Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

CSR in 2020: Companiile au donat aproape 100 milioane euro, in bani si produse

CSRMedia.roDomeniul CSR a cunoscut anul trecut cea mai fulminanta crestere. Mii de companii din toata tara s-au implicat activ in sustinerea comunitatilor. Chiar si cele care pana anul trecut nu aveau proiecte de sustinere a comunitatii din jur s-au activat anul trecut si au implementat diverse proiecte punctuale.

O caracteristica a domeniului a fost anul trecut “colaborarea” companiilor. Acest lucru era prea putin vizibil in anii din urma. Pandemia a unit companiile care au sustinut impreuna anumite proiecte majore sau au paticipat impreuna la crearea de fonduri speciale. 

La nivelul intregului an 2020 donatiile companiilor s-au ridicat la aproape 100 milioane de euro. Au fost create fonduri speciale, la care au contribuit mai multe companii, pentru sustinerea sistemului medical.

Cele mai mari donatii au venit de la companiile multinationale, care au donat – in medie- cate 1,5 milioane de euro.  Totodata, au fost si situatii cand donatiile in bani au fost completate de donatii in produse sau servicii.

Daca privim domeniile in care s-a investit cel mai mult, de departe domeniul sanatatii a fost cel prioritar. Majoritatea companiilor a incercat sa acopere nevoile sistemului, acolo unde statul parea incapabil sa poata actiona singur. 
Dar, incepand din toamna, si educatia a intrat puternic in vizorul companiilor, in special in ceea ce priveste sustinerea derularii online a cursurilor si prevenirea abandonului scolar.

S-au donat in special bani pentru achizitia de aparatura medicala si echipamente de protectie pentru personalul medical.

Banii au fost donati, in multe cazuri, catre organizatiile mari care cunosteau foarte bine realitatile din spitalele romanesti, cum ar fi Fundatia pentru SMURD, Crucea Rosie, Asociatia Daruieste Viata si care au achizitionat materialele necesare spitalelor din toata tara. Au fost insa si companii care au dorit sa aiba un control mai strict al cheltuielor si au achizitionat ele direct echipamente si apoi le-au donat spitalelor.

In actiunile de sustinere  spitalelor si a personalului medical s-au implicat sute de companii, de la cele multinationale pana la cei mai mici antreprenori locali. Fiecare a ajutat comunitatea din jur dupa puterile sale.

In ceea ce priveste bugetele de CSR, acestea nu au fost modificate, in cele mai multe cazuri. In functie de necesitati, companiile au amanat anumite proiecte (in special cele care prevedeau adunari mari de oameni), pe altele le-au adaptat noilor realitati, iar altele intervenit punctual in anumite situatii, in functie de problemele aparute in comunitati.

Tendinte pentru 2021

Trendul crescator al proiectelor de CSR se va mai domoli in acest an. Companiile mari au deja strategii clare in ceea ce priveste sustenabilitatea si responsabilitatea sociala, iar acestea nu se vor schimba in acest an. Daca anul trecut multe proiecte au fost punctuale in domeniul sanatatii, luate sub impulsul momentului sau mai degraba sub impulsul necesitatii, in acest an companiile se vor orienta spre proiecte strategice.

Domeniul educatiei va fi in acest an “vedeta proiectelor de CSR“, urmat de sanatate, mediu si antreprenoriat.

Bugetele se vor mentine la acelasi nivel ca si anul trecut. Poate doar anumite companii vor creste cu cateva procente suma alocata proiectelor de implicare in comunitate, pentru a acoperi nevoi stringente date de situatia pandemica.

Companiile vor continua sa fie atente la nevoile comunitatilor, poate chiar mai stringent decat pana acum.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

#SPECIAL CSR

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oamenii de CSR, Marketing sau Comunicare din companiile...