Asociatia Telefonul Copilului: Ciprian Marica sustine campania nationala anti-bullying

Ciprian Marica (2) Ciprian Marica, fostul capitan al echipei nationale de fotbal, s-a alaturat ca ambasador celei de a treia editii a campaniei „Clubul Prieteniei”, derulata de catre Cartoon Network, impreuna cu Asociatia Telefonul Copilului. Proiectul isi propune sa acorde sprijin copiilor si tinerilor afectati de bullying si sa sustina desemnarea unei zile de constientizare a fenomenului in Romania. Anul trecut, Asociatia Telefonul Copilului a acordat sprijin unui numar de peste 1500 de cazuri de tip bullying, cu 25% mai mult decat in 2015. Potrivit statisticilor inregistrate de catre Asociatia Telefonul Copilului, cei mai afectati de abuzul de tip bullying sunt baietii cu varste cuprinse intre 9 – 12 ani (34,15%), precum si fetele de 9 – 12 ani (23,80%), respectiv               16 – 18 ani (15,03%). Forma de bullying cel mai des intalnita este cea verbala (42,98%), urmata de violenta fizica (38,58%). In 82% dintre situatii, agresiunile au loc in unitatile de invatamant.

„M-am alaturat campaniei pentru ca lectiile invatate de-a lungul carierei mele sportive pot fi de folos acum tuturor celor afectati de bullying. Este foarte important sa-i respectati pe ceilalti, chiar daca sunt competitori si chiar daca sunt diferiti. Fotbalul este un sport de echipa si doar impreuna cu colegii mei am obtinut rezultate. Asa si voi, in viata, trebuie sa invatati sa contati pe coechipieri si prieteni, iar la randul vostru sa ii sustineti pentru a fi puternici impreuna. Incercati sa va intelegeti frustrarile si sa nu le revarsati asupra celorlalti. Si, de fiecare data cand ati cazut, sa va ridicati si sa mergeti inainte. Agresiunea este inacceptabila, iar prin tacere nu faceti decat sa fiti de partea agresorului. Cereti sprijin si fiti prietenosi, nu rautaciosi”, a declarat Ciprian Marica, ambasador al campaniei „Clubul Prieteniei Cartoon Network”.

Colaborarea dintre Cartoon Network si Asociatia Telefonul Copilului urmareste constientizarea si prevenirea fenomenului, precum si identificarea acelor cazuri de tip bullying – violenta verbala sau fizica, abuz emotional, hartuire si excludere – care au nevoie de sprijinul specialistilor si pot beneficia de serviciile de consiliere oferite de catre psihologi si asistenti sociali la linia telefonica gratuita 116 111. Pe fondul cresterii numarului de cazuri raportate, sustinatorii campaniei pledeaza pentru marcarea formala la nivel national a unei zile anti-bullying, care sa extinda implicarea la nivelul autoritatilor, al sistemului de invatamant si al altor entitati care pot contribui la constientizarea si prevenirea acestui fenomen.

Ciprian Marica s-a alaturat campaniei de constientizare si este protagonist al spotului de promovare, preluand mesajul „Fii prietenos, nu rautacios”, adresat in egala masura celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt simpli observatori si celor afectati de bullying. Ciprian ii incurajeaza pe cei care au nevoie de sprijin specializat sa sune la 116 111 sau sa gaseasca sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.