Cetatenii UE pot contribui la imbunatatirea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar

consultare CE lantul alimentarComisia Europeana a lansat ieri o consultare publica la nivel european privind modul in care lantul de aprovizionare cu alimente in U.E. poate deveni mai echitabil. In ianuarie 2016, C.E. a infiintat un grup de experti independenti format din 12 membri – Grupul operativ pentru pietele agricole (AMTF), caruia i s-a cerut sa analizeze cum s-ar putea imbuntati pozitia agricultorilor in cadrul lantului alimentar. Pe 14 noiembrie 2016, AMTF a prezentat Comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, un raport care cuprinde o serie de recomandari de politici si intiative legislative. Raportul a fost aprobat, iar la acea data Comisarul Hogan declara:

„Ca urmare a recentelor dificultati din anumite sectoare specifice, am identificat nevoia de a consolida rolul agricultorului in cadrul lantului alimentar, cu scopul de a ne asigura ca acesta obtine un venit echitabil pentru productia sa. Consolidarea rolului si a pozitiei agricultorului este o prioritate majora pentru mine. Raportul Grupul operativ pentru pietele agricole reprezinta o contributie binevenita la dezbaterea privind modalitatile prin care acest lucru poate fi realizat […]”

Asadar, necesitatea amendarii actualului cadru de politica referitor la lantul de aprovizionare a avut ca punct de plecare anumite indicii ale Comisiei referitoare la vulnerabilitatea fermierilor in raport cu anumite parti ale lantului alimentar, cum ar fi procesatorii de alimente si comerciantii cu amanuntul, pe o piata agroalimentara incerta, marcata de volatilitatea crescuta a preturilor si de capacitatea slaba a fermierilor independenti de negociere colectiva pentru apararea intereselor lor.

Printre recomandarile grupului se numara: adoptarea unei legislatii-cadru la nivelul U.E. pentru combaterea practicilor comerciale neloiale si utilizarea unui „arbitru” in cadrul lantului alimentar; consolidarea cooperarii intre agricultori printr-o mai buna adaptare a normelor referitoare la organizarea colectiva si dreptul concurentei; folosirea intr-o mai mare masura de instrumente financiare care sa faciliteze accesul agricultorilor la finantare.

Consultarea publica lansata ieri de Comisie se va face pana la 17 noiembrie prin intermediul unui chestionar online centrat pe trei domenii principale: Practici comerciale neloiale; Transparenta pietei; Cooperarea producatorilor. Referitor la necesitatea acestei consultari publice, Comisarul european Hogan a subliniat:

„Agricultorii constituie prima veriga a lantului si, fara ei, nu ar exista alimentele pe care le prelucram, vindem sau consumam. Observam totusi ca ei ramân adesea veriga cea mai slaba. Pentru a remedia deficientele din lantul de aprovizionare cu alimente, am luat initiativa de a actiona, in concordanta cu sprijinul pe care Comisia il acorda de mult timp agricultorilor europeni. incurajez toti cetatenii, agricultorii si partile interesate din UE sa ne impartaseasca opiniile lor prin intermediul acestei consultari online.”

Contributiile primite din partea cetatenilor sunt importante in contextul unei abordari mai largi de simplificare si modernizare a politicii agricole comune (PAC).

Chestionarul si alte detalii pot fi accesate AICI.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.