Bosch va avea o amprenta neta de carbon zero incepand de anul viitor

Toate cele 400 de locatii Bosch de la nivel global vor fi neutre in materie de emisii de CO2, incepand de anul viitor.

Pentru a atinge acest obiectiv, Bosch va spori eficienta energetica, va creste proportia de resurse regenerabile in alimentarea cu energie, va achizitiona mai multa energie electrica ecologica si va compensa emisiile de carbon inevitabile. Aceste actiuni vor ajuta la evitarea a 3,3 milioane de tone de CO2, pana in 2020.

Conform Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), procesul de productie este responsabil pentru aproape o treime din emisiile de CO2 la nivel global.

„Vom fi prima companie industriala importanta care va atinge obiectivul ambitios de neutralitate in materie de emisii de CO2 intr-o perioada de putin peste un an. Din 2020, Bosch va avea o amprenta neta de carbon zero”, a declarat Dr. Volkmar Denner, presedin  tele consiliului de administratie al Robert Bosch GmbH.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 90 de procente din populatia mondiala respira un aer toxic. Bosch si-a propus un obiectiv ambitios pentru remedierea acestei situatii.

„Ne dorim sa reducem la zero nivelul de poluare a aerului din trafic”

Proiectul companiei de a reduce aproape de zero concentratia de poluanti atmosferici este construit pe trei piloni: Bosch dezvolta tehnologii pentru grupul motopropulsor cu poluare scazuta, lucreaza impreuna cu autoritatile municipale la proiecte pentru mentinerea unui flux constant in trafic si implementeaza un sistem de gestionare a mobilitatii companiei in propriile locatii.

Optimizarea motoarelor cu combustie interna – prin inteligenta artificiala

Compania estimeaza ca aproximativ 75 de procente din numarul total al autovehiculelor noi si celor comerciale usoare vor continua sa fie echipate cu motoare cu combustie interna in 2030. Tinand cont de acest lucru, Bosch va continua sa investeasca sume considerabile in optimizarea motoarelor pe benzina si diesel. De asemenea, compania utilizeaza inteligenta artificiala (IA) pentru a dezvolta in continuare motoarele cu combustie interna. Spre exemplu, Bosch utilizeaza IA pentru a controla in mod predictiv tratarea gazelor de esapament conform modelelor create pe baza stilurilor individuale de conducere, deoarece acest lucru poate reduce si mai mult emisiile autovehiculelor. Cei aproximativ 3.500 de angajati din domeniul tratarii gazelor de esapament si al senzorilor de gaze de evacuare au generat in 2018 vanzari de 2,3 miliarde de euro. Aceasta valoare urmeaza sa ajunga la 3 miliarde de euro pana in 2025.

Cu 20 de procente mai putine emisii poluante

In prezent, Bosch poarta discutii cu aproximativ 100 de autoritati municipale din Europa cu privire la masurile care trebuie luate pentru a imbunatati calitatea aerului. In prezent Bosch testeaza unitati mobile de analiza la Stuttgart, Paris si Marsilia. Aceste unitati dezvoltate de curand masoara constant nivelul de contaminanti din aer. Impreuna cu simularile, aceste masuratori vor asigura informatii suplimentare cu privire la legatura dintre emisiile autovehiculelor si poluarea mediului. Un proiect organizat in colaborare cu orasul Stuttgart a demonstrat ca un flux constant al traficului poate reduce emisiile poluante cu pana la 20 de procente, pentru flota existenta. Pe viitor, datorita datelor preluate de la unitatile de analiza va fi posibila crearea unor harti la rezolutie mare, care sa indice zonele cu concentratie crescuta de poluanti. Aceste harti vor putea fi utilizate pentru a optimiza gestionarea traficului.

Gestionarea mobilitatii companiei: calitate mai buna a aerului in aglomeratiile urbane

Al treilea pilon al proiectului il reprezinta gestionarea mobilitatii companiei. Obiectivul sau este de a reduce traficul, si prin urmare emisiile, pentru care sunt responsabili angajatii Bosch insisi, mai ales in aglomeratiile urbane. Masurile implementate variaza de la autobuze de tip shuttle in marile orase din Brazilia, China si Turcia, la oferte de telemunca si inchirierea de biciclete si biciclete electrice. In plus, Bosch valorifica puterea conectivitatii. De exemplu, de cateva saptamani, cei aproximativ 8.000 de angajati din locatia Reutlingen au putut  utiliza platforma SPLT de folosire in comun a autovehiculelor, ceea ce faciliteaza transportul de acest tip al angajatilor prin intermediul unei aplicatii specifice. In zona metropolitana Stuttgart, unde aproximativ 55.000 de angajati Bosch parcurg o distanta combinata de 1,5 milioane km in fiecare zi, compania este membra, de asemenea, a asociatiei Clean Air Alliance.

Electromobilitate: 14 milioane de autovehicule pana la finalul anului 2022

De asemenea, Bosch se asteapta ca autovehiculele electric sa joace un rol important in imbunatatirea calitatii aerului la in orase. Bosch se straduieste sa devina lider pe piata de masa emergenta din domeniul electromobilitatii. Pana in 2025, compania preconizeaza sa genereze o cifra a vanzarilor de 5 miliarde de euro in domeniul electromobilitatii, respectiv de zece ori valoarea din 2018. „In contextul unei concurente din ce in ce mai mari pentru crearea de valoare in domeniul tehnologiei pentru grupurile motopropulsoare, putem vedea oportunitati bune pentru viitor. Expertiza noastra asupra sistemelor, portofoliul nostru cuprinzator de produse si economia la scara mare in productie ne transforma in partenerii preferati ai producatorilor de autovehicule si furnizorilor de servicii de mobilitate din intreaga lume”, a declarat Denner. Componentele grupurilor motopropulsoare Bosch sunt prezente deja in peste un milion de autovehicule electrice din toata lumea. Pana la finalul anului 2022, acest numar va creste la 14 milioane. Pana in prezent, compania a realizat proiecte privind grupurile motopropulsoare pentru 50 de platforme de autovehicule electrice. Numai anul trecut au fost derulate 30 de proiecte noi. „De asemenea, ne dorim sa progresam in domeniul tehnologiei celulelor de carburant”, a spus Denner. In acest scop, Bosch a anuntat recent o alianta cu Powercell, un producator suedez de acumulatori pe baza de celule de carburant. Acesti acumulatori reprezinta doua treimi din valoarea unui sistem pe baza de celule de carburant. „Impreuna cu Powercell, intentionam sa comercializam acumulatori si sa ii lansam pana cel tarziu in 2022”, a spus Denner.

Conducere automatizata: consum de carburant si emisii scazute

Conducerea automatizata va juca si ea un rol important in imbunatatirea calitatii aerului. Conform firmei de cercetare KE Consult, conducerea automatizata poate reduce consumul de carburant cu peste 30 de procente – sau cu 15 procente pentru autostrazile din Germania. Peste 5.000 de ingineri Bosch lucreaza in prezent la conducerea automatizata, aproape de doua ori mai multi decat acum doi ani.

Pana in 2022, Bosch intentioneaza sa investeasca circa 4 miliarde de euro in automatizare.

Sistemele de asistenta pentru sofer contribuie dezvoltarea conceptului de conducere automatizata. De la nivelul actual de aproximativ 2 miliarde de euro, se estimeaza ca veniturile vor creste cu aproape 15 procente in acest an. Se preconizeaza ca cifra vanzarilor de senzori va creste cu 20 de procente, iar cea a vanzarilor de senzori video cu 30 de procente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.