Buletin European de Sanatate Orala facut public la Bruxelles

OralHealthIn avanpremiera Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, Platforma pentru o Sanatate Orala mai Buna in Europa (Platforma) a facut public, pe 18 martie, un Buletin European de Sanatate Orala, in cadrul unei mese rotunde tinute in Parlamentul European. Buletinul evidentiaza gradul de eficienta a masurilor de preventie in sanatatea orala in statele membre ale UE.  Buletinul European de Sanatate Orala contine indicatori care masoara progresul obtinut de-a lungul timpului, in 28 de tari membre. Acest document va da ocazia fiecarui stat membru sa isi masoare statusul sanatatii orale in comparatiae cu un set de indicatori care pot fi utili pentru formularea OralHealthPlatform.eude politici si strategii de sanatate orala la nivel guvernamental.

Kenneth Eaton, President Oral Health Platform.euRaportul care a rezultat in urma chestionarului ar trebui sa reprezinte un punct de plecare pentru eforturile crescute ale Statelor Membre si in special la nivelul UE, pentru a imbunatati politicile de preventie in sanatatea orala. Rezultatele preliminarii despre status-quo-ul indicatorilor de sanatate orala definiti de Platforma, arata o mare discrepanta in ceea ce priveste calitatea datelor si metodologia aplicata si confirma rezultatele Raportului asupra Sanatatii Orale din Europa (2012). Având in vedere marea diferenta de calitate in Managementul Practicilor de Preventie sau al Afectiunilor Orale, in cazul rolului jucat de profesionisii in sanatate orala, si in ceea ce priveste educarea si sensibilizarea populatiei, eficienta sistemelor actuale de ingrijire orala ca modalitate de promovare a sanatatii orale este sub semnul intrebarii in multe State Membre UE”, a declarat Kenneth Eaton, Presedintele Platformei.

In 2013, Platforma a elaborat si lansat Obiectivele pentru 2020 pentru a evidentia trei arii cheie care au nevoie urgenta de masuri de imbunatatire. Acestea sunt sistemele de colectare a datelor, politicile de preventie si programele de educare si sensibilizare a populatiei.

Publicarea Buletinului European de Sanatate Orala vine de asemenea dupa lansarea in septembrie 2012 a Raportului asupra starii sanatatii orale, care a aratat ca, in ciuda progresului obtinut in prevenirea cariilor dentare in Europa, e nevoie de mai multe actiuni pentru:

  •  A sensibiliza populatia cu privire la importanta sanatatii orale
  •  A aborda inegalitatile in ceea ce priveste accesul la serviciile de sanatate orala
  •  A aborda factorii de risc comuni.

Buletinul European de Sanatate Orala a fost dezvoltat de Platforma, initiativa comuna a Asociatiei Europene pentru Sanatate Publica Dentara (EADPH), a Asociatiei pentru Educatie Dentara in Europa (ADEE), a Wrigley Oral Healthcare Program, a GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, a Fundatiei Internationale pentru Sanatate Orala (IDHF) și a Consiliului European al Medicilor Stomatologi (CECDO).

European Oral Health Report Card

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.