Cum stimuleaza Comisia Europeana stagiile de ucenicie in U.E.

stagii de ucenicie CEComisia Europeana a anuntat o noua masura de stimulare a stagiilor de ucenicie a tinerilor in Uniunea Europeana, prin pre-finantarea a sapte proiecte-pilot conduse de sase state membre ale Uniunii: Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Italia si Spania. Stagiile acopera o gama larga de profesii și sectoare: turism, alimentatie publica, asistenta medicala, comert si logistica, IT, marketing, constructii, industria prelucratoare (metale, electronice etc.) si agricultura. Initiativa Comisiei urmareste sa ofere tinerilor sansa de a-si dezvolta competențele si de a-si imbunatati capacitatea de insertie profesionala, consolidand totodata sentimentul lor de cetatenie europeana.

Anuntul C.E. vine in contextul unui program de actiune mai larg orientat spre integrarea tinerilor in societate, prin intermediul programelor de ucenicie si de formare. In 2013, a fost lansata Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor, pentru a oferi sprijin adaptat tinerilor sub 25 de ani care locuiau in regiuni unde rata somajului depasea 25% in 2012. In prezent, 20 de state membre sunt eligibile pentru sprijin acordat prin YEI, printre care si Romania.

In 2016, Comisia Europeana a lansat Corpul european de solidaritate, cu scopul de a facilita voluntariatul tinerilor in proiecte europene, includerea acestora in stagii de pregatire sau ucenicie si integrarea intr-un loc de munca pentru o perioada intre doua si 12 luni. Tinerii cu varsta de min. 18 ani se pot inscrie in proiecte de educatie, sanatate, proiecte sociale, de mediu sau de sprijin in situatii de criza. Proiectele pot fi initiate de orice tip de entitate, de stat sau privata, inclusiv de catre ONG-uri, o prima conditie fiind aceea ca acestea trebuie sa desfasoare activitati comunitare.

La sfarsitul anului trecut, C.E. a anuntat ca va lansa „ErasmusPro”, un subprogram Erasmus+, creat special pentru a sprijini stagiile de ucenicie de lunga durata ale cursantilor VET (Vocational Education and Training) in Uniunea Europeana. ErasmusPro va deveni operational in 2018 si va contribui practic, alaturi de cele sapte proiecte-pilot anuntate, la stimularea ocuparii pe piata muncii pentru cursantii din invatamantul profesional si tehnic.

Sursa foto: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.