Comisia Europeana isi intreaba tinerii: Cum va putem incuraja sa deveniti antreprenori?

Frici BarabasDirectoratul General pentru Piata interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM al Comisiei Europene a lansat o noua editie a concursului de eseuri The Youth Essay Competition. Ce abilitati ar trebui sa aiba antreprenorii de maine, ii intreaba Comisia pe tinerii de 16-25 de ani? Cum v-am putea ajuta sa fiti antreprenori? Ce ar trebuie să facem? Ce ar trebui sa faca guvernele, institutiile, companiile pentru ca voi sa dobanditi abilitatile necesare pentru piata muncii?

Tinerii din Uniunea Europeana si din tarile participante la programul COSME sunt invitati, asadar, sa raspunda la aceste intrebari. Eseurile trebuie redactate in limba engleza, in limita a 2500 de cuvinte. Aplicantii nu pot inscrie in concurs mai mult de un eseu. Termenul limita de inscriere este 8 septembrie a.c.

Trei finalisti vor fi anuntati in luna octombrie, care vor fi invitati sa-si expuna eseurile la cel mai important eveniment european adresat IMM-urilor – The SME Assembley. Evenimentul va avea loc in luna noiembrie, in capitala Estoniei, Tallinn. La eveniment vor participa peste 500 de reprezentanti de marca ai IMM-urilor europene, iar castigatorul va fi ales pe baza voturilor publicului. Cei trei tineri vor avea acoperite costurile de transport si cazare, vor beneficia de un training in public speaking, iar eseurile lor vor fi promovate pe diverse canale de comunicare la nivel european.

Anul trecut, competitia a fost castigata de Andri Pandoura, din Cipru, cu eseul 7 pasi pentru incurajarea antreprenoriatului tinerilor in Europa”. Tinerii au nevoie de incredere, spune Andri, de informatie transmisa pe canalele pe care le folosesc ei (retelele sociale), de un limbaj simplu si coerent folosit in transmiterea acestor informatii, de respect si intelegere, de educatie.

Printre cei trei finalisti de anul trecut, se numara si un roman de etnie maghiara, Frici Barabas, cu eseul „Cum ii poate U.E. impulsiona pe tineri sa devina antreprenori?” Nu putem avea o gandire de antreprenor, atata timp cat le oferim copiilor nostri informatii gresite si depasite, spune Frici. Cand invatam dupa materiale invechite, cand ni se spune ce sa invatam, cand sa invatam si cum sa invatam. Le oferim copiilor o multime de informatii si le masuram cunostintele dupa felul in care ne prezinta aceleasi informatii in sesiunea de examene. Sistemul nostru educational, concluzioneaza tanarul, este unul anti-antreprenorial si anticreativ.

Link-uri utile: The Youth Essay Competition

Foto: Frici Barabas; Sursa: http://blogs.ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.