Avem o metodologie oficiala europeana de raportare nefinanciara

Comisia Europeana ghid raportare nefinanciaraComisia Europeana a publicat recent in Jurnalul Oficial al U.E. un ghid de raportare a informatiilor nefinanciare. Documentul a fost elaborat in conformitate cu articolul 2 din Directiva 2014/95/UE privind furnizarea de informatii nefinanciare de catre intreprinderile cu peste 500 de angajati, incepand din 2018. Prin acest Articol 2, Comisia s-a angajat sa elaboreze documente fara caracter obligatoriu care sa ajute entitatile in „prezentarea relevanta, utila si comparabila de informatii nefinanciare”. Informatiile si recomandarile publicate luna trecuta sunt rezultatul mai multor consultari publice cu entitati private si de stat atat din U.E., cat si din tarile Spatiului Economic European.

Ghidul Comisiei Europene explica toate notiunile relevante din Articolul 1 al Directivei 2014/95, oferind exemple concrete referitoare la continutul unei raportari marcate de profesionalism. Astfel, sunt clarificate caracteristicile informatiilor cuprinse in raportare, care trebuie sa fie semnificative, corecte, coerente, cuprinzatoare si concise, strategice, tintite si consecvente in timp. Sunt punctate, explicate si exemplificate notiuni legate de modelul de afaceri, politicile de guvernanta, rezultatele aplicarii de politici, managementul riscului, indicatorii cheie de performanta, de tematica abordata in raportare (mediu, social, personal, drepturile omului, combaterea coruptiei, lantul de aprovizionare etc.).

Comisia reitereaza in acest Ghid ca scopul recomandarilor nu este de a impiedica inovarea in practicile de raportare. Entitatile au libertatea de a alege orice cadru de raportare doresc – national, UE, international – cu conditia sa fie recunoscut si profesionist.

Comunicarea Comisiei si Ghidul propriu-zis pot fi consultate AICI

 

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.