Denkstatt Romania deruleaza proiectul TeachSUS – Teaching and educating for Sustainability

TPM1_15denkstatt Romania, alaturi de Universitatea de Vest din Timisoara si alti parteneri din Romania si din strainatate, deruleaza in perioada 2018 – 2020 un nou proiect de educare in domeniul sustenabilitatii: „TeachSUS – Teaching and Educating for Sustainability”.

Pentru denkstatt Romania, proiectul TeachSUS reprezinta o etapa subsecventa a proiectului „LeadSUS – Leadership in Sustainability”, proiect desfasurat in perioada 2013 – 2015 care a generat in piata romaneasca peste 200 de Sustainability Manageri certificati EU.

Obiectivul general al acestui proiect este crearea unei structuri comune de educatie non-formala pentru sustenabilitate care sa permita institutiilor si organizatiilor europene implicate in educatie si formare profesionala / dezvoltare profesionala a adultilor sa abordeze noi experiente de invatare si transmitere de informatii catre cursanti.

“Educandu-ne pe noi educam generatiile viitoare, un deziderat cu care consideram ca vom face pasi importanti spre schimbarea mentalitatilor si comportamentelor din societate”.

Proiectul se adreseaza mai multor categorii de factori interesati, si anume profesorilor, formatorilor sau mentorilor din institutii sau organizatii implicate in educatie, formare profesionala pentru adulti / profesionisti/ tineri; studentilor din universitati care isi propun sa devina profesori, specialisti in resurse umane sau manageri, si angajatilor ONG-urilor, care isi propun sa transmita cunostintele lor referitoare la sustenabilitate.

Beneficiarilor li se va oferi posibilitatea sa dezvolte si sa evalueze viziuni alternative pentru un viitor sustenabil si sa lucreze creativ cu principalii actori din sectorul economic, pentru a asigura legatura practica dintre educatia pentru sustenabilitate si nevoile reale ale economiei/comunitatii.

Cu o experienta vasta in domeniul sustenabilitatii, ca partener si promotor al proiectului denkstatt ofera instruire, informatii cu privire la diverse metode de transmitere de cunostinte sau diverse instrumente de predare pentru a creste competentele beneficiarilor in materie de sustenabilitate.

Gabriela Fistis – Director Executiv denkstatt RomaniaCe este mai frumos decat sa vorbesti aceeasi limba cu copilul tau? Ceea ce ne dorim este sa dezvoltam abilitati, sa schimbam perceptii si atitudini si sa formam caractere pozitive. Profesorii, educatorii, trainerii sunt cei care induc aceste valori in procesul de invatare. Totul tine de abordare si de modul in care acestea sunt transmise. Vorbim de generatiile viitoare: Millenials, generatia Y, generatia Z, generatia Alpha care au nevoie de alte perspective, de ceva nou. E datoria noastra sa intrunim aceste nevoi si dorim sa contribuim substantial la acest demers prin crearea unei noi metodologii de invatare care sa faciliteze transferul de informatie si asimilarea acesteia. Dorim pe aceasta cale sa lansam invitatia catre mediul de afaceri din Romania sa se alature acestui proiect si sa faca pasii impreuna cu noi pentru a face diferenta si pentru a arata ca se poate”, a declarant Gabriela Fistis – Director Executiv denkstatt Romania.

Cele mai importante rezultate asteptate ale proiectului TeachSUS, in care denkstatt Romania se va implica in mod activ, sunt:

  • Crearea a trei CENTRE DE EXCELENTA IN DOMENIUL SUSTENABILITATII in Romania (Timisoara), Ungaria si Portugalia. Centrele vor organiza evenimente LivingLab pe subiecte legate de sustenabilitate, prezentari ale noilor tehnologii si exemple de afaceri sustenabile. Centrul din Timisoara va fi acel loc in care se vor intersecta mai multe parti interesate care doresc sa faca diferenta. Va fi un loc in care se vor putea lansa idei noi de inovare, interactiune intre mediul economic si cel academic sau chiar scolar;
  • Crearea unei platforme ITC de invatare on-line, ce va asigura cursantilor si formatorilor imbunatatirea accesibilitatii la o noua structura si metodologie de formare moderna pe care o pot adopta in activitatile lor;
  • Elaborarea ghidului TeachSUS, ghid care ii va ajuta pe cei interesati sa conecteze invatarea cu viata reala si sa dezvolte noi abilitatile moderne la nivelul cursantilor – invatarea bazata pe proiecte, invatarea prin serviciul in folosul comunitatii si alte strategii si instrumente didactice interactive si integrative de abordare a curriculumului prin intermediul principiilor sustenabilitatii.

Educatia inseamna nu doar includerea aspectelor esentiale ale sustenabilitatii in activitatile de predare si invatare, ci si motivarea participantilor la educatie in schimbarea comportamentului si dobandirea atitudinii pro-activa esentiala pentru o dezvoltarea sustenabila.

TeachSUS_1TeachSUS_2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.