Asociația ACTIV a semnat la Botosani Pactul local pentru combaterea traficului ilicit

Activ in lupta impotriva contrabandei Botosani (4)Asociatia pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) si reprezentantii partidelor politice parlamentare din judetul Botosani au semnat Pactul local pentru combaterea traficului ilicit. Traficul ilicit este favorizat in special de lipsa de intelegere a repercusiunilor pe care acest fenomen le genereaza in mod direct si indirect asupra cetatenilor.

Pentru a lupta eficient impotriva acestui fenomen este nevoie de o Strategie Nationala de Combatere a Traficului Ilicit. Un asemenea document poate fi elaborat si aprobat numai dupa consultarea prealabila a tuturor factorilor interesati, atat autoritati publice centrale si  locale, dar si la consumatori si agentii economici grupati in jurul industriilor afectate.

Ne bucura faptul ca reprezentantii comunitatii din Botosani au acceptat sa semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit sa asiguram un mediu economic corect si echitabil pentru dezvoltarea judetului. Acest lucru se poate intampla doar prin colaborarea dintre autoritatile statului, consumatori, mediul economic local si organizatiile nonguvernamentale. Vom folosi toate parghiile legale in scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative in planul stabilitatii economice, al bunastarii sociale, al sanatatii si sigurantei publice. Ne dorim sa aflam problemele cu care se confrunta comunitatile, sa discutam cu autoritatile si cu toti cei afectati de traficul ilicit de marfuri, sa vedem ce masuri se pot lua si la sfarsitul anului sa prezentam in Parlamentul Romaniei principiile directoare ale unei Strategii Nationale de lupta impotriva contrabandei”, spune Daniel Maracineanu, Director General al Asociatiei ACTIV.

Conform analizelor de piata referitoare la contrabanda, coroborat cu rezultatele obtinute de autoritati in combaterea acestiu fenomen, regiunea de Nord Est este o zona extrem de expusa atat din punctul de vedere al consumului, cat si al tranzitului de produse.

In lunia iulie, Asociatia ACTIV a realizat in colaborare cu Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, un studiu de piata cu privire la perceptia romanilor asupra traficului ilicit. Studiul, realizat pe un esantion national reprezentativ de 1.200 de persoane, releva faptul ca 90% dintre romani au o parere proasta despre contrabanda. Totodata, studiul arata ca aproape 20% dintre romani ar cumpara un produs de contrabanda datorita pretului mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.