Campania Make Fruit Fair: De ce avem nevoie de fructe echitabile?

asociatia-mai-bineAsociatia Mai Bine alaturi de alte optsprezece organizatii din UE, Camerun, Columbia, Ecuador si insulele Windward s-au alaturat campaniei Make Fruit Fair! In cadrul unei actiuni publice si a unei dezbateri, activistul de origine ecuadoriana Jorge Acosta Orellana a prezentat conditiile de trai si de munca de pe plantatiile de banane si a dezbate optiunile de a consuma produse certificate „comert echitabil”. Jorge Acosta este fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatatiile bananiere, iar ulterior co-fondator ASTAC – Asociación Sindical de Trabajadores Bananeros, Agrícolas y Campesinos, o uniune sindicala a muncitorilor si fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier. Jorge denunta conditiile extrem de dificile in care lucreaza si traiesc muncitorii de pe culturile de banane si face apel la distribuitorii si consumatorii din Europa pentru a genera o schimbare, mai precis:

  • Asigurarea unui pret corect pentru producatorii de banane din America Latina, care sa permita dezvoltarea fermierilor pe termen lung
  • Conditii de munca optime si asigurare medicala pentru muncitorii de pe culturile de bananevizual-make-fruit-fair
  • Salariile juste pentru orele de munca prestate si asigurarea unui venit stabil, care sa ofere oamenilor conditii de trai decente
  • Acces egal pentru femei in ce priveste angajarea si pregatirea profesionala
  • Respectareadrepturilor omului, incluzand drepturile de munca, cum ar fi libertatea de a face parte dintr-un sindicat independent
  • Reducerea lantului de distributie
  • Respectarea mediului prin reducerea uzului de toxine agrochimice
  • Sprijinirea politicilor care incurajeaza productia echitabila si durabila de fructe
  • Solidaritatea consumatorilor fata de aceste probleme prin acceptarea unui cost putin mai ridicat al bananelor certificate „faitrade”, insa cu un „cost social si de mediu” redus

Asociatia Mai Bine impreuna cu prietenii de la asociatia ART Fusion au reprodus realitatile amare din spatele fructelor exotice pe care le consumam cu ajutorul unei actiuni publice realizate joia trecuta, in fata Teatrului National Bucuresti.

In Romania, Jorge a dorit sa prezinte o parte a dificultatilor pe care un fermier le infrunta si sa starneasca un sentiment de solidaritate fata de acestia. Printr-o serie de fotografii, activistii au pus in scena modul in care sunt tratati muncitorii de pe plantatii.

Fructele pe care noi le consumam sunt stropite cu pesticide puternice, care pot produce boli incurabile, in timp ce muncitorii se afla pe teren. Acest aspect reprezinta doar un punct nevralgic al incalcarii de drepturi practicat in intreg sistemul de productie bananier. Neincluderea muncitorilor in sistemul national de sanatate, presiunile si amenintarile fizice pe care le suporta sindicalistii, discriminarea si hartuirea sexuala fata de femeile muncitoare, plata unor salarii derizorii si fara compensatii pentru orele muncite suplimentar ar fi alte astfel de puncte.

Toate aceste nereguli ar putea fi eliminate prin transformarea practicilor „free trade” in unele „fairtrade” schimbare la care Asociatia Mai Bine adera cu toata convingerea pentru a contribui la crearea unei lumi mai bune prin impactul pe care fiecare individ il poate avea la nivel local prin sustinerea comertului echitabil.

Dezbaterea„Fructe dulci, realitati amare. Drepturile muncitorilor si lanturile de aprovizionare echitabile a fostmoderata de Bogdan Gioara, presedintele Asociatiei REPER21, iar evenimentul a fost realizat in parteneriat cu Agentia Creionetica, ART Fusion, FOND – Federatia ONG pentru Dezvoltare si Institutul de Economie Sociala.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.