CSR BRAND: Engie Romania

engie-cf

 

Adaptand directiile de responsabilitate sociala stabilite la nivelul Grupului ENGIE la nivel local si integrand opinia stakeholderilor companiei (clienti, lideri de opinie, angajati) despre domeniile pe care compania ar trebui sa le sustina pentru a produce o schimbare reala si cu un impact major in comunitate, ENGIE Romania si-a definit strategia de responsabilitate sociala si directiile de actiune pe termen mediu şi lung.

Aceasta strategie are drept fundament urmatoarele principii:

 • Identificarea acelor proiecte care asigura maximum de impact in comunitate si au un numar semnificativ de beneficiari;
 • Identificarea unor cauze relevante si a unor nevoi reale carora sa le raspunda in mod cat mai eficient si sustenabil proiectul propus;
 • Integrarea tuturor proiectelor pe o platforma unica, Energie pentru fapte bune.

Principiile strategiei de CSR a companiei sunt coerente si cu valorile ENGIE : exigenta, angajamentul, indrazneala, coeziunea.

Directiile de actiune in domeniul responsabilitatii sociale sunt urmatoarele:

 • Educatie

Compania sprijina acele proiecte si organizatii care isi propun educarea tinerelor generatii in spiritul respectarii valorilor si pentru dobandirea abilitatilor necesare construirii unui viitor sustenabil. O atentie deosebita este acordata propunerii de programe care vizeaza transmiterea unor notiuni de baza legate de lumea energiei si protectia mediului inconjurator pentru formarea unor generatii responsabile.

 • Sanatate

Sanatatea este bunul cel mai pret al unei oamenilor si al unei natii, de aceea, investind intr-un sistem sanitar care are nevoie de sprijin, compania se pozitioneaza ca un contributor real la binele colectiv al societatii, oferind, prin proiectele sale de echipare a unitatilor medicale, acces la servicii medicale performante, de nivel european.  

 • Protectia mediului inconjurator

Compania isi propune sa sustina acele proiecte care sunt menite sa sensibilizeze opinia publica privind importanta protectiei mediului inconjurator si in special cele legate de economia de resurse.

 

 

 • Dotarea unor institutii medicale publice, cu aparate de ventilatie invaziva si non-invaziva: ENGIE Romania, impreuna cu Asociatia Daruieste Viata, au derulat proiectul de dotare cu 11 aparate de ventilatie Energie-pentru-o-sansa-la-viata-non-invaziva si 3 aparate de ventilatie invaziva a urmatoarelor institutii publice medicale: Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanta, Spitalul Clinic de Copii Brasov, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”.

Toate aceste spitale publice au un rol esential in tratarea bolilor respiratorii sau a pacientilor aflati in stare grava, sunt centre medicale regionale de referinta, care insa erau dotate cu un numar insuficient de echipamente sau cu aparate cu durata de viata depasita.
Investitia totala a ENGIE Romania in proiect se ridica la circa 200.000 de euro.

 

 • O scoala noua, un viitor mai bun”: ENGIE Romania si Asociatia Habitat for Humanity Romania au reabilitat Scoala Gimnaziala nr. 125 din Bucuresti, prin proiectul “O scoala noua, habitat-engieun viitor mai bun”.  Unitatea de invatamant, ce gazduieste 300 de copii intre 3 si 14 ani si 50 de cadre didactice, a fost complet reabilitata si eficientizata energetic. Pe perioada vacantei de vara, aproximativ 150 de voluntari, internationali si angajati ENGIE Romania, au contribuit la realizarea lucrarilor. Scoala se afla intr-un stadiu avansat de deteriorare. Din cauza conditiilor improprii, copiii erau predispusi imbolnavirii si lipseau de la scoala. Majoritatea copiilor care invata in Scoala Gimnaziala nr. 125  provin din familii cu posibilitati financiare reduse.
  Prin proiectul “O scoala noua, un viitor mai bun”, ENGIE continua proiectele de renovare si eficientizare energetica in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania. Intre 2013 si 2015, cele doua organizatii au renovat si eficientizat energetic o scoala din comuna Baleni si cele 12 case sociale din cadrul SOS Satele Copiilor Romania.

 

 • Dotarea Spitalului de Copii Brasov cu un aparat de ventilatie mecanica invaziva: ENGIE Romania si Asociatia Daruieste Viata continua seria proiectelor de responsabilitate sociala derulate in domeniul Engie - Brasovsanatatii prin dotarea Spitalului de Copii Brasov cu un aparat de ventilatie mecanica invaziva, de importanta vitala pentru tratamentul micutilor internati in spital. In acest moment, sectia de terapie intensiva din cadrul spitalului dispune doar de 5 aparate de ventilatie mecanica dintre care 3 sunt foarte vechi, uzate si nu pot fi folosite pentru bebelusi si copiii nascuti prematur.

Noul aparat performant poate oferi micilor pacienti tratamentul corespunzator, in masura sa preia si sa corecteze in mod eficient functia respiratorie a copiilor. Aceste aparate au un rol important in restabilirea functiei respiratorii, numai in 2015, in sectia de terapie intensiva a Spitalului de Copii din Brasov, au necesitat intubatie si ventilatie mecanica aproximativ 40 de copii, majoritatea fiind nou nascuti si prematuri. Investitia in achizitionarea aparatului a fost de 47.000 de euro.

 

 • “Intalnire cu energia”: Programul engiea fost derulat in perioada 10 martie – 15 iunie de ENGIE Romania, in parteneriat cu Asociatia Hands Across Romania si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Elevii au provenit din 46 de localitati din judetele mentionate, iar numarul scolilor participante (inclusiv structurile) a fost de 61, cu 156 de clase in care au avut loc intalnirile despre energie.
  Un aspect important al programului a fost concursul „Castiga cu Metano”, concurs prin care elevii de la scolile participante la program au elaborat un proiect colectiv si creativ al scolii, care a materializat viziunea proprie despre energie a fiecarei echipe participante.

 

 • Energie pentru o sansa la viata: ENGIE Romania si Asociatia Daruieste Viata au dotat Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta cu 7 aparate de ventilatie Engie - O sansa la viatamecanica, de importanta vitala in tratamentul pacientilor cu probleme respiratorii recurente. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta avea doar un aparat de ventilatie non-invaziva, insa pentru a putea face fata nevoilor bolnavilor, necesarul de astfel de aparate este de 10. Pacientii cu afectiuni grave precum boala pulmonara obstructiva cronica, edemul pulmonar acut sau insuficienta respiratorie hipercapnica pot fi ajutati cu astfel de echipamente, acestea actionand ca un substitut al respiratiei normale.

 

 

* da click pe fiecare proiect in parte pentru a afla detalii.