Bataile de ciocan rasuna pe santierul Big Build de la Baltesti

Sute de voluntari au inceput inca de la primele ore ale diminetii munca pe santierul Habitat de la Baltesti.  Echipati ca niste adevarati profesionisti in constructii, sub atenta indrumare a specialistilor, voluntarii Big Build s-au apucat de treaba.  Fie ca taiau grinzi, dadeau “la mana” materiale celor care lucrau la inaltime, fie ca amestecau mortar sau lipeau polistiren pe peretii exteriori, toata lumea muncea cu spor. Prieteniile s-au legat din mers.

“Prin celebrarea Zilei Mondiale a Locuirii vrem sa atragem atentia intregii lumi ca este nevoie de locuinte si ca oamenii pot schimba lumea cu o bataie de ciocan”, a declarat Jenny  Williams, Director Executiv Habitat Irlanda de Nord.

Sutele de voluntari implicati in acest proiect vor sa arate lumii ca milioane de oameni traiesc in conditii saracacioase.

“Credem ca printr-un astfel de proiect  putem transmite un semnal foarte puternic catre toti cei care asteapta mereu sa se intample ceva. Big Build inseamna in primul rand implicare comunitara”, a declarat Emil Olteanu, director executiv Habitat pentru Umanitate.

In 5 zile voluntarii vor construi din temelii 10 locuinte pentru 10 familii sarace in Baltesti, schimband in acest fel, din temelii, o comunitate.

“In aceste zile populatia lumii va ajunge la 7 miliarde de oameni si mai mult de 50% dintre acestia locuiesc in orase.  Pe glob, mai mult de 200 de milioane de persoane traiesc in conditii saracacioase. Speram ca , in curand, si in Romania sa se construiasca mai mult”, a declarat Yesim Oruc Kaya, reprezentant  al ONU.

De la munca de birou, la lucru pe santier

Alaturi de voluntarii din Irlanda de Nord si de beneficiarii celor 10 case au parasit birourile si si-au suflecat minecile si zeci de angajati de la firmele care au sponsorizat proiectul. “Pe toata durata evenimentului  360 de angajati ai companiei  vor lucra pe santier . Voluntarii Vodafone vor fi implicati in toate fazele de constructie a locuintelor”, ne-a declarat Georgiana Iliescu, project coordinator la Fundatia Vodafone. “Vom lucra in cate 2 echipe de cate 15 persoane fiecare pe toata durata santierului ”, a declarat pentru CSRmedia  Georgeta Bora, manager de CSR  la RBS Bank. “In perioada 2003-2011 am luat parte in fiecare an cu 1-2 echipe de colegi care au voluntariat pe santierele organizate de partenerul nostru, Habitat for Humanity, in Romania, in beneficiul unor familii aflate in nevoie de o locuinta, de un camin decent. Big Build este un proiect special si nu puteam lipsi – este o sansa minunata sa lucram cot la cot cu alti voluntari din tara si strainatate”, a declarat Camelia Savoiu, Director de Comunicare Lafarge Romania. Echipe de voluntari de la Lindab, Lafarge, Baumix, Porsche,Fundatia Soros, Gealan, Kronospan si Rigips si-au luat in serios  rolul de mesteri pe santierul Big Build . “Este al doilea an cand suntem alaturi de Habitat. E un proiect de suflet pentru compania noastra ”, ne-a declarat Camelia Dinica, director de comunicare la Lindab Romania.

Cu totii au prins din mers miscarile de meseriasi. Chiar daca si-au mai lovit cate un deget cu ciocanul, fiecare si-a continuat treaba cu zambetul pe buze.

Am plecat de pe santier lasand in urma o atmosfera de imensa bucurie, bucurie izvorata din sufletul fiecarui voluntar ca poate ajuta un semen aflat in nevoie.

Vineri, Habitat for Humanity a construit casa cu numarul 500.000 in Kenia, cea cu numarul 500.001 fiind ridicata zilele trecute in New Jersey.  La sfarsitul acestei saptamani, numarul caselor construite prin Habitat va ajunge la 500.011, prin inaugurarea celor 10 case de la Baltesti.

Mai multe fotografii de la eveniment, in continuare…

1 Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.