Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

Catena susține 50 de copiii vulnerabili, rămași în grija bunicilor

Catena Bunicii, inima familiei

Catena – Farmacia inimii, împreună cu Hope and Homes for Children, susține anul acesta 50 de copii vulnerabili, rămași în grija bunicilor. Prin intervențiile realizate de la demararea proiectului Bunicii, inima familiei, acești copii au putut rămâne acasă, departe de orfelinat, bunicii fiind ajutați să depășească sărăcia și lipsurile cu care se luptă zi de zi.

Bunicii, inima familiei este proiectul prin care Catena susține Fundația în eforturile de a oferi sprijin material, financiar și medical, precum și sesiuni de consiliere a bunicilor care își cresc singuri nepoții și riscă să nu îi mai poată îngriji, din cauza sărăciei și a neputinței.

Sprijinul acordat constă în intervenții ce vizează creșterea siguranței și a condițiilor de trai (renovarea de apartamente/încăperi, branșarea locuințelor la rețelele de apă, canalizare, electricitate sau gaz, dotarea locuințelor cu obiecte electrocasnice și de mobilier, oferirea de produse de igienă și curățenie), prevenirea abandonului școlar (acoperirea costului rechizitelor pentru copii, a transportului către și de la școală, a hainelor și încălțămintei pentru școală), dar și soluționarea unor situații dificile de viață, prin intervenții precum acoperirea costului chiriei/taxelor restante, a produselor de igienă personală și a hranei.

La rândul lor, ședințele de consiliere destinate bunicilor s-au axat pe sprijinirea acestora în a găsi metode eficiente de comunicare cu copiii, pe înțelegerea importanței rolului educației în dezvoltarea acestora, în timp ce copiii au fost îndrumați în ceea ce privește necesitatea dezvoltării abilităților necesare unei vieți independente.

Plecarea la muncă în străinătate și abandonul părinților – principalele cauze pentru care cei mici ajung în grija bunicilor

Copiii din programele Hope and Homes for Children care ajung în grija exclusivă a bunicilor sunt cei marcați de decesul sau abandonul părinților, dar și de plecarea la muncă în străinătate a unuia sau a ambilor părinți. Copiii din familii monoparentale ajung, de asemenea, în grija bunicilor, în special în  situația în care părintele se îmbolnăvește sau munca pe care o desfășoară îi limitează posibilitatea de a-și îngriji și educa copiii. Conform statisticilor, 1058 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate se aflau în serviciul de protecție specială – în orfelinate și în asistență maternală – în luna decembrie, 2021.

În total, peste 76.000 de copii în România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate – copii rămași la rude, în asistență maternală sau plasament preventiv.

Proiectul Bunicii, inima familiei continuă susținerea Fildas Traiding pentru copiii aflați în situație de risc din programul de Prevenire a separării copilului de familie dezvoltat de Fundație, colaborare începută în anul 2017.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.