Crucea Rosie Romana se concentreaza pe sprijinirea oamenilor care sufera de foame

Pe fondul crizei economice din ultimii ani, Crucea Rosie a ajuns sa fie speranta multor romani ajunsi in situatia de a nu-si mai putea asigura traiul zilnic. Astfel ca asigurarea unei alimentatii normale a devenit o adevarata urgenta sociala. In aceste conditii, Crucea Rosie Romana, alaturi de cateva companii private, a reusit sa colecteze si sa distribuie anul trecut tone de alimente catre mii de romani. In acelasi timp, Crucea Rosie deruleaza si actiuni pentru protejarea vietii si reducerea impactului dezastrelor asupra comunitatilor, imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, promovand, totodata, valorile umanitare. Pentru a afla actiunile prioritare din acest an, dar si care sunt programele derulate si problemele cu care se confrunta Crucea Rosie, am stat de vorba cu Mihaela Geoana, Presedinte al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.

– Care sunt prioritatile de actiune ale Societatii Nationale de Cruce Rosie Romana pentru acest an?

– Misiunea Crucii Rosii si Semilunii Rosii peste tot in lume este aceea de a asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre si de criza. Luand in considerare contextul economic actual, Crucea Rosie Romana si-a propus sa acopere mai intai nevoile de baza ale populatiei vulnerabile, respectiv hrana, imbracaminte si igiena.

Inca de la inceputul crizei economice, am considerat ca saracia este un dezastru pentru persoanele cu venituri modeste sau fara venituri si, din acest motiv, prioritatea directiei noastre de actiune din anul 2009 este de a ajuta oamenii care sufera de foame. In paralel, Crucea Rosie Romana dezvolta actiuni pentru protejarea vietii si reducerea impactului dezastrelor asupra comunitatilor, imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, promovarea valorilor umanitare si a unei culturi a non violentei si non discriminarii.

– Crucea Rosie se adapteaza din mers. De curand ati lansat aplicatia de prim ajutor pentru iPhone. De unde a pornit idea?

– Viata unei persoane accidentate depinde, intr-o mare masura, de momentul accordarii primului ajutor si de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Din pacate, multi oameni mor zilnic in Romania pana la sosirea ambulantei, deoarece acordarea primului ajutor ce ar fi putut salva vieti nu este insusita de fiecare dintre noi. Prin lansarea acestei aplicații  ne-am propus sa extindem aria de diseminare a informațiilor, in acest domeniu de tradiție al Crucii Rosii Romane, si sa oferim acces larg la tehnicile de acordare a primului ajutor de baza prin intermediul unui suport modern si accesibil. Acest ghid de prim ajutor, pe care il poti avea oricand cu tine, ofera gratuit, sfaturi simple, usor de pus in aplicare de orice persoana pana la sosirea echipajelor specializate. Reactia utilizatorilor de iPhone a fost una foarte buna si intentinam ca in perioada urmatoare sa dezvoltam aplicatia si pentru telefoanele de tip Android.

– Stim ca unele proiecte derulate de Crucea Rosie sunt sustinute si de companii private. Cum apreciati ca a evoluat implicarea mediului privat in sustinerea comunitatilor in anul 2012?

– Anul 2012 a fost un an cu multe provocari, un an marcat de criza economica dar si cu abordari noi si creative din partea companiilor private. Partenerii permanenti ai Crucii Rosii Romane si-au directionat politica de responsabilitate sociala mai mult pe categoriile sociale defavorizate. Totodata, angajatii companiilor private s-au implicat mai mult in actiunile noastre, atat ca voluntari, cat si ca donatori. Astfel, anul trecut, numarul beneficiarilor Crucii Rosii s-a dublat, datorita implicarii active a partenerilor.

– In calitate de presedinte al Crucii Rosii Romane ati derulat diverse programe pentru imbunatatirea conditiilor de viata a celor mai vulnerabile persoane. Aveti vreun proiect „de suflet”?

– Toate proiectele Crucii Rosii Romane au ca obiectiv sustinerea unui numar cat mai mare de persoane vulnerabile, de aceea, cred in toate proiectele noastre, mai ales in utilitatea lor pentru cei nevoiasi. Poate ca Banca de Alimente este cel mai important program social al  nostru din ultimii ani, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici. Programul a fost lansat in  septembrie 2009 ca o solutie de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici. Timp de 3 ani, Banca de Alimente a reusit sa ajute cu alimente si tichete sociale peste 94.000 de familii sau persoane singure. Fiecare persoana inclusa in program a primit un pachet cu alimente de baza in greutate de 12 kg continand: ulei, zahar, faina, malai, orez, paste fainoase, conserve de carne sau peste, conserve de legume, biscuiti.  Astfel, Banca de Alimente reprezinta un ajutor de necontestat pentru oamenii care sufera de foame si ofera posibilitatea fiecaruia dintre noi de a face o fapta buna, donand alimente in magazinele partenere, respectiv cele apartinand Carrefour Romania, Real Hypermarket, Mega Image, Metro Cash&Carry Romania si Metro Punct.

– Puteti sa ne descrieti una dintre cele mai frumoase experiente pe care ati avut-o in calitate de Presedinte al Crucii Rosii?

– Fiecare experienta cu beneficiarii Crucii Rosii este unica si emotionanta, iar voluntarii Crucii Rosii pot confirma acest lucru. Sentimentele sunt intense si complementare: tristete, revolta, compasiune, dar mai ales bucuria de a alina suferinta unor oameni aflati in nevoie. Astfel esti motivat sa cauti permanent solutii pentru a face mai mult si mai bine. Un astfel de moment a fost si in iunie 2010, la inundatiile din Botosani. Impreuna cu voluntarii Crucii Rosii ne-am deplasat in zonele afectate din Dorohoi pentru a oferi sprijin de urgenta sutelor de familii ramase fara agoniseala de-o viata. In acel decor de cosmar unde oamenii adapostiti in corturi provizorii, ne multumeau pentru orice ajutor oferit (alimente, produse de igiena, imbracaminte), am inteles mai bine ca oricand necesitatea Crucii Rosii si a tuturor programelor pe care le implemetam pentru a alina suferinta.

– Care sunt cele mai dese probleme cu care se confrunta Crucea Rosie Romana in actiunile pe care le deruleaza? Propuneti solutii de rezolvare.

– Probabil ca ne confruntam cu aceleasi probleme ca toate celelalte organizatii neguvernamentale: sursele de finantare insuficiente pentru a putea acoperi toate nevoile persoanelor care ne solicita ajutorul. Zilnic, Crucea Rosie primeste zeci de mesaje, de cazuri care merita o rezolvare a problemelor lor. Fiecare copil, fiecare familie, fiecare persoana in varsta are nevoi diferite si fiecare merita sa fie ajutat sa aiba un trai mai bun. Dezvoltarea de programe sustenabile din punct de vedere financiar reprezinta o solutie pentru adaptarea la noile conditii economice, iar implementarea unor servicii complementare de asistenta sociala sunt menite sa faciliteze traiul zilnic al persoanelor vulnerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.