Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

Antibiotice SA sustine utilizarea corecta a antibioticelor de catre populatie

antibiotice iasi (2)Antibiotice SA a lansat programul de responsabilitate sociala Antibioticele Mileniului III, prin care militeaza pentru utilizarea corecta a antibioticelor de catre populatie. Rezistenta la antimicrobiene este o prioritate pentru multe state europene, dar si la nivel mondial, fiind considerata o amenintare la adresa sanatatii publice.

In cadrul programului, peste 100 de experti internationali si locali, precum si profesionisti care sustin constant utilizarea judicioasa a antibioticelor in medicina umana si veterinara s-au reunit la Muzeul National Cotroceni.

Dezbaterea a reunit perspective diferite cu referire la utilizarea si rezistenta la antibiotice, o tema cu larga adresabilitate sociala. Programul Antibioticele Mileniului III urmareste sa atraga atentia asupra fenomenului, sa sustina dezvoltarea si diseminarea de bune practici in domeniul utilizarii antibioticelor, adresandu-se unei comunitati formate din pacienti si public larg, medici, asistenti medicali, farmacisti, producatori, experti in mediu, reprezentanti ai mediilor academic si antreprenorial.

Dintre temele care au revenit constant in expunerile invitatilor mentionam:

  • Antibioticele sunt medicamente extrem de valoroase pentru evolutia medicinei moderne, indeosebi in transplanturi, interventii chirurgicale complexe, oncologie, neonatologie si altele.
  • Fenomenul cresterii rezistentei la antimicrobiene este o realitate la nivel mondial insa raspunsul la acest fenomen nu este blamarea antibioticelor, ci actiuni ferme si concrete de utilizare judicioasa a acestora.
  • Colaborarea dintre diversi participanti in acest domeniu, precum si educarea continua a pacientilor si profesionistilor sunt esentiale.
  • Sunt necesare masuri concrete la nivel national care sa fie armonizate cu cele internationale, atat in medicina umana cat si in medicina veterinara si agricultura. Astfel de masuri trebuie sa porneasca de la realitati masurabile din spitale, comunitate si domeniul veterinar pentru a putea realiza monitorizarea si a modula interventiile, inclusiv prin elaborarea de ghiduri. Exista demersuri valoroase din tarile unde astfel de masuri au fost elaborate deja in ultimii ani, dar si din experienta nationala, care au condus la controlul fenomenului rezistentei bacteriene.
  • Deoarece ritmul aparitiei de noi antibiotice in ultimul deceniu este lent, este la fel de importanta utilizarea si mentinerea in circuitul terapeutic a antibioticelor traditionale, cat si incurajarea cercetarii in acest domeniu. Rezistenta organismului la antimicrobiene se manifesta atat la antibioticele vechi, traditionale, cat si la cele mai noi, singura masura viabila pentru a pastra eficacitatea acestora fiind utilizarea lor judicioasa.
  • Nu in ultimul rand, inovatia, inclusiv prin digital, trebuie sa devina alaturi de cercetare, si bunele practici o preocupare permanenta a participantilor in acest domeniu.
  • Este nevoie de implicare ampla, sustinuta, si de colaborare pentru a face pasi concreti, ca societate, in abordarea utilizarii judicioase a antibioticelor.

Acest eveniment reprezinta un prim pas in programul Antibioticele Mileniului III, un program de comunicare si dezvoltare de bune practici pentru pastrarea eficacitatii antibioticelor, pe care compania Antibiotice SA il va continua.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR CAFE

Cum cel mai bine se invata din exemple concrete, apreciem ca este important sa comunicam si sa impartasim ceea ce facem, proiectele noastre, modul...

Featured

Kaufland România a selectat cele 14 organizații neguvernamentale care vor primi finanțare în valoare totală de peste 2.245.500 lei, in cadrul celui de-al doilea...

Featured

Sistemul Coca-Cola in Romania (Coca-Cola HBC Romania si Coca-Cola Romania)  a lansat  Meniul Faptelor Bune, cu scopul de a ajuta cat mai multe persoane...

Featured

PENNY a inaugurat, alături de Habitat for Humanity, Centrul Comunitar din Buftea, un spațiu ce va funcționa ca un after-school și va deservi două...