Carrefour sustine financiar punctul de prim-ajutor din Rascoala-Hunedoara

Carrefour Romania sustine financiar al doilea punct de prim ajutor lansat de Crucea Rosie Romana, din satul izolat Rascoala, judetul Hunedoara. Satul Rascoala este situat la 15 km de primul serviciu medical, iar pentru ca ambulanta sa ajunga in acest sat izolat trebuie sa parcurga un traseu accidentat, precum si aglomeratia din doua orase. Din momentul apelului de urgenta si pana la sosirea ambulantei sunt necesare 50 de minute. Pentru a veni in sprijinul comunitatii, Crucea Rosie Romana a instruit o familie care sa acorde primul ajutor de baza celor din sat. Familia instruita a primit o trusa de prim ajutor care contine pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire intr-un serviciu de cardiologie. Familia de “salvatori comunitari” are rolul de a sprijini rezolvarea urgentelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situatiei in cazul unor urgente majore care necesita asistenta medicala.

“Uneori, o singura manevra de prim ajutor pe care o aplici unei persoane accidentate poate face diferenta intre viata si moarte. Pentru oamenii din satele unde lipseste accesul la serviciile medicale este crucial sa primeasca primul ajutor in primele minute dupa un accident. Infiintarea de puncte de prim ajutor in comunitatile izolate ofera o sansa la viata acestor oameni. in plus, persoanele in varsta isi pot monitoriza tensiunea sau glicemia chiar in satul lor fara a mai fi nevoiti merga pana la oras”, a declarat Grecea Elena Floarea, directorul subfilialei de Cruce Rosie Petrila.

Proiectul “Puncte de prim ajutor in zone izolate”, lansat de Crucea Rosie Romana in septembrie 2012, se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanta se afla la mare distanta.
Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot in 41 de localitati izolate din fiecare judeţ din tara este de aproximativ 100.000 euro. Pana in prezent, au fost lansate 2 puncte de prim ajutor si in alte 8 zone izolate, famiile sunt in plin proces de instruire pentru acordarea primului ajutor. Pana la sfarsitul anului 2013, se are in vedere implementarea proiectul in toate cele 41 de zone izolate din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.