Carrefour Romania si Fundatia Carrefour, alaturi de Salvati Copiii, continua efortul de combatere a mortalitatii infantile prin dotarea maternitatilor cu aparatura medicala necesara supravietuirii copiilor prematuri si garantarea unor servicii medicale si sociale complexe pentru gravide si nou-nascuti. Programul se va desfasura in 28 de comunitati defavorizate din 14 judete. 70 de specialisti din servicii de sanatate si din servicii sociale si 130 de voluntari vor fi implicati in proiect.
Cele mai multe dintre cauzele mortalitatii infantile din mediul rural din Romania ar fi putut fi prevenite, daca mama ar fi avut acces atat la informatie medicala adecvata, cat si la asistenta medicala constanta in timpul sarcinii. Fenomenul este constant mai grav in mediul rural, astfel ca, in 2015, potrivit datelor INSSE, rata mortalitatii infantile a fost de 10 la mie in mediul rural si de 6 la mie in mediul urban. In cifre absolute, din totalul de 1.493 copii care nu au supravietuit, 851 erau din mediul rural si 642 din mediul urban.
Am ales sa sustinem acest proiect, alaturi de Fundatia Carrefour, deoarece ne propunem sa facem diferenta acolo unde este nevoie, iar acest proiect adreseaza un fenomen alarmant pe care tara noastra il resimte: o populatie imbatranita si un grad ridicat al mortalitatii infantile, cu impact negativ asupra familiei si al societatii. In acelasi timp, misiunea si valorile Organizatiei Salvati Copii se imbina armonios cu eforturile noastre in proiectele de solidaritate pe care le derulam, proiecte dedicate in proportie de 80% copiilor sau care au ca beneficiari finali copii. Impreuna, vrem sa vizam principalele cauze, aducand educatia pentru sanatate si pentru o nutritie corecta a mamelor si copiilor in comunitatile cele mai vulnerabile, deoarece credem cu tarie ca aceasta va produce schimbari pozitive majore si de lunga durata”a declarat Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamica Comerciala&Pricing Carrefour Romania.
Principala cauza de mortalitate infantila in mediul rural ramane accesul limitat la asistenta medicala adecvata, atat in supravegherea sarcinii, cat si in primele luni de viata a nou-nascutului. O cercetare de teren efectuata de Salvati Copiii in 2012 in comunitatile defavorizate a aratat faptul ca 47 % dintre femeile gravide la momentul cercetarii nu au facut nicio ecografie pana la acel moment, 42 % nu au facut analizele recomandate, 37 % nu au fost la nici un control ginecologic, iar 12 % dintre acestea nu au fost controlate de medicul de familie. O alta caracteristica a nasterilor din mediul rural ramane varsta frageda a mamei: aproximativ 36% dintre mamele din esantion au nascut primul copil inainte sa implineasca 18 ani, iar varsta medie a mamei la nastere este de 18 ani, cu mult sub media din populatia generala.
Astfel, programul ” SENS – Siguranta prin educatie pentru nutritie si sanatate”, derulat in parteneriat cu Carrefour Romania si Fundatia Carrefour, vizeaza o interventie complexa in cele 28 de comunitati vulnerabile socio-economic, prin dezvoltarea primelor instrumente comune de lucru la nivel national pentru cei doi profesionisti locali, prin aducerea educatiei pentru sanatate si pentru sanatatea reproducerii in comunitate, prin acordarea de alimente, suplimente nutritive, sprijin pentru transport, prin consiliere si prin monitorizarea permanenta a sarcinii si a nou-nascutului.
Toate aceste interventii vor fi posibile datorita suportului oferit de Carrefour Rominia si Fundatia Carrefour, prin suportul financiar, prin recomandarile oferite in impementarea proiectului, dar si prin oferirea unor directii de best practices dinexperienta altor proiecte similare implementate in alte tari unde Grupul Carrefour este prezent.
Eforturile Salvati Copiii in combaterea mortalitatii infantile, a carei incidenta inca plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, au dat rezultate consistente: in 2010, la startul programului de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 9,8 la mia de copii nascuti vii. In doar cinci ani, tara noastra a coborat pana la o rata de de 8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2015.
Peste 5.000 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani vor beneficia de hrana si analize medicale, iar 2.500 femei gravide vor beneficia de consiliere, transport si acompaniere, hrana, analize medicale, educatie pentru sanatate. Totodata, 3.500 tineri vor beneficia de educatie pentru sanatatea reproducerii, iar 1.500 parinti vor beneficia de educatie pentru sanatate.