Cate o vacuta irlandeza drept martisor pentru femeile din Ranca

Pe 8 Martie, 45 de femei din localitatea Ranca Cluj vor primi cate o vacuta de rasa drept martisor in cadrul proiectului “Milk for orphans – Lapte pentru orfani”. “Martisoarele” irlandeze din rasa Holstein Friza vor fi oferite de Fundatia Heifer Romania, in parteneriat cu Fundatia Bothar Irlanda.  Vacile de rasa au fost transportate din Irlanda pana in tara noastra cu avionul, pentru a fi integrate intr-un program de asigurare a hranei pentru orfani si familii de tarani nevoiasi. Acesta este al doilea avion cu juninci irlandeze care a aterizat pe aeroportul din Timisoara.

“O parte din vacile sosite anterior in Rasca au deja vitei frumosi, iar proprietarii lor sunt foarte multumiti de cantitatea de lapte, productia fiind mult mai mare decat cea a raselor locale. Fiind crescute sub cerul liber, vacutele irlandeze sunt foarte rezistente si s-au adaptat foarte bine conditiilor de la noi”, a declarat dr. Ovidiu Spinu, directorul Heifer Romania.

Vacile sunt aduse in Romania pentru a asigura necesarul de lapte copiilor institutionalizati si familiilor fara venituri. Proiectul urmeaza principiul de baza al Heifer International, “Passing on the gift – Dar din dar”. Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la randul lor, primele femele obtinute de la animalele primite. In acest fel, darul initial se va multiplica iar lantul beneficiarilor va creste. De asemenea, fiecare familie care va primi in ingrijire o vaca in cadrul acestui program va dona cate 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate in centrul si vestul Romaniei.

Prelucrarea laptelui va fi asigurata de “Asociatia Crescatorilor de Animale din Corusu”, a carei instalatie a fost construita si echipata cu sprijinul fundatiei Heifer Romania.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.