Banca Comerciala Romana a sarbatorit Ziua Mondiala a Economisirii prin organizarea celei mai mari Lectii de educatie financiara din Romania.
Lectiile s-au desfasurat pe tot parcursul zilei, in peste 20 de locatii din intreaga tara, in parteneriat cu reteaua Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, precum si cu opt biblioteci judetene.
Prin intermediul acestui adevarat maraton de cursuri de educatie financiara, ne propunem ca 1.000 de participanti din toata tara sa invete intr-o singura zi cum sa-si gestioneze mai bine bugetul personal. Cursurile sunt sustinute de profesorii de la Scoala de bani, in fapt colegii nostri specializati in predarea notiunilor de educatie financiara. Participantii vor afla cum sa-si administreze mai bine bugetul si cum sa fie constienti de factorii care le influenteaza deciziile financiare. Astfel, vrem sa contribuim la cresterea gradului de educare financiara a romanilor, in conditiile in care Romania se afla, in prezent, pe ultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol”, a declarat Nicoleta Deliu, coordonatorul programului national “Scoala de bani”.
Suma de bani pe care oamenii o pun deoparte lunar, fie in economii, fie in investitii, a crescut, in ultimul an, in toate cele sase piete din Europa Centrala si de Est – Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania, Croatia, Serbia si Austria – acoperite de cel mai nou studiu al Erste Group privind economisirea, cercetarea anuala “Money Matters”, editia 2017.
Astfel, pentru aceasta regiune in ansamblu, suma medie lunara economisita a fost de 91 de euro in 2017, reprezentand o crestere anuala de 10,4% fata de 2016 si de 20,3% fata de anul 2012. Romanii au inregistrat cea mai mare crestere de la un an la altul, in privinta banilor pusi deoparte, ajungand la 53 de euro lunar, in crestere cu 15,2% fata de anul trecut si cu 35,9% fata de 2012. Austriecii continua sa fie lideri in aceasta zona a Europei, cu o medie de 239 de euro in fiecare luna, urmati de slovaci – 107 euro si cehi – 88 de euro. Pe locurile urmatoare se afla croatii – 63 de euro, ungurii – 53 de euro si sarbii – 37 de euro.
La nivelul intregii regiuni, studiul consemneaza o crestere generala a numarului de persoane care spun ca situatia lor financiara generala s-a imbunatatit in ultimul an. Tot romanii conduc si aici in topul cresterilor, cu un avans de 8% in ultimul an, pana la 33%, similar cu cel al cehilor, dar care au urcat pana la o pondere generala de 43%. Cu toate acestea, aproape jumatate din numarul celor intervievati in Romania (49%) au declarat ca viata lor financiara a ramas la fel. La polul opus, sarbii (35%), croatii (31%) si ungurii (23%) se plang ca finantele lor au mers mai prost in 2017.