Beyond Business School: „Este responsabilitatea noastră, ca antreprenori, să promovăm sustenabilitatea în tot ceea ce facem!”

Antreprenorul în serie Grégoire Vigroux, fondatorul startup-ului Bonapp.eco, creatoarea de comunități și antreprenoarea Andra Ghibuțiu și profesorul adjunct, fost director general, Nicolas Boitout, au lansat Școala de Afaceri Beyond Business School.  Programul „Beyond Business School” pune un accent deosebit pe sustenabilitate, in cadrul acestuia existând un modul dedicat acestui domeniu.
Școala se lansează cu un program de Executive Master in Business Administration (EMBA) ce constă în 120 de ore care se derulează de-a lungul a 10 weekenduri. Prima cohortă se va desfășura între 12 ianuarie – 31 martie 2024. Vor urma două cohorte similare în 2024: aprilie – iunie și septembrie-decembrie. Cursurile vor avea 40 de speakeri, 90% dintre aceștia fiind antreprenori și lideri de companii.

Pentru a afla mai multe despre acest program, am stat de vorbă cu Grégoire Vigroux (Foto), unul dintre fondatorii Beyond Business School.    1. Care a fost principala motivație care a dus la lansarea programului EMBA „Beyond Business School,” cu accent pe implicarea antreprenorilor?

Lansarea unei școli de afaceri în București este un vis vechi de-al meu. Prima dată când m-am gândit la asta a fost în 2007, când am devenit antreprenor în București. Motivul pentru care am fost nevoit să aștept 16 ani pentru a transforma acest vis în realitate este că a trebuit să găsesc partenerii de afaceri potriviți (Andra Ghibuțiu și Nicolas Boitout) pentru a-l realiza, lucru întâmplat doar recent, în primăvara anului curent.

România este renumită pentru faptul că formează o mulțime de ingineri talentați, însă educația de afaceri tinde să fie învechită. În majoritatea universităților de profil locale, abordarea este prea teoretică, existând o deconectare tot mai mare între curricula și realitățile curente, alături de o lipsă acută de  profesori cu experiență practică în afaceri.

EMBA-ul nostru a fost conceput de profesioniști pentru profesioniști și își propune o misiune îndrăzneață: aceea de forma noua generație de lideri români în afaceri!

Pentru a permite studenților noștri să devină mari lideri, aceștia vor învăța de la cei buni antreprenori și directori executivi (CEO) din România și nu numai.

  1. Cum ați reușit să atrageți antreprenori de top și CEO pentru a susține cursuri în cadrul acestui program? Care credeți că sunt beneficiile aduse de această abordare pentru participanți?

Am reușit să convingem 40 dintre cei mai importanți CEO și antreprenori români să se alăture EMBA-ului nostru, fie ca profesori, fie ca invitați. Numele lor vor fi dezvăluite în curând.

Peste 80% dintre liderii de afaceri pe care i-am contactat au acceptat invitația mea de a se alătura Beyond Business School. Pentru mine, reacția lor pozitivă reprezintă confirmarea supremă că România are nevoie de noi forme de educație în afaceri, care să fie aliniate ritmului accelerat de schimbare a mediului în care trăim.

Studenții care doresc să aplice pentru programul EMBA al Beyond Business School trebuie să aibă o diplomă de licență și să fie antreprenori sau să lucreze într-o companie într-un rol de conducere de nivel mediu sau superior.

Partenerii mei de afaceri Andra și Nicolas vor selecta între 30 și 50 de candidați  extrem de motivați și ambițioși care să se alăture primei noastre cohorte. Acești studenți vor urma cursurile programului nostru rapid de 10 weekenduri (din 12 ianuarie 2024, până în 31 martie 2024), cumulând un total de 120 de ore.

Studenții noștri vor urma un set comun de module privind managementul general, care reprezintă 60 de ore și acoperă subiecte precum: formarea echipelor, public speaking, finanțe corporative, precum și noțiuni macroeconomice despre România în contextul afacerilor globale.

În plus, fiecare student va alege între trei specializări: dezvoltarea afacerilor, sustenabilitate și transformare digitală, fiecare din ele însumând un număr suplimentar de 30 de ore. Vor fi, de asemenea, 20 de ore de cursuri online, în parteneriat cu școli de afaceri prestigioase din Europa de Vest, studenții beneficiind astfel de două certificate internaționale.

Ultimele 10 ore din program sunt dedicate elaborării unui proiect antreprenorial care va permite studenților să prezinte cunoștințele dobândite de-a lungul programului lor academic și să demonstreze modul în care acestea pot fi aplicate în rezolvarea problemelor de afaceri din lumea reală.

Printre avantajele competitive ale programului nostru, trebuie arătat și costul acestuia: pentru pentru înscrierile early bird, făcute până la finalul lunii octombrie 2023, investiția în educație este de doar 3.000 de euro/persoană.

Promisiunea pe care o facem viitorilor noștri studenți este să le oferim oportunitatea de a învăța de la cei mai talentați, puternici și influenți lideri de afaceri din România, printr-o abordare pragmatică „de la profesioniști, pentru profesioniști”.

  1. Programul „Beyond Business School” pune un accent deosebit pe sustenabilitate. Cum ați integrat acest aspect în structura și conținutul programului?

Există trei module din care studenții noștri pot alege: dezvoltarea afacerilor, transformare digitală și sustenabilitate. În ceea ce-l privește pe cel din urmă, am identificat trei motive pentru care împreună cu partenerii mei am decis să avem un modul dedicat sustenabilității.

În primul rând, pentru că este responsabilitatea noastră, ca antreprenori, să promovăm sustenabilitatea în tot ceea ce facem!

În al doilea rând, în România ne confruntăm cu lipsa unor programe universitare care să pregătească oamenii să lucreze în domeniul sustenabilității, concomitent cu nevoia resimțită de un număr tot mai mare de companii ce se bazează pe echipele lor de CSR și ESG pentru a acționa mai responsabil, sub presiunea crescătoare a reglementărilor naționale și europene.

În cele din urmă, alegerea ficăruia dintre cele trei module (dezvoltarea afacerilor, transformarea digitală și sustenabilitate) nu este întâmplătoare. Această decizie a fost luată împreună cu zeci de lideri de afaceri, pe care i-am intervievat unul câte unul, punându-le tuturor aceeași întrebare: „care sunt domeniile de expertiză cele mai necesare organizației dumneavoastră și care nu sunt abordate corespunzător în procesul de educație uiversitară?”. Sustenabilitatea a fost unul dintre cele trei răspunsuri care au apărut constant în răspunsurile liderilor în afaceri.

  1. Ce domenii specifice de sustenabilitate vor fi acoperite în cadrul programului EMBA, și cum credeți că acestea vor pregăti absolvenții pentru provocările actuale și viitoare ale mediului de afaceri?

În cadrul modulului de sustenabilitate, studenții noștri vor învăța despre noi modele în dezvoltarea companiilor durabile (10 ore), despre modul de finanțare a tranziției (10 ore) și  despre măsurarea amprentei de carbon și a riscurilor climatice (alte 10 ore).

Schimbările climatice vor afecta negativ România. Studenții noștri vor să învețe cum să construiască un viitor în care România este atât puternică din punct de vedere economic, cât și sustenabilă. Ei vor studia cum să măsoare impactul ecologic al fiecărei companii și cum să finanțeze tranziția.

Noi ne încurajăm studenții să gândească într- manieră creativă modelul de afaceri al companiilor lor. Cursa către obiectivul net-zero în anul 2050 este o oportunitate de afaceri pentru acele companii care pot gestiona schimbarea într-un mod rapid. 

  1. Ce obiective vă propuneți să atingeți cu acest program în ceea ce privește dezvoltarea competențelor de leadership și antreprenoriale?

 Unul dintre mesajele constante de feedback primite de la comunitatea noastră de CEO și de antreprenori este că mulți dintre angajații lor nu au o mentalitate antreprenorială. Așadar, ne-am propus ca unul dintre obiectivele EMBA-ului să fie acela de a dezvolta o mentalitate de tip startup în studenții noștri, pentru a-i face mai rezistenți, inovativi, adaptabili, creativi și cu o orientare permanentă spre găsirea de soluții.

Pe măsură ce lumea călărește valurile accelerate ale sustenabilității și transformării digitale, liderii de afaceri trebuie să devină mai agili ca niciodată. La Beyond Business School, sprijinim studenții noștri să își dezvolte latura antreprenorială sau intraprenorială, profitând pe de o parte de curricula programului nostru și pe de altă parte de experiența extraordinară a trainerilor și profesorilor noștri invitați, printre care se regăsesc și unii dintre cei mai de succes fondatori de afaceri din România.

  1. Care sunt așteptările voastre în ceea ce privește contribuția programului EMBA la dezvoltarea comunității de antreprenori?

Motivul pentru care ne-am denumit compania “Beyond Business School” este legat de ambiția noastră de a merge „dincolo” în tot ceea ce facem, inclusiv în oportunitățile de networking pe care le oferim studenților noștri. Beyond Business School a fost construită, în esență, pentru a deveni o comunitate de absolvenți puternică și influentă, numită “The Beyonders”.

Pentru a crea această comunitate neegalabilă de alumni, vom organiza în mod regulat petreceri private și vom oferi studenților noștri acces la evenimente de networking VIP. Motto-ul nostru este Work hard. Network harder.

  1. Cum vedeți programul „Beyond Business School” evoluând în viitor? 

Prima cohortă a EMB-ului nostru rapid va dura 10 weekend-uri, începând cu 12 ianuarie 2024 și se va  încheia pe 31 martie 2024. Două cohorte similare vor urma în 2024, respectiv din aprilie până în iunie și din septembrie până în decembrie 2024.

În paralel cu cele trei cohort care se vor desfășura în fiecare an, intenționăm să lansăm în septembrie 2025 un program postbacalaureat complet de 3 ani de tip BBA – Bachelor of Business Administration (Licență în Administrarea Afacerilor).

Ulterior, ne propunem să ne extindem în întreaga regiune (în primul rând Bulgaria, Grecia, Ungaria și Moldova). Se poate observa din nou, esența afacerii noastre, ideea de a merge „dincolo” în tot ceea ce facem, inclusiv extinderea regională.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.