Build the Wesley Way – 10 case in 5 zile cu 250 de voluntari din Irlanda

Timp de o saptamana, aproape toti elevii cu varste intre 16 si 18 ani ai Colegiului Wesley, din Irlanda,  insotiti de profesorii lor se vor muta la Beius, unde vor lucra ca voluntari in cadrul evenimentului „Build the Wesley Way!”. Organizat de Habitat for Humanity Romania, prin filiala de la Beius, cel mai mare eveniment de constructie al anului prevede construirea a 10 case in cinci zile cu ajutorul a 250 de voluntari de la Colegiul Wesley din Irlanda. Elevii irlandezi vor munci alaturi de voluntarii locali, parlamentarii bihoreni, dar si cele 10 familii care vor beneficia de o locuinta simpla, decenta si sanatoasa.

“Suntem mandri si onorati ca ne-au ales pe noi si le multumim pentru ca ne sunt alaturi de 10 ani. Ne bucuram ca nu s-au oprit aici, ci au prezentat modelul lor si altor scoli care apoi au descoperit uriasul potential pe care-l ofera o experienta de voluntariat alaturi de Habitat si cate beneficii pot avea elevii implicati intr-un astfel de proiect. Datorita parteneriatului cu Wesley College, in 2004 Habitat Beius organiza prima constructie accelerata doar cu forte proprii, adica in doar 5 zile ridica si finalizeaza o casa la cheie. De atunci, an de an, acest tip de proiecte s-a inmultit”, a declarat Mircea Jurcan, Director al Habitat for Humanity Beius.

“Build the Wesley Way” are ca scop, pe langa construirea a 10 locuinte in 5 zile, si promovarea valorilor implicarii sociale a tinerilor, precum si tragerea unui semnal de alarma asupra problemei locuirii precare din Romania.

“Faptul de a face echipa cu Habitat for Humanity le ofera  elevilor nostri o experienta deosebita dincolo de calatoria in sine. Este minunat ca elevii calatoresc peste hotare si vad cum traiesc alti oameni, insa este un adevarat privilegiu pentru ei sa lucreze ca parte a unei echipe si sa construiasca o casa pentru o familie care nu ar avea altcumva un camin. In plus, toti elevii nostri trebuie sa stranga banii necesari pentru calatorie. Acest lucru incurajeaza spiritul antreprenorial si cultiva munca in echipa inainte ca orice calatorie sa aiba loc. Sa inveti sa strangi fonduri pe calea cea grea reprezinta un beneficiu enorm. Succesele si esecurile ce au loc in acest moment constituie o experienta de viata valoroasa. Iar calatoriile pe care Wesley le-a facut in ultimii ani au facut mult mai mult. Tuturor elevii nostri li s-a schimbat perspectiva asupra vietii, iar ochii li s-au deschis in mod real. Este un lucru fundamental sa lucrezi pe un santier la construirea unei case pentru o alta familie. Este vorba despre munca grea, despre daruire, despre generozitatea spiritului. Este o provocare adusa culturii individualiste ce ne inconjoara”, a spus Christopher Woods, Director al Wesley College.

Anul acesta, Wesley College si Habitat for Humanity Beius sarbatoresc 10 ani de parteneriat. In anul 2003, la Beius sosea primul grup elevi si profesori de la Wesley College. Ei au ales sa-si petreaca vacanta de Paste intr-un mod diferit fata de colegii lor si anume sa ajute familiile nevoiase din Beius sa locuiasca in conditii mai bune. Ei au devenit pionieri in Europa, fiind prima scoala care se alatura programului Habitat. Au revenit apoi an de an in Romania, iar pana in prezent au ajutat 21 de familii din mai multe comunitati sa obtina o casa trainica, decenta si sanatoasa.

Media varstei celor care vor primi cheile noii locuinte dupa ce vor lucra la propria casa alaturi de voluntari in cadrul proiectului „Build the Wesley Way”, este de putin peste 30 de ani, majoritatea cu unul sau 2 copii. Exista insa si mame singure care-si cresc copiii sau tineri care inca mai asteapta sa aiba un copil. Toti au in comun faptul ca sunt oameni simpli, cu mult bun simt si daruire incercand din rasputeri sa duca o viata mai buna. Au ocupatii diverse de la simpli muncitori necalificati pana la vanzatoare, lucratori forestieri sau asistente medicale.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.