Daruieste Viata: Sanse egale la viata pentru pacientii cu leucemie

Asociatia Daruieste Viata Guvernul Romaniei a aprobat, in luna octombrie, elaborarea unui subprogram destinat bolnavilor de leucemie acuta, in cadrul Programului National de Oncologie. Initiativa a fost votata dupa ce, in luna iunie, Asociatia Daruieste Viata atragea atentia Ministerului Sanatatii, printr-un Memoriu, asupra discriminarilor la care sunt supusi pacientii diagnosticati cu cancer de sange. Memoriul oferea solutii prin care banii Ministerului sa fie cheltuiti eficient, iar pacientii sa fie tratati corect. Noul subprogram este finantat din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si in cadrul sau sunt decontate testele imunofenotipice, citogenetice si de biologie moleculara pentru diagnosticarea leucemiilor acute. Ministerul Sanatatii a declarat ca, anual, de acest subprogram vor Asociatia Daruieste Viata 2014beneficia in medie 800 de pacienti cu leucemie acuta.

Carmen Uscatu, presedinte Asociatia Daruieste Viata.“Misiunea noastra nu se incheie aici. Vom avea grija ca solutia sa nu ramana doar pe hartie. Va fi stabilita procedura prin care pacientului cu leucemie, din orice spital din tara, i se vor trimite probe de sange in Centrele Regionale de diagnostic din Bucuresti, Timisoara sau Iasi, pentru stabilirea exacta a tipului de cancer lifatic si urmarirea bolii minime reziduale”, a declarat Carmen Uscatu, presedinte Asociatia Daruieste Viata.

Analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu erau incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de CNAS. Pana acum, practic, era o fisura majora intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si momentul stabilirii tratamentului adaptat tipului de cancer.

Efectuarea acestor analize reprezinta un progres foarte important pentru pacientii cu leucemie acuta deoarece permite stabilirea unui diagnostic corect si incadrarea pe grupe de risc, adica alegerea unei terapii adaptate riscului si identificarea precoce a pacientilor care trebuie sa primeasca transplant medular. De asemenea aceste analize permit urmarirea raspunsului la terapie si depistarea celulelor leucemice reziduale” a declarat Prof. dr. Daniel Coriu – Directorul Centrului de Hematologie si Transplant medular, Institutul Clinic Fundeni.

Este cea de-a doua victorie a membrilor fondatori ai asociatiei Daruieste Viata in lupta cu autoritatile, dupa ce, in 2011, au reusit sa schimbe Ordinul 50/2004, o lege nedreapta prin care bolnavii care aveau nevoie de tratament in strainatate erau condamnati sa astepte luni de zile un raspuns de la autoritati, timp in care multi se stingeau.

Daruieste Viata a realizat investitii de peste 4.000.0000 euro in centrele oncologice din tara, printre care dotarea a doua laboratoare de biologie moleculara si citogenetica, la Institutul Clinic Fundeni si la Clinica de Oncopediatrie Louis Turcanu Timisoara. Cele doua laboratoare asigura infrastructura necesara unei diagnosticari corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic. Pana acum, acestea functionau doar la nivel local. Acum, pentru ca statul sustine plata analizelor, aceste laboratoare vor putea deservi, fara probleme, clinicile din sudul si vestul tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.