Coca-Cola HBC România a publicat un nou Raport de Sustenabilitate, document care prezintă o imagine de ansamblu despre viziunea companiei pentru dezvoltarea durabilă, obiectivele și etapele urmărite, pe baza rezultatelor non-financiare pentru anul 2021.
Coca-Cola HBC România este prima companie locală, din industria FMCG, care a realizat un raport de sustenabilitate la standarde internaționale și printre primele companii locale care au prezentat public un astfel de raport.
Pentru a afla mai multe depre rezultatele cuprinse în acest Raport am stat de vorbă cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.
– Care sunt cele mai importante progrese pe care le prezentați in editia din acest an a Raportului de Sustenabilitate?
Raportul de Sustenabilitate publicat recent este cel de-al optulea pentru Coca-Cola HBC România. Am început să raportăm de dinainte ca demersul acesta să devină obligatoriu prin directivă europeană și perseverăm în a ne urmări obiectivele. Cred că este important să comunicăm impactul progreselor noastre, transparent și la standarde internaționale, urmărind ca rezultatele noastre de sustenabilitate să fie înțelese de toți stakeholderii noștri.
Ediția din acest an a Raportului de Sustenabilitate arată pașii pe care i-am făcut în reducerea consumului de resurse și a emisiilor de CO2, gestionarea responsabilă a ambalajelor, investițiile pentru susținerea oamenilor și a comunităților. Și, cel mai important, arată că suntem dedicați eforturilor noastre de sustenabilitate, angajamentelor pe care ni le-am asumat.
O direcție prioritară este gestionarea responsabilă a apei în procesul de producție. Din 2017 până în 2021 am reușit să reducem cu peste 6% intensitatea consumului de apă și, în prezent, suntem singurul producător de băuturi din România cu certificări Alliance for Water Stewardship pentru toate cele 3 fabrici ale noastre. AWS este cea mai importantă certificare pentru companiile care își propun un management eficient al apei.
Am redus emisiile de carbon rezultate din operațiunile directe, prin trecerea la energie electrică provenită 100% din surse regenerabile și curate, dar și prin utilizarea rPET în portofoliul de ambalaje. Totodată, înlocuim, gradual, echipamentele frigorifice furnizate clienților cu unele eficiente energetic, care consumă cu 50% mai puțină energie, iar în 2021, am ajuns la un procent de 42% frigidere eficiente energetic.
Toate ambalajele noastre 100% reciclabile și, în prezent, 20% din totalul portofoliului îmbuteliat în PET, respectiv întregul portofoliul de ape minerale Dorna, este îmbuteliat în rPET (PET reciclat). Astfel, anual, doar prin folosirea de rPET, reușim să reducem producția de PET nou cu 5000 de tone. Această cantitate va fi și mai mult redusă odată ce vom finaliza investiția de 10,8 milioane de euro pentru achiziția și instalarea unui echipament de decontaminare fulgi PET, în fabrica noastră din Ploiești. Această inițiativă va contribui la reciclarea unei cantități considerabile de deșeuri de ambalaje, care vor deveni materii prime pentru noi ambalaje și vor fi, astfel, reintegrate în circuitul de producție. Totodată, prin această investiție vom fi confirmați ca primul producător local de băuturi răcoritoare care va face rPET in-house.
Am continuat investițiile în pregătirea și în dezvoltarea oamenilor, oferindu-le constant oportunități de perfecționare a aptitudinilor prin programe interne de training. În același timp, diversitatea, incluziunea și egalitatea de șanse sunt principii bine ancorate în cultura noastră organizațională. În compania noastră, 47% din pozițiile de management sunt ocupate de femei.
Ne-am implicat în comunitate și în 2021, sub platforma noastră deja cunoscută – După Noi – prin programe de susținere a categoriilor vulnerabile sau a tinerilor, dar și prin campanii de conștientizare a publicului larg, cu obiectivul de colecta corect, separat, deșeurile reciclabile.
Programul ”Lucrez din nou”, dezvoltat în primul an de pandemie, pentru a-i susține pe cei care și-au pierdut locul de muncă în acea perioadă, a schimbat în bine parcursul unor oameni de lângă noi. Peste 860 de persoane au reușit să se angajeze, cu sprijinul consilierilor programului ”Lucrez din nou”, doar în 2021.
Tot în 2021, am dezvoltat noi proiecte alături de clienții din retail, implicând peste 15.000 de consumatori în colectarea separată a deșeurilor, în mai multe orașe din țară. Numai în 2021, rețeaua de containere inteligente, Big Belly, instalate în centrul Bucureștiului, a colectat 34 tone de deșeuri reciclabile.
– Cum se aplică conceptul de Sustenabilitate în activitatea de zi cu zi a companiei?
Privim sustenabilitatea ca pe o investiție în viitor, care aduce valoare businessului pe termen lung. Toate inițiativele noastre pornesc de la dorința de a contribui la o schimbare în bine și de la acțiuni responsabile față de viitor: fie că este vorba despre impactul operațiunilor noastre în mediul înconjurător, despre utilizarea eficientă a resurselor naturale, despre portofoliul pe care-l oferim consumatorilor, despre oameni și modul în care le putem susține dezvoltarea, dar și despre modul în care putem aduce valoare în comunitățile unde ne desfășurăm activitatea.
În timp ce accelerăm agenda noastră de inițiative sustenabile, continuăm să ne atingem și obiectivele de business. Profitabilitatea ocupă primul criteriu în indexul de sustenabilitate Dow Jones Sustainability, index conform căruia Coca-Cola HBC a fost desemnată cea mai sustenabilă companie de băuturi din Europa. Suntem, așadar, de părere că profitabilitatea și sustenabilitatea nu se exclud, din contră, se potențează reciproc.
– Care sunt cele mai cele mai importante repere și obiective asumate în domeniul Sustenabilității?
În 2021, Grupul Coca-Cola HBC și-a asumat angajamentul Net Zero by 40, care presupune reducerea emisiilor pe întregul lanț valoric până la zero net, până în 2040. Prin urmare, atât nivelulul întregului grup, cât și la nivel local, implementăm o serie de inițiative pentru eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor generate.
Avem o preocupare constantă pentru a gestiona mai eficient ambalajele, de la design, la colectare și reciclare, și acționăm în linie cu viziunea companiei, O lume fără deșeuri. La nivel global, ne-am propus ca toate ambalajele primare utilizate să fie 100% reciclabile până în 2025 (obiectiv deja atins în România), să creștem utilizarea PET-ului reciclat (rPET) în ambalaje la 35% până în 2025 și 50% până în 2030 și, totodată, să recuperăm și să reciclăm o cantitate egală de ambalaje cu cea pe care o punem pe piață, până în 2030.
– Ce prevede strategia voastră de sustenabilitate pentru următorii ani?
Suntem o companie care are un departament dedicat coordonării și implementării strategiei de sustenabilitate, dar și roluri specifice care implementează proiecte din aria sustenabilității în celelalte funcțiuni, în special în zona tehnică de producție și logistică, dar și financiară. Dar știm că sustenabilitatea trebuie înțeleasă și trăită de fiecare dintre noi, nu doar de cei care au, oficial, acest lucru în fișa postului. Și nu întâmplător am obținut, șase ani la rând, titlul de Cea mai sustenabilă companie din România. De aceea, ne dorim să păstrăm implicarea echipei noastre în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă.
Ne propunem ca, și în anii următori, acțiunile noastre să poarte amprenta schimbării în bine, fie că este vorba despre impactul operațiunilor noastre în mediul înconjurător, despre utilizarea eficientă a resurselor naturale, despre portofoliul pe care-l oferim consumatorilor, despre oameni și modul în care le putem susține dezvoltarea, dar și despre modul în care putem aduce valoare în comunitățile unde ne desfășurăm activitatea. Și, bineînțeles, vom continua să raportăm transparent și riguros, așa cum o facem de mulți ani.