Bookuresti.Social – librarie sociala pentru alinarea oamenilor de varsta a treia

Bookuresti SocialGrupul de Educatie si Actiune pentru Cetatenie – GEAC a lansat prima librarie sociala din Romania. Bookuresti Social este o intreprindere culturala online de carti accesibile in limba engleza si o intreprindere sociala, pentru ca excedentul obtinut din vanzari este directionat catre proiectul Fondul Visele Batranilor. Se va crea un Fond al alinarii oamenilor in varsta, care ne apropie de ei si de noi insine prin povestile pe care seniorii ni le vor impartasi, prin dorintele lor pe care vom incerca sa le indeplinim cu ajutorul veniturilor obtinute din Bookuresti Social.

Cu ce incepi pentru a intelege batranetea in Romania? Te poti uita la cele 2,3 milioane de persoane cu pensii mai mici de 800 de lei; la speranta medie de viata de 70 de ani; la numarul oamenilor in varsta afectati de singuratate, aprox. 650.000; de ce nu, la „expresivitatea” limbii romane, „babalac”, „hodorog”, „babornita” „bosorog”. Noi am inceput in 2014 cu proiectul Visele Batranilor. Cu doamna Elisabeta, care „nu a crezut ca viata-i atat de scurta” si careia i-a „revenit culoarea in obraji pentru ca a mai vorbit cu cineva”; cu visul implinit al doamnei Maria, o pereche de pantofi, marimea 37; cu domnul Lucian, caruia inima obosita i-a intinerit la revederea muntelui; cu doamna Georgeta, care ne-a oferit lacrimand o pereche de ciorapi de lana; cu doamna Paraschiva, pentru care „cea mai mare bucurie este absenta durerii”, spun initiatorii proiectului.

Proiectul beneficiaza de parteneriat cu Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „OMENIA”, Bucuresti, organizatie care se ingrijeste de membrii sai oferindu-le imprumuturi avantajoase, sprijin gratuit material si financiar, asistenta sociala si medicala, precum si alte servicii sociale.

Bookuresti Social porneste cu cateva sute de titluri in stoc, intr-un singur exemplar, multe dintre ele noi, majoritatea non-fiction. In librarie sunt si carti care au mai fost rasfoite, citite, o data sau de mai multe ori. Acestea au fost semnalate ca atare in descrierea cartilor, punctand natura uzurii, acolo unde este cazul.

Pentru detalii despre cele doua proiecte, puteti accesa www.bookuresti.social si www.viselebatranilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.