurile de achiziții și să accelerăm mai mult procesele de digitalizare, robotizare și automatizare pentru a maximiza impactul pozitiv al acțiunilor noastre. Credem cu tărie că doar împreună putem construi un viitor solid, durabil și sustenabil în sectorul sanitar și nu numai. Împreună putem face România Bine.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.