AVON: S-a lansat JUSTICE INSTITUTE – Institutul de Justitie pentru Violenta de Gen in Romania

Conferinta de lansare_JUSTICE INSTITUTEFundatia globala AVON, Organizatia Vital Voices si Asociatia ANAIS au lansat Justice Institute, in Romania.

Justice Institute e un program inovator de formare si, in egala masura, un parteneriat public-privat care are scopul de a facilita raspunsurile holistice in adresarea violentei impotriva femeilor, cu ajutorul si implicarea specialistilor din domeniu.

Timp de 3 zile, cei 50 de participanti (procurori, judecatori, avocati, coordonatori ONG si asistenti sociali) alaturi de facilitatorii internationali vor cauta solutii si vor dezbate bune practici din alte state. Intre temele dezbatute se afla: Raspunsul la intimidare, Evaluarea unui incident de violenta domestica in care sunt prezenti si copiiLucrul cu si pentru victima care isi retrage acuzatiile sau Imputernicirea victimelor ca supravietuitoare.

ANGELA CRETU_Group Vicepresident AVON Central EuropeDecizia de a aplica aici un program ce si-a dovedit eficienta in toata lumea e inca o dovada a faptului ca situatia romancelor, victime ale violentei e una extrem de delicata. In egala masura, ne da curaj faptul ca in 2017, Romania a fost selectata alaturi de Africa de Sud, Argentina si Marea Britanie, pentru a obtine cel mai mare grant al Fundatiei Globale AVON. 250.000 lire sterline vor fi investite pentru dotarea a 5 centre de adapost pentru victimele din Romania si a le oferi astfel un an de liniste”, a declarat Angela Cretu, Group Vice-president AVON Central Europe & General Manager AVON Romania.

Pana acum, in cele 9 tari in care a avut loc programul, 600 de participanti au fost formati. La final, 96% dintre ei au declarat ca au o intelegere mai aprofundata a violentei domestice si a abuzului sexual din tarile lor si 95% spun ca programul le-a oferit incredere ca fiecare dintre ei poate aplica bune practici pentru a diminua amploarea fenomenului.

Christine JaworskyRealizam ca in ciuda diferitelor provocari cu care se confrunta fiecare tara, participantii la Justice Institute au o caracteristica similara: legile existente nu sunt intelese sau aplicate intr-o maniera prin care victima sa nu fie lasata fara protectie, iar agresorul sa fie tras la raspundere. Desi avem multe de pus la punct cand vorbim despre diminuarea acestui fenomen, am incredere in schimbarile pe care le-am vazut in alte tari dupa acest program de pregatire si stiu ca cele mai importante efecte se vor vedea in anii urmatori”, a declarat Christine Jaworsky, Director al Fundatiei Globale AVON.

In Romania, se estimeaza ca 1 din 4 femei e agresata fizic sau sexual de partenerul sau, iar 75% dintre aceste cazuri nu sunt raportate.  In acelasi timp, din totalul plangerilor prealabile pentru cazuri de violenta in familie, depuse la Politie, aproximativ 50% sunt retrase. Un procent foarte mic (2-3% pe an) se finalizeaza cu rechizitoriu.  Violenta in familie e un fenomen raspandit pretutindeni in Romania, indiferent de nivelul de educatie sau venituri. Pentru diminuarea acestuia si imbunatatirea serviciilor pentru victimele violentei sunt necesare nu doar numeroase reglementari legale si norme de aplicare ale acestor legi, dar si implicarea fiecaruia dintre noi, de la profesionisti din domeniu, organizatii non-guvernamentale, pana la companii private.

In Romania, initiativa AVON de lupta impotriva violentei domestice a fost lansata in 2008, prin Campania Respectului, timp in care peste 900.000 dolari au fost donati pentru dotarea a 9 centre de adapost si consiliere pentru victime, 9 burse jurnalistice pentru documentarea responsabila a violentei in familie, campanii de informare si educare, dar si proiecte educationale pentru adolescenti.    

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.