Cargill sustine Crucea Rosie sa realizeze Puncte de prim ajutor in sate izolate

Cargill a donat 4.500 de dolari Societatii Nationale de Cruce Rosie pentru proiectul – Puncte de prim ajutor in zone izolate. Fondurile vor fi utilizate pentru infiintarea si functionarea timp de un an a unui punct de prim ajutor in comuna Tatarastii de Jos, din judetul Teleorman – localitate situata la 47 de km de primul serviciu medical, unde ambulanta ajunge dupa mai bine de o ora de la solicitarea interventiei. Proiectul Crucii Rosii isi propune sa vina in sprijinul comunitatilor izolate prin instruirea unei familii in fiecare zona, care sa acorde primul ajutor de baza. Familia instruita care va fi dotata cu o trusa de prim ajutor, glucometru, tensiometru si un sistem de monitorizare EKG cu citire de la distanta. Totodata, aceasta familie va avea rolul de a veni in sprijinul rezolvarii urgentelor minore si va preveni agravarea situatiei in cazul unor urgente care necesita asistenta medicala. Astfel, se va reduce numarul persoanelor care isi pierd viata din cauza ca nu s-a intervenit la timp in zonele izolate.

“Suntem incantati sa sprijinim Crucea Rosie pentru o cauza atat de nobila si sa contribuim la dezvoltarea unui sistem de acordare a primului ajutor, atat de important mai ales in zonele rurale izolate din Romania. Noi, cei de la Cargill luam foarte in serios sanatatea si bunastarea comunitatilor noastre iar acest proiect va contribui la salvarea unor vieti in caz de urgenta, precum si la cresterea gradului de constientizare a necesitatii de a extinde aceste servicii”, a declarat Diana Ojica, Presedinte al Comitetului pentru Responsabilitate Sociala Cargill in Romania.

Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot in 41 de localitati izolate din fiecare judet din tara este de aproximativ 100.000 euro. Pana in prezent, proiectul a fost implementat in 8 sate izolate din judetele Arges, Bacau, Braila, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Iasi si Timis. Pana la sfarsitul anului 2013 se intentioneaza dezvoltarea proiectului si in celelalte judete din tara.

“Circa 40% din populatia Romaniei locuieste in sate. La unele dintre ele ajungi in cateva ore de mers cu masina. Pentru satele izolate, unde nu exista servicii medicale permanente, timpul pana la sosirea serviciilor medicale de urgenta este o chestiune de viata si de moarte. Fiecare punct de prim ajutor infiintat in zone izolate inseamna salvarea unor vieti. O actiune rapida cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate si corecte in primele minute, critice, de la producerea unui accident sau aparitia unei situatii de urgenta, poate salva vieti”, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Crucii Rosii Romane.

Proiectul “Puncte de prim ajutor in zone izolate” a fost lansat de Crucea Rosie Romana la Gala Crucii Rosii din 23 septembrie 2012 si se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanta se afla la distanta. in aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau al acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pana la sosirea ambulantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.