Anglia: Parteneriat public-privat pentru finantarea proiectelor de voluntariat

voluntari 50+Ingrijorat de scaderea numarului de voluntari, guvernul britanic a incheiat un parteneriat cu fundatia internationala Nesta pentru finantarea proiectelor ONG care conecteaza și sprijina comunitatea prin voluntariat. In iulie a.c., Departamentul pentru mediul digital, cultura, mass-media si sport a publicat Community Life Survey, un studiu anual care ia pulsul contributiei oamenilor in si pentru comunitate. Concluzia: numarul de voluntari a scazut cam cu 10% in ultimii trei ani. S-a analizat situatia si pe grupe de varsta si a reiesit ca britanicii de 25-34 de ani si 50-64 de ani si-au pierdut cel mai mult interesul in voluntariat.

Oamenii au fost intrebati si de ce nu fac voluntariat, ce anume ii impiedica si, evident, cei de 25-49 de ani au raspuns majoritar ca nu au timp din cauza serviciului. 12% au zis ca nu auzit de oportunitati de voluntariat, iar 17% ca nu s-au gandit niciodata sa faca voluntariat. Britanicii iesiti la pensie au spus in primul rand ca au alte treburi de facut (cei de 65-74 de ani), iar cei peste 74 de ani au zis ca nu mai au varsta potrivita pentru a face voluntariat.

Dupa publicarea rezultatelor, guvernul britanic, prin Cabinetul pentru Societatea Civila, a luat o serie de masuri de revigorare a voluntariatului. Printr-un parteneriat cu Nesta, fundatie britanica care sprijina inovatia la nivel global, 13 organizatii neguvernamentale au primit fonduri nerambursabile in valoare de 2,7 milioane de lire sterline pentru atragerea si implicarea in proiectelor lor de voluntariat a persoanelor de peste 50 de ani, majoritatea proiecte care valorifica cunostintele si experientele de viata ale seniorilor. Recent, s-a anuntat un nou apel pentru propuneri ale organizatiilor, cu un buget de cateva milioane de lire. 50+ ramane grupul tinta predilect, iar printre prioritatile si activitatile eligibile, se numara actiunile inovative de atragere a voluntarilor prin intermediul mediului online si mobilizarea oamenilor in cazuri de urgenta.

In editia 2017 a studiului generozitatii oamenilor din toata lumea, Marea Britanie ocupa pozitia a 30-a, ca grad de implicare a oamenilor in activitati de voluntariat. In acelasi studiu, Romania e pe locul 125, din 139 de tari.

Foto: nesta.org.uk

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.