AQUA CARPATICA pune la dispozitie testere pentru a afla puritatea apelor din Romania

Aqua Carpatica_campania_Testul_Puritatii_2014AQUA CARPATICA deruleaza campania “Testul Puritatii”, prin care atrage atentia asupra nivelului ridicat de nitrati din apele de suprafata sau de adancime din tara noastra. Asta in conditiile in care, in prima parte a anului, nitratii, sub forma ingrasamintelor folosite in agricultura, sunt dizolvati in apele ploilor si ajung in sursele de apa, iar de aici, in paharele tuturor. Nitratii sunt compusi chimici care apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane.

“Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, deoarece flora lor microbateriana nu este inca dezvoltata pentru a lupta cu acestia. Astfel, nitratii ingerati se vor tranAqua Carpatica_Testul_Puritatii_2014sforma in nitriti – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii si iritatii – pana la methemoglobinemie – o afectiune cunoscuta si drept “blue baby syndrome”  (“sindromul albastru al nou-nascutului”). De aceea este important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu o apa cu un continut cat mai scazut de nitrati”, spun specialistii.

In prima parte a campaniei “Testul Puritatii” va fi intocmita o Harta a tuturor apelor din Romania si a cantitatii de Aqua Carpatica_Testul_Puritatii_tester_2014nitrati ale acestora (indicator al impuritatii apei). Pentru aceasta, Aqua Carpatica ofera testere de nitrati ce pot fi gasite in lanturile de magazine Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland si Mega Image. Testul este o banda de hartie care are in varf un indicator sensibil tratat pentru recunoasterea valorii nitratilor din apa. El se introduce in apa testata (de adancime – fantani, de suprafata – rauri, lacuri, izvoare, apa de robinet sau ape imbuteliate) timp de doua secunde. Ulterior se scoate, iar dupa un minut se poate observa cum isi schimba culoarea. Aceasta trebuie comparata cu grila de culori de pe ambalaj si se observa astfel in ce prag se incadreaza in ceea ce priveste cantitatea de nitrati.

Pasul urmator vizeaza inscrierea valorii in aplicatia de facebook ”Testul puritatii” sau pe siteul campaniei, alaturi de locul in care a fost facut testul si tipul de apa testata. Fiecare test inregistrat contribuie la completarea hartii nitratilor si poate fi vizualizata de oricine este interesat de curatenia apelor pe care le consuma.

Articole similare...

1 Response

  1. olaru vasile spune:

    solicit testere pt apa.La ora acuala in BACAU nu se gasesc testere.Am vrut sa cumpar dar nu exista la nici un hipermarchet la care se face reclama .Am avut citeva de la niste domnisoare care faceau reclama pt puritatea apei cu care am testat apa plata din magazine si din fintine..si rezultatele sunt groaznice;intre 30-50% concetratie de nitrati.astept raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.